Zomer begint herfstachtig

Foto: CC0/Public Domain

Komende maandag 1 juni begint de meteorologische zomer, maar het weer past zich daar niet direct op aan. Sterker nog de eerste dagen van de zomer verlopen ronduit herfstachtig met veel regen en een harde wind. Ondanks de herfstachtige start van de zomer lijkt het weer later volgende week toch steeds meer zomerse trekjes te krijgen.

Verrassend Dongen/ Dag van het Park
Voorlopig is dagelijks kans op neerslag, maar de zon laat zich ook elke dag (even) zien. Zaterdagmiddag en zondagochtend kunnen we de meest zonuren verwachten. Dat is goed nieuws voor de organisatoren van Verrassend Dongen en de Dag van het Park.  Deze evenementen vinden beide zondag plaats (KLIK HIER voor het volledige programma) De andere dagen heeft bewolking vooral in het binnenland de overhand. Na het weekend begint de meteorologische zomer herfstachtig. Later in de week nemen de neerslagkansen af.

Maandag en dinsdag veel regen en een harde wind
De bijna voorbije meimaand leverde ons veel frisse en (licht) wisselvallige dagen op. Ook de laatste dagen van de maand sluiten zich hierbij aan. Maandag 1 juni begint de meteorologische zomer, maar het weer ontwikkelt zich niet in de juiste richting.

Begin volgende week wordt een depressie boven de Britse Eilanden verwacht. Dit resulteert in veel bewolking en er trekken maandag en dinsdag actieve regenzones over het land. Tijdens zonnige momenten kan de 20 graden in het binnenland lokaal behaald worden, maar in de regen wordt het slechts 15 graden. Ook waait het flink, vooral op dinsdag. Er is dan kans op een stormachtige wind aan zee, windkracht 8. Het weer lijkt de eerste dagen van juni in niets op zomer!

eerste dagen zomer
Pas later in de week zonniger en droger Na de herfstachtige start van de zomer breidt zich halverwege volgende week waarschijnlijk een hogedrukgebied uit tot over ons land. De neerslagkansen worden kleiner en de zon krijgen we steeds vaker te zien. De temperatuurverwachting is zeer onzeker met een spreiding in de verwachte maximumtemperatuur van 15-30 graden. Dus pas later in de week kunnen we de paraplu thuislaten en misschien de korte broek aantrekken!

Door: Jaco van Wezel/weeronline

Reacties