Raad ruziet over motie reconstructie Heistraat

Foto:

Moeten we nu wel of geen motie indienen om de provincie nog eens extra duidelijk te maken dat de reconstructie van de Heistraat voor Dongen alleen acceptabel is als gekozen wordt voor de variant die de wijken West I en West II ontziet? Dat betekent een verbinding van de Heistraat langs de zuidzijde van het kanaal naar Tichelrijt (ook wel Bundeling Zuid genoemd). Alleen dan kan in de ogen van Dongen de leefbaarheid van de wijken west 1 en 2 gewaarborgd worden.

Stap te ver
De gemeenteraad was het daarover roerend met elkaar eens. Maar om daar nu een motie voor in te dienen? Waar Volkspartij Dongen, VVD en PvdA dat juist een krachtig middel vonden, ging dat voor het CDA en Democratisch Podium duidelijk een stap te ver. De raad had het er gisteren maar moeilijk mee. Er moest zelfs een schorsing aan te pas komen om de raadsfracties op een lijn te krijgen. Maar dat lukte niet.

n62912

Proces niet verstoren
‘Wij vinden het veel te vroeg om nu al een motie in te dienen. Laten we nu eerst het onderzoek eens afwachten en als er dan niet uitkomt wat wij willen, kunnen we altijd nog een motie indienen. We hebben aan de provincie al laten weten dat voor Dongen alleen de bundeling Zuid bespreekbaar is. Dat ligt vast in alle dossiers over deze zaak. Waarom moet daar dan nog een motie overheen. We hebben bovendien alle vertrouwen in wethouder Van Beek, dat hij de mening van Dongen goed kan laten horen’ zo vond André Vonk (CDA). ‘Ik stel voor dat we de motie aanhouden totdat we de uitkomsten van de onderzoeken weten.’  Martin Montens van het Democratisch Podium was het eens met Vonk. ‘Het is niet verstandig om zo’n proces te verstoren.’

Krachtig signaal
Wethouder Ad van Beek (verkeer) moest opheldering verschaffen. ‘Het is zo dat we er strak op moeten blijven zitten; met een motie geven we inderdaad een krachtig signaal af, maar als die niet unaniem wordt aangenomen, dan kom ik weer niet zo sterk over’.

Riskant
Een schorsing bracht de partijen niet nader tot elkaar. CDA en Democratisch Podium vonden het te ‘riskant’ om de provincie nu al met zo’n zwaar middel onder druk te zetten. ‘Wij zijn absoluut voor de Bundeling Zuid, en wij zijn ook zeker niet tegen de motie, maar het moment vinden wij niet goed’, zo herhaalde Montens nog eens het standpunt van Democratisch Podium en CDA.

door: Bernadette Klerx

Reacties