Netwerk 50+: “Werk zoeken is hard werken”

02 apr 2015, 11:00 Nieuws
netwerk
Vele bedrijven hebben de laatste jaren te lijden gehad onder de economische recessie die zich sinds 2008 wereldwijd voordoet. De crisis heeft grote invloed gehad op de werkgelegenheid in allerlei sectoren. Meer Nederlanders dan ooit zitten zonder werk en onder die groep zit een flink aantal werklozen die 50 jaar of ouder zijn. Stichting Netwerk 50+ probeert deze groep bij elkaar te brengen om via elkaars ideeën en inbreng de kansen te vergroten op het vinden van een nieuwe baan. Dongen.nieuws,nl sprak met een aantal leden van het kernteam.
Behoefte
Stichting Netwerk 50+ werd opgericht in april 2013 en bleek al snel te voorzien in een behoefte. “We hebben inmiddels zo’n 60 leden die met regelmaat bij elkaar komen” vertelt Inge de Wolf, lid van het kernteam. Jack Reijnen vult aan: “Werkloos worden kan een hele grote impact hebben, zeker als 50 plusser. In het netwerk kom je in contact met mensen die in hetzelfde schuitje zitten en deel je niet alleen elkaars ervaringen, maar proberen we ook echt te werken aan het vergroten van de kans op het vinden van een nieuwe baan. We proberen de leden in een goede flow te brengen om meer kans te maken weer een plek te vinden in de arbeidsmarkt.”
Trainingen
Dat laatste gebeurt onder meer door het geven van sollicitatietrainingen en een cursus hoe je het beste gebruik kunt maken van LinkedIn. Irma Hendriks is zo iemand die de 50 plussers leert om te solliciteren. “Voor iemand van boven de vijftig die werkloos wordt is het vaak tientallen jaren geleden dat hij of zij gesolliciteerd heeft. En solliciteren is in deze tijd heel anders dan vroeger, denk bijvoorbeeld aan het maken van een CV, Een recruiter besteedt gemiddeld tien seconden aan een eerste blijk oop een CV en die tien seconden zijn dus vaak beslissend of je verder gaat in de procedure of niet. Een goede CV is dus enorm belangrijk. Maar ook je houding tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je zaken naar voren brengt zijn vaak bepalend voor het vervolg.” aldus Irma. “Ik geef daarom trainingen waarin we deze zaken daadwerkelijk oefenen en dan naderhand terugkijken wat er eventueel veranderd c.q. verbeterd kan worden.”
inloop
Inloopavonden
Naast trainingen zijn er ook inloopavonden, soms met sprekers die de leden dan weer wat tips en bagage meegeven. “We hebben bijvoorbeeld al sprekers gehad van het UWV en de Job Rotary. We proberen een positieve flow erin te brengen door de leden aandacht en persoonlijke begeleiding te bieden” zegt Bert Verbunt, die eraan toevoegt dat er zeker ook successen geboekt worden. “In de afgelopen jaren zijn er tientallen 50 plussers weer aan het werk gegaan en hoewel dat natuurlijk niet alleen de verdienste is van Netwerk 50+ heeft dat zeker wel een positieve invloed gehad. Wie weet komt er nog een tijd dat dit Netwerk niet meer nodig is…..dat is natuurlijk het ultieme doel.”
Samenwerken
Netwerk 50+ probeert nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met belangrijke externe partijen zoals de gemeente Dongen. “Deze samenwerking wordt steeds beter, kijk maar naar ‘De Meesterbeurs’, een programma waarin mensen met behoud van uitkering , werkervaring op kunnen doen.” Zegt Inge de Wolf. “ik ben zelf één van de gelukkigen die op dit moment dankzij de gemeente Dongen via een pilot van dat programma aan het werk ben” Jack Reijnen geeft aan dat de samenwerking op sommige punten ook nog wel beter kan. “Een instantie als de gemeente zou voor ons wellicht wat meer deuren kunnen openen binnen het Dongense bedrijfsleven. Dat missen we nog wel een beetje.”
De inloopochtend die volgt op het gesprek met het kernteam is weer goed bezocht. Een veertigtal leden is aanwezig om te praten en de sollicitatie ervaringen van de laatste periode te delen. Gevraagd naar de meerwaarde van het Netwerk 50+ zegt Marjolein. “Het actief bezig zijn met trainingen en workshops geeft je weer hoop. Het is een prima manier om de negatieve energie buiten te houden.”
Strategie met ballen
Het eerstvolgende inloopmoment is op woensdag 8 april. Speciale gast is dan Theo Thomas die een Doe & Denksessie zal voorgaan onder de naam “Strategie met Ballen”. U bent welkom.
Datum Woensdag 8 april 2015
Locatie Handbalvereniging "Het Theehuis"
Deken Batenburgstraat 2B
5104 CR DONGEN
Programma:
18.30 – 19.00 uur inloop
19.00 – 21.00 uur “Strategie met Ballen”
Vanaf 21.00 uur naborrelen