Mijmeringen: 'Noodpakket'

28 sep , 9:48 Columns
noodpakket
'Mijmeringen' is een column van Dongenaar Rinus Krijnen.
Noodpakket
Jarenlang maakten we ons nergens druk over. Er was altijd TV, telefoon, stroom. gas en water. Alles was destijds gekoppeld met fysieke leidingen en in het algemeen werden de infrastructurele systemen goed onderhouden en storingen waren zeldzaam. En had je geen stroom dan had je bijv. gas. Ik weet nog dat ik me destijds verbaasde tijdens vakanties in Spanje en Griekenland waar elke week er wel een korte of lange storing was in het stroom- of waternet, Gasdistributie op grote schaal, zoals hier in Nederland bestond daar niet eens. Enigszins trots ging ik na de vakantie naar huis met de wetenschap dat als ik de lichtknop omdraaide de lamp altijd aan ging.
Inmiddels ben ik daar niet zo zeker meer van, Onze infrastructuur is inmiddels oud, slecht onderhouden, zwaar overbelast en op sommige terreinen ook weer heel nieuw (informatiesystemen), waardoor het allemaal veel kwetsbaarder is dan vroeger. De bedreigingen zijn ook groter. Door de informatisering van onze commodity’s als gas, elektriciteit en internet, moeten we ook waken dat deze niet door vijanden worden aangevallen. Cyber veiligheid is een zeer kwetsbaar punt, zeker nu in de wereldpolitiek de spanningen toenemen. Het kan dus ook bij ons zomaar voorkomen dat er geen stroom meer is, of dat het internet het niet meer doet.
Al een tijdje worden we gevraagd door de overheid om toch maar een noodpakket achter de hand te houden, mocht het zover komen. Want als nu de stroom uitvalt kun je ook de kachel niet aankrijgen, niet koken, geen nieuws volgen etc. In mijn jeugd hadden we nog een kolenkachel en gaspitten om op te koken. Viel de stroom uit, dan kon je het in ieder geval warm houden en eten.
Maar wat moet er dan in zo’n noodpakket zitten? Contant geld is iets wat je in huis moet hebben, want als de pin uitvalt kun je niets meer betalen. De vraag is of dit iets oplevert. Want als de stroom uitvalt werkt ook de kassa niet. Een FM radiootje op batterijen. Als de stereocombi of computer het niet meer doet, kun je altijd met een FM ontvangertje de noodzenders beluisteren. Als de zender voor deze noodzender ook stroom heeft. Overigens ook een probleem over een aantal jaren als de FM wordt vervangen door DAB+. Wat nog meer. Water en een drinkfles. Let op dat water ook kan bederven. Een waterfilter hoort erin te zitten, een bodywarmer en isoleerdeken. Ook kaarsen en zaklampen, batterijen, lucifers. Het is een hele lijst met Zwitsers zakmes, schroevendraaiers etc.
Ook zul je voor eten moeten zorgen. En denk ook aan een voorraadje medicijnen. Alles bij elkaar nog een heel pakket. En dat moet je dat ook nog onderhouden. Batterijen lopen immers leeg, voedsel bederft. Poeh poeh. Met alle respect; ik denk niet dat Nederlanders erg warm lopen voor het aanschaffen van zo’n pakket. Veel te veel gedoe en als het eenmaal zover is dat je zo’n pakket nodig hebt, is alles bedorven of leeg. Maar wellicht kun je zonder concreet een noodpakket te hebben ook wel zorgen dat je structureel minder afhankelijk bent van stroom, gas en water. Wellicht zijn er mogelijkheden om stroom zelf op te wekken via je zonnepanelen die niet eerst wordt aangeboden aan het publieke net en jij feitelijk zelf gebruik kan maken van je eigen opbrengst ervan. Geen idee of dat kan. Of een ondergrondse grote watertank laten ingraven, zodat je WC met regenwater kan worden doorgespoeld. En wellicht dat oude butagasstelletje van mijn ouders toch maar niet opruimen en als de nood aan de man is dit inzetten om eten te koken. Of een moestuintje aanleggen achter het huis? Of een atoomkelder?
Als je niets geregeld hebt zul je merken dat bij een ramp je na een uur de gevolgen al gaat merken. Het advies is om voorzieningen te treffen waarmee je tussen 3 dagen en een week kan overleven. Men gaat ervan uit dat bij een ramp na een paar dagen de infrastructuur wel weer op orde zal zijn. Dat ligt er natuurlijk wel aan wat ons overkomt. Ik heb ook geen noodpakket of zelfs geen noodplan als ons een ramp of oorlog overkomt. Waarschijnlijk redden wij het wel met wat er voorhanden is als het probleem van zeer korte duur is. Toch ga ook ik nadenken wat er in ieder geval in huis moet zijn als ellende ons overspoelt. Maar ik kan me voorstellen dat veel mensen denken: na mij de zondvloed. Het wordt sowieso een grote puinhoop als er een calamiteit ontstaat. Dat is zeker. De kans dat er iets gaat gebeuren wordt echter met de dag groter: we zijn inmiddels super afhankelijk van anderen. Dat voelt toch niet goed.