Raad zet wethouder onder druk: verhuizing Oekraïners even op pauze gezet

27 sep , 12:42 D'n Ham Vandaag
vaartweg241
Wethouder Kees de Jong moet binnen 14 dagen alle mogelijkheden in beeld brengen om de opvanglocatie van Oekraïners in Dongen-Vaart als particuliere opvang voort te zetten. Ook moet hij met de beheerders en de Oekraïners in gesprek en zich maximaal inspannen om tot een passende oplossing te komen. Met deze opdracht stuurde de raad de wethouder na een urenlang debat naar huis.
Door: Bernadette Klerx
Inzet van het debat was het besluit van het College om de locatie Vaartweg 89-91 per 1 oktober te sluiten als gemeentelijke opvanglocatie. De locatie voldoet niet aan de bouwkundige en technische eisen voor langdurige opvang en er wonen te veel mensen. Voor de Oekraïners heeft de gemeente plaatsen gereserveerd in het voormalige broederhuis Glorieux, maar daar willen ze niet naar toe.
Zware dobber
Wethouder Kees de Jong kreeg flink de wind van voren van de raad en had er een zware dobber aan om het spervuur aan vragen naar tevredenheid te beantwoorden. En dat lukte dan ook niet. Met als slotstuk een motie om de wethouder onder druk te zetten om nog eens goed te bekijken wat wel mogelijk is op Vaartweg. De overgrote meerderheid van de raad vond dat het College flink te kort was geschoten in met name de communicatie en sloeg de wethouder met verwijten om de oren. ‘Waarom heeft u niet meegedacht met de beheerders om te kijken wat wel mogelijk is?’, was de algemene verontwaardiging. Jan Kennekens van DongenPlus: ‘U heeft hier de wet gevolgd maar als mens heeft u gefaald.’ ‘Het lijkt mij dat de belangen van de vluchtelingen op de achtergrond zijn geschoven. Maar laten we nou eens proactief kijken naar wat wel kan’, opperde VVD-raadslid Perry Wens.
Van de ene verbazing in de andere
Zijn oproep vond steun bij meerdere fracties. ‘Wij zijn van de ene verbazing in de andere gevallen’, zei Marieke Schouten van D66. ‘Het College heeft onbegrijpelijke keuzes gemaakt. En daarbij is niet gekeken naar de impact van al die keuzes op de vluchtelingen. Toch kijken wij liever vooruit. Wat kunnen we voor hen nog betekenen. Ga opnieuw in gesprek met de beheerders om te kijken hoe particuliere voortzetting van de opvang wel mogelijk is.’
Wethouder Kees de Jong
Wethouder Kees de Jong
Balans tussen regels en menselijkheid
Ook CDA-fractievoorzitter Stijn Sips sloot zich daar van harte bij aan. ‘Toen de oorlog uitbrak, hebben we als Dongense samenleving onze deuren geopend en nu gaan we juist deuren sluiten. En dat voelt ongemakkelijk, als een stap achteruit in plaats van vooruit. Want hoe rijmt u dit besluit met de oproep van de minister om zo veel mogelijk opvangplekken beschikbaar te stellen? Wij snappen de juridische belemmeringen, maar misschien is opvang in een andere vorm en voor minder mensen wel mogelijk. Het gaat hier om een goede balans tussen regels en menselijkheid. Met goede wil moeten we ook oplossingen kunnen vinden. ‘
Ander geluid
Toch waren er ook andere geluiden te horen. Ivar Klerkx, buurman van de opvanglocatie, was er wel een beetje klaar mee, zo bleek uit zijn inspraakreactie. De opvang zou zich beperken tot de gymzaal, maar nu wonen er ook mensen in de garage. Er zijn zonder overleg met ons drie dakkapellen geplaatst, die uitzicht hebben over het grootste deel van onze tuin. Door hoge nood is dit destijds allemaal gedoogd en ik vond het mijn burenplicht om ook te gedogen, maar eerlijk gezegd had ik er ook last van. Nu wonen er 20 mensen en dat is best druk. De gemeente biedt een mooi alternatief aan in Glorieux en ik snap niet dat geen enkele bewoner is ingegaan op het aanbod om te komen kijken. Dat vind ik eigenlijk onbeschoft. Wij hebben altijd gedoogd omdat er een noodsituatie was en omdat het tijdelijk zou zijn. Na 2 jaar en 2 maanden mag er nu wel een eind komen aan het gedogen.
Geen reactie op uitnodigingen
Dat geluid kwam ook van de Volkspartij Dongen, die zich als enige volledig schaarde achter het besluit van het College. ‘De afspraak was dat er 10 mensen zouden wonen, dat zijn er nu veel meer. Er is ook duidelijk gemeld dat het tijdelijk zou zijn. De locatie voldoet niet aan de regelgeving en daarom is het onverantwoord om daar te wonen. Wat doe je bijvoorbeeld als er brand uitbreekt? In de brieven naar de beheerders is ook duidelijk gezegd dat de huidige situatie niet kan worden gelegaliseerd. Bewoners hebben ook niet gereageerd op uitnodigingen van de gemeente. Onbegrijpelijk’, zei Iris Vermeulen.
Missers in communicatie
Wethouder De Jong gaf ruiterlijk toe dat er missers zijn gemaakt in de communicatie. ‘In die chaotische situatie bij het uitbreken van de oorlog, zijn dingen niet opgepakt. En we hebben ook onvoldoende contact gehouden met Dongen-Vaart. Maar de oorlog duurt veel langer dan we allemaal dachten en nu moeten we op zoek naar locaties voor langdurige opvang en daar worden strengere eisen aan gesteld. We hebben echt alles onderzocht, maar de plek in Dongen-Vaart voldoet echt niet en daarom kunnen we ook niet meer gedogen. De wethouder vond het ook bijzonder jammer dat de bewoners op geen enkele uitnodiging van de gemeente zijn ingegaan. ‘Wij willen deze mensen echt graag een thuis bieden en hebben hen meerdere malen uitgenodigd om de locatie Glorieux met eigen ogen te komen bekijken, maar daar is geen reactie op gekomen.’
Veel interrupties
Het betoog van de wethouder werd veelvuldig onderbroken door interrupties van VVD, D66 en CDA met als centrale vraag; ‘Waarom heeft u niet meegedacht met de beheerders om opvang toch mogelijk te maken, maar dan wellicht voor een kleiner aantal?’ ‘Er is alleen maar een aanvraag gedaan voor de opvang van 18 personen want ze willen met de groep bij elkaar blijven en die aanvraag hebben wij getoetst en beoordeeld,’ was het antwoord van de wethouder.
Motie
Voor D66, CDA, VVD en DongenPlus was dat aanleiding om een motie in te dienen met de opdracht aan de wethouder om te zoeken naar aangepaste mogelijkheden. Over twee weken moet dat onderzoek zijn afgerond. Uiteindelijk sloot ook de Volkspartij Dongen zich bij deze motie aan. Maar wel met de nodige vraagtekens. ‘Nu blijken er toch mogelijkheden te zijn. Wie wordt er nu voor de gek gehouden? Hoe uitvoerbaar is deze motie?’ vroeg een lichtelijk geïrriteerde Iris Vermeulen. Wethouder De Jong gaf nogmaals duidelijk aan dat er voor de hele groep geen mogelijkheden zijn om op de Vaartweg te blijven. ‘Maar ik ga graag in gesprek met de beheerders over eventuele plannen voor de toekomst. Binnen 14 dagen komen we bij u terug’.