10e internationale BBQ-wedstrijd succesvol

10 sep , 15:41 Nieuws
bbq2411
Onder prachtige weersomstandigheden is voor de tiende keer het internationale BBQ Event georganiseerd in Dongen-Vaart. De organisatie was ook dit jaar in handen van Boerderijvlees “de Vaartse Hoeve”.
Gedurende het hele weekend streden teams uit Europa voor punten van de internationale ranking van Kansas City Barbecue Society (KCBS) en de Steak Cookoff Assosiation (SCA). Dit stond garant voor een professioneel BBQ spektakel. Er waren onder meer teams uit Oostenrijk, België, Groot Brittannië, Duitsland, Italië, Hongarije en Nederland.
Maar liefst 4 Dongense teams
Voor het eerst in het nu tien-jarige bestaan deden er liefst vier Dongense teams mee. Het waren Vaartse Hoeve Barbecue Team, Redneck Barbecue Crew, Barbecueteam De Smikkelbeertjes en de Flame Riders. Één van de meest spectaculaire onderdelen van het weekend is de wedstrijd Whole Hog. In deze wedstrijd wordt een heel speenvarken bereid. Dit vereist veel precisie. Zowel qua gaartijd (slow cooking) als het toevoegen en inspuiten van allerlei ingrediënten. Vorig jaar werd dit onderdeel gewonnen door team Vaartse Hoeve. 
Ook dit jaar deden ze het uitstekend. Ze werden tweede met de beste smaak, maar werden afgetroefd op het onderdeel presentatie. Ook op de onderdelen Chef’s Choice, Dessert en ribs eindigde dit team als tweede.  Het Dongense Team Flame Riders deed voor de eerste keer mee en behaalde op de zaterdag zelfs de 3e plek met chef's choice. Dat deden ze met een Dongense Peeëntaart. Ook heeft het team een call gehad voor de 9e plek met het onderdeel Kip. Veel Dongenaren hebben genoten van het eten wat dit team heeft bereid en uitgedeeld. Team De Smikkelbeertjes verraste met een mooie zesde plaats op het onderdeel Pork. Op zaterdag eindigde team Vaartse Hoeve als 14e . Op zondag met meer deelnemende teams eindigden ze op de 13e plaats. De Smikkelbeertjes werden achttiende en Team Redneck werd 19e .
Whole hog is een onderdeel van de wedstrijden van de SCA. De wedstrijd bestaat verder uit de onderdelen steak, hamburger en saté. Één van de winnaars was de Italiaan Dominicao Elicio (Milaan). Hij had er een reis van vijftien uur voor over om deel te nemen aan de wedstrijd in Dongen-Vaart. Hij was zichtbaar geroerd door dit mooie resultaat op het onderdeel steak. In zijn dankwoord prees hij de organisatie.
Dutch BBQ Smokers en Backcorner BBQ pakken titels
Ook dit jaar waren er twee KCBS-wedstrijden. Zowel op zaterdag als op zondag werd er een wedstrijd gehouden. De teams bereiden vier vlees categorieën voor om zich te kwalificeren voor het algeheel kampioenschap: Chicken, Ribs, Pork en Brisket. Daarnaast stond het onderdeel Chefs Choice. Op zaterdag ging hier de winst naar team Dutch Barbecue Smokers en op zondag naar Backcorner BBQ Smokers. Het onderdeel Chicken ging naar The Antwerp Smokers en Bunch of Swines, het onderdeel Ribs naar Backcorner BBQ en Pure BBQ. Het onderdeel Pork ging twee keer naar Backcorner BBQ. Het onderdeel Brisket ging naar Riverland Smokers en Just wing it BBQ Team. Bij het onderdeel chef’s choice ging de winst naar Remko Winkelaar en BBQ Team Laurentius. Remko en team IQ waren de enige die op alle tien de edities hebben meegedaan. Zij werden hiervoor door de organisatie in het zonnetje gezet. Team IQ deed bovendien voor de honderste keer mee aan een wedstrijd van de KCBS.
Veel activiteiten voor jong en oud
Ook dit jaar waren er weer veel activiteiten voor jong en oud naast de wedstrijden. Zo werden barbecue-wedstrijden gehouden speciaal voor kinderen. Voorts was er weer de grote zandbak, waar de kinderen zich uitstekend mee vermaakten. Evenals het springkussen, het bekijken van biggetjes, handboogsport en muziek door More or less. Ook het terras werd druk bezocht. Zowel op zaterdag als op zondag was er een geweldige sfeer. Het zonnige weer heeft hier zeker ook een bijdrage aan geleverd. Er wordt al weer reikhalzend uit gekeken naar de editie van volgend jaar.