Dongen staat er financieel weer gezond voor: geen bezuinigingen nodig

08 okt 2024, 19:26 D'n Ham Vandaag
geld4
Pixabay License/Bru-nO

Het gaat weer goed met de gemeente Dongen. De broekriem hoeft niet aangehaald te worden. Er is de komende jaren opnieuw ruimte voor investeringen en de woonlasten voor de inwoners (OZB, riool- en afvalheffing) blijven onder het landelijk gemiddelde.

Kortom: de gemeente Dongen kan weer tegen een stootje. Niet voor niets heeft de begroting van het College dan ook de titel ‘Trots en met lef de toekomst in’ gekregen. Wethouder Financiën René Jansen: ‘We kunnen blijven investeren en er is geen ombuigingspakket nodig. En daar ben ik superblij mee. We staan er weer goed voor. We hebben onze zaken op orde en daar ben ik hartstikke trots op.’

Door: Bernadette Klerx

Voor Dongen is het ‘ravijn’ niet zo diep
Ook voor de jaren na 2025 heeft Dongen zijn zaakjes financieel goed op orde, zoals het er nu uit ziet. Alleen voor 2026 ( het zogenaamde Ravijnjaar) wordt een klein negatief saldo verwacht. Vanaf dat jaar krijgen alle gemeentes in totaal 3 miljard minder uitkering van het Rijk. Maar in Dongen is het ravijn niet zo diep als bij veel andere gemeentes. Sterker nog: waar andere gemeenten met angst en beven aan de rand van het ravijn staan en geen andere uitweg zien dan omvangrijke bezuinigingen door te voeren, kan Dongen met een gerust hart ademhalen. ‘De gevolgen van het Ravijnjaar zijn voor Dongen meegevallen en dat is wel een blije verrassing’, verklaart burgemeester Hans Slagboom.

Dat de gevolgen meevallen heeft ook voor een deel te maken met de koers die vijf jaar geleden is ingezet. Toen moest er flink bezuinigd worden en tegelijkertijd moest het spaarboekje aangevuld worden. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, lijkt het. Niet dat in de komende jaren zomaar alles kan, het College en de gemeenteraad zullen steeds kritisch moeten blijven kijken naar investeringen. Wonen, duurzaamheid en sociale basis zijn daarbij de speerpunten.

Wat staat er voor volgend jaar in Dongen allemaal op de rol.

Wonen
Zorgen voor voldoende woningen voor alle doelgroepen, blijft een bron van aanhoudende zorg.  Toch zet Dongen wel stappen. Eind dit jaar gaat de schop in de grond voor de eerste woningen van de nieuwbouwwijk De Noorderbunder. Daar worden in totaal 300 woningen gebouwd. ‘Tweederde deel van de woningen bestaat uit de categorie goedkoop en middelduur’, licht wethouder Ankie de Hoon toe. Niet dat we daarmee het probleem meteen hebben opgelost, maar het is wel een stap in de richting. De volle aandacht gaat ook uit naar de realisatie van flexwoningen, maar dat blijkt nog lang niet zo gemakkelijk als gedacht. We hebben bij andere gemeentes gekeken, maar er zitten toch wel wat mitsen en maren aan.

Project buurtgezinnen
Ook op sociaal-maatschappelijk gebied staan een aantal nieuwe initiatieven op de rol. Er komen lokale teams voor de jeugdzorg. ‘Die gaan laagdrempelig eerste hulp bieden aan jeugd. Zo kunnen we voorkomen dat er in een later stadium zwaardere hulp nodig is’, legt wethouder Denise Kunst uit.  ‘Daarnaast starten we met het project Buurtgezinnen. Dat is nieuw voor Dongen, maar in andere gemeentes draait het al en daar werkt het heel goed’, zegt de wethouder. Bij buurtgezinnen worden gezinnen die tijdelijk wat hulp nodig hebben gekoppeld aan gezinnen die hulp geven.  En ook het Dorpsteam( dat de zorg gemakkelijker en dichter bij de mensen moet brengen) gaat, na een lange voorbereidingstijd, in 2025 echt aan de slag.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is bijna niet meer weg te denken in de samenleving. Ook Dongen probeert zoveel mogelijk duurzame maatregelen te treffen.  Bedrijven die zich willen vestigen op Tichelrijt 3 worden voortaan langs een meetlat gelegd. Bedrijven die duurzaam en innovatief aan de slag willen, krijgen voorrang.

Afval Coolhof
En ook op het gebied van afvalinzameling komt weer een nieuwe maatregel. Inwoners kunnen nog maar 12x per jaar grof restafval storten op de Coolhof. Daarna moet steeds € 40 betaald worden.  Wethouder René Jansen legt uit: ‘Het aanbod restafval op de Coolhof was extreem groot. We vermoedden dat daar bedrijfsafval bij zat en dat willen we voorkomen. Daarom hebben we deze drempel opgeworpen’.

Veiligheid
Veiligheid blijft ook een belangrijk aandachtspunt. Burgemeester Hans Slagboom: ‘Cybercriminaliteit wordt steeds meer een thema. Daar gaan we extra op inzetten en ook gaan we aan de slag met het veiliger maken van plekken in Dongen waar veel overlast wordt gemeld, zoals park Vredeoord. Zichtbaar blauw op straat helpt echt.  Voor de jongeren gaan we op zoek naar een nieuwe ontmoetingsplaats, zodat zij weer hun eigen plekje hebben en niet ergens anders rond gaan hangen.’ De ontmoetingsplaats aan de Kanaaldijk Noord is weggehaald.

Toekomstvisie
Hoe ziet de toekomst van Dongen eruit? Deze vraag gaat de nieuwe burgemeester samen met inwoners, ondernemers en partners beantwoorden. ‘Het opstellen van een nieuwe toekomstvisie is de opdracht die ik heb gekregen bij mijn sollicitatie’, zegt Hans Slagboom en die opdracht ziet hij met vertrouwen tegemoet. ‘We gaan een organisatie bouwen die past bij de ambities die we hebben. We hebben nogal wat wisselingen gehad in de ambtelijke top, maar er is nu een nieuwe directie en daarmee kunnen we gaan bouwen aan een betrouwbare organisatie.’

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 7 november. Op 14 november neemt ze een besluit.