Gemeente neemt actie om onrust onder Oekraïners in Glorieux weg te nemen

23 jan , 12:07 D'n Ham Vandaag
glorieux
Pix4Profs/Jan Stads

De gemeente heeft al een aantal maatregelen genomen om de onrust onder de Oekraïense vluchtelingen in broederhuis Glorieux, weg te nemen.

Onlangs kwam bij de gemeente een anonieme mail binnen waarin geklaagd werd over de begeleiding aan de Oekraïners die in Glorieux wonen. Ze zouden zich geïntimideerd voelen en er zou een angstcultuur heersen. De VVD, D66 en DongenPlus, die de anonieme mail ook hebben gehad, hebben inmiddels een hele waslijst aan vragen hierover gesteld. En woensdag kwam het ook even ter sprake in de Commissie Bestuur. ‘We hebben gehoord dat er een anonieme klacht is binnengekomen over de opvang en begeleiding. Wat gaat u daaraan doen?, wilde Stijn Sips(CDA) weten.

Door: Bernadette Klerx

Nog geen reactie van anonieme klager
Daar kon wethouder Ankie de Hoon wel enige helderheid in geven. ‘Wij nemen alle signalen vanuit de opvanglocaties zeer serieus. Normaal gesproken nemen wij anonieme klachten niet in behandeling, want je weet niet van welke kant die komen. Maar desondanks hebben we deze klacht toch opgepakt. We hebben meteen een mail teruggestuurd met het verzoek om alsjeblieft met ons contact op te nemen zodat we in gesprek kunnen gaan. En dat kan ook vertrouwelijk en op een veilige plaats. Maar tot op heden hebben we daarop geen reactie gekregen. Uiteraard staan wij nog steeds open voor een gesprek, want wij willen gewoon goed zorgen voor de doelgroepen waarvoor wij verantwoordelijk zijn. We hebben de klacht ook besproken met de beheerders. Zij herkennen zich niet in de klacht en de medewerkers zijn erg aangedaan. Ze hebben ook aangegeven dat ze open staan voor een onafhankelijke evaluatie. ‘

Enquête en bewonersavond
De gemeente heeft inmiddels ook een enquête uitgezet onder de bewoners. ‘Die kan worden ingeleverd in een dichte brievenbus waarvan alleen de gemeente het sleuteltje heeft’, lichtte de wethouder toe. Daarmee probeerde ze de zorgen weg te nemen van D66, VVD en DongenPlus. Die hadden gehoord dat mensen de enquête niet durfden in te vullen omdat ze bang waren dat anderen mee zouden lezen.

‘Deur staat altijd open’
De wethouder kondigde verder nog een bewonersavond aan, met een tolk. ‘Daarbij is de beheerder niet aanwezig, zodat mensen vrijuit kunnen spreken. En ook op het gemeentehuis zijn de mensen altijd welkom met hun vragen of klachten. De deur staat bij ons altijd open. Als mensen klachten hebben, moeten ze ook echt bij ons aankloppen, want via de officiële weg zijn er bij ons geen klachten binnengekomen en dat maakt het best wel lastig. Verder kijken we ook nog of we maandelijks een inloopspreekuur kunnen organiseren. We zijn dus echt wel stappen aan het ondernemen.’

Handhaving bij locatie Dongen-Vaart
Bij de opvanglocatie voor Oekraïners in de voormalige jongensschool aan de Vaartweg loopt inmiddels een handhavingstraject. De gemeente heeft het contract met de beheerders per 1 juli 2024 opgezegd, omdat ze de opvang van Oekraïners wil concentreren bij Glorieux en de woningen van GGZ aan de Heuvelstraat. De gemeente heeft ook plaatsen vrijgehouden in Glorieux voor de bewoners van Dongen-Vaart. D66, VVD, DongenPlus en aanvankelijk ook het CDA hielden vorig jaar een hartstochtelijk pleidooi voor behoud van de locatie in De Vaart. Maar volgens de gemeente was de locatie, vooral bouwkundig gezien, niet geschikt voor langdurige opvang. Toch wonen er nog steeds mensen op deze plaats, terwijl het contract is opgezegd. Dus is er een handhavingstraject ingezet.

Dwangsom
Gert-Jan van Broekhoven van de Volkspartij Dongen wilde wel eens weten hoe de zaken er nu voorstaan. En dat antwoord kreeg hij van burgemeester Slagboom. ‘In december hebben we een eerste controle gehouden op de locatie en geconstateerd dat er nog steeds Oekraïners woonden. We hebben toen ook de bouwkundige veiligheidsvoorzieningen gecontroleerd en die bleken net voldoende te zijn. Daar wordt dus verder niet op gehandhaafd. Maar wel op de bewoning, want die is nu eigenlijk illegaal. Uiterlijk 27 januari moeten de bewoners de locatie verlaten hebben. De dag erna gaan we controleren en als er dan toch nog bewoond wordt, wordt er een formele dwangsom opgelegd. Daartegen kan dan bezwaar en beroep worden aangetekend.

Verhuizing naar Glorieux
Overigens zijn inmiddels een gezin met 2 kinderen en een volwassen vrouw met een kind verhuisd naar Glorieux’, meldde de burgemeester. Daar zijn ook nog plekken vrij voor de andere bewoners van Dongen-Vaart.