Brandbrief aan burgemeester: “waar blijven de leerlingenprognoses?”

Foto:

In een brandbrief aan burgemeester Starmans-Gelijns, wordt gevraagd om duidelijkheid over de leerlingenprognoses voor de leerlingen in het basisonderwijs. Deze spelen een rol in het aannamebeleid van de diverse scholen.

“Deze rapportage is in concept al lange tijd gereed en gedeeld met de schoolbestuurders, maar nog steeds niet openbaar. Terwijl daarin juist het einde van de discussie schuilt. Het nog niet openbaar maken van deze uitkomsten, zelfs niet in vertrouwelijkheid aan uw gemeenteraad, wekt de gedachte dat hier iets niet klopt” aldus de brief die Dhr. Adriaansen, lid van wijkraad De Beljaart, mede namens de MR Heilig Hartschool en gedupeerde ouders aan de burgemeester stuurde.

Voor de prognoses maakt de gemeente Dongen gebruik van de cijfers van Pronexus. Ook de ‘Dienst Uitvoering Onderwijs’ (DUO) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap publiceert jaarlijks prognoses betreffende de te verwachten leerlingenaantallen op scholen in het ‘Dashboard Prognoses Primair Onderwijs‘. In de laatste prognoses van DUO zou de Heilig Hartschool in de eerste jaren te maken hebben met een aanbod dat rond de 400 leerlingen schommelt. Dat stijgt, in die prognoses, in de jaren daarna behoorlijk, met in 2034 een geprognosticeerd aantal van 478 leerlingen. De nieuwbouw van IKC Beljaart  (waar de Heilig Hartschool naar toe verhuist) is volgens de gemeente berekend op 407 leerlingen.

De volledige brief leest u hieronder

15 mei 2023

Betreft: Brandbrief inzake huisvestingsproblematiek Heilig Hartschool

Geachte Burgemeester, beste mevrouw Starmans-Gelijns,

Afgelopen maanden is al veel aandacht geweest voor de huisvestingsproblematiek van de Heilig Hartschool. Maar waar steeds geen aandacht voor is, zijn de kinderen die het betreft; de (inmiddels) 20 kinderen uit de Beljaart die voor het komende schooljaar afgewezen zijn vanwege ruimtegebrek op de huidige locatie. En daaropvolgend jaarlijks tientallen kinderen uit de Beljaart die niet welkom zijn op de nieuwe locatie van het IKC Heilig Hart, puur vanwege bestuurlijk gedoe.

Uit de vrijgegeven communicatie tussen de bestuurders van Initia, Bravoo, PCPO en de gemeente (lees: wethouder) blijkt steeds dat men niet op zoek is naar een constructieve oplossing. Zo wordt tijdens een bestuurlijk overleg op 13 oktober 2022 gesteld dat Initia eerst maar eens het vertrouwen bij de overige bestuurders moet herwinnen. Het herwinnen van vertrouwen weegt bij de bestuurders blijkbaar zwaarder dan het belang van de kinderen. De wethouder ziet het vasthouden aan de gemaakte afspraken als een collectief belang met een maatschappelijke meerwaarde, volgens de beantwoording op vragen van de VVD. Het voorkomen dat kinderen uit de Beljaart naar de Heilig Hartschool kunnen en hierdoor noodgedwongen bij een basisschool buiten de wijk ingeschreven worden, heeft voor de wethouder blijkbaar een maatschappelijke meerwaarde. Deze meerwaarde zien wij niet.

Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe leerlingenprognoses. Deze rapportage is in concept al lange tijd gereed en gedeeld met de schoolbestuurders, maar nog steeds niet openbaar. Terwijl daarin juist het einde van de discussie schuilt. Het nog niet openbaar maken van deze uitkomsten, zelfs niet in vertrouwelijkheid aan uw gemeenteraad, wekt de gedachte dat hier iets niet klopt. Om deze reden hebben we inmiddels met een beroep op de Wet open overheid (Woo) verzocht om deze rapportage en bijbehorende correspondentie openbaar te maken.

Graag willen wij een dringend beroep op u doen om te zorgen voor een passend IKC Heilig Hart zodat de kinderen uit de Beljaart naar een school kunnen in de eigen wijk. Geen ruziënde bestuurders en ook nog eens geheel in de geest van het spreidingsbeleid. Dát heeft een maatschappelijke meerwaarde.

Met vriendelijke groet,
w.g.

Stewart Adriaansen (wijkraad De Beljaart)

Mede namens de MR Heilig Hartschool en gedupeerde ouders

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen