Om je vingers bij af te likken: heerlijke, aardevriendelijke mispels
De mispel: een vergeten winterse fruitsoort van eigen bodem die een beetje naar appelmoes met kaneel smaakt; hij is ontzettend lekker en ook nog eens enorm aardevriendelijk. Toch is hij bijna nergens verkrijgbaar. Hoe dat komt? Ik begrijp het niet helemaal… Nagenoeg al het fruit dat in de winter in de supermarkten ligt komt van ver en heeft daardoor vele vervuilende kilometers afgelegd voordat het in de winkel lag. Mispels groeien echter gewoon op de koude Nederlandse bodem en zijn daarmee niet alleen gezond voor jezelf, maar ook nog eens erg (milieu)vriendelijk voor Moeder Aarde. Ze groeien als vruchten aan bomen en worden in de winter ‘al rottende’ rijp. Vandaar de term: ‘zo rot als een mispel’.
De zoete vruchten komen door de (vries)kou namelijk in een gistingsproces, waardoor ze zacht en dus rijp en zoet worden. De prachtige mispelbomen, die echte eyecatchers zijn, neem ik vaak mee in het ontwerp van eetbare tuinen en -percelen. Ook bij het Dongense openbare voedselpark heb ik gekozen voor mispelbomen, waardoor je nu volop mispels kunt rapen en plukken. Let er daarbij wel op dat de vrucht zacht is en het kroosje nog niet volledig zwart. Gisten is één ding, maar rot is wel echt rot en dus niet meer lekker.
Je kunt de vrucht zo uit de hand eten en jezelf daarmee met de hap gezonder eten, want mispels zitten vol met vitamine C en helpen je zo goed de winter door. Daarnaast kun je (ontpitte) mispels als toefje op een stuk banaan eten, of maak er mispelmoes, -jam, -gelei, -taart of cake van. Vrijwilliger Anja -die actief is in het Dongense voedselbos waar ik rondleidingen geef- heeft van de mispels uit het voedselbos een lekkere mispelkoek gemaakt, waarvan je het recept hieronder kunt vinden. Er valt nog veel meer te zeggen over deze bijzondere vrucht! Volgende winter, wanneer er weer mispels aan de bomen hangen, vertel ik je daarom nog veel meer over dit lekkere, aardevriendelijke goedje.
Smullen van mispelkoek
Mispels zijn in de winter met een beetje geluk verkrijgbaar bij de gespecialiseerde groenteboer, maar meer kans heb je bij een voedselboswinkel. Bij openbaar voedselpark de Groene Long kun je de mispels zelf plukken of rapen. Maak eerst van de rijpe mispels een moes door de mispels te ontvellen en ontpitten, zodat alleen de moes overblijft. In onderstaand recept zijn koffiekopjes als maateenheid genomen.
Anja’s mispelkoekrecept
1 kop mispelmoes
3 eetlepels (riet)suiker of stevia
½ kop olie of gesmolten boter
1 ¼ kop volkoren tarwemeel
1/3 kop boekweitmeel (eventueel te vervangen door speltmeel)
2 eieren
¼ theelepel zout
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemalen gember
Handjevol fijngestampte noten naar keuze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Klop de eiwitten stijf. Meng de eierdooiers met alle overige ingrediënten door elkaar. Voeg als laatste de stijfgeklopte eiwitten toe. Bak vervolgens het mengsel in een ingevette, met bloem bestoven bakvorm 30 minuten in de oven.
Wil je nog uitgebreider genieten van de mispelkoek? Combineer deze dan met een bolletje van je favoriete ijs, fruit en slagroom voor een heerlijk dessert. Aardevriendelijk smullen maar!
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart
Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.