Column Jessica Groothart: Gele herfstframboos

10 sep , 11:19 Columns
geleframboos
Column van groenfluencer  en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart
Gele herfstframboos
Wanneer de zomer op zijn eind loopt, begin ik te watertanden als ik aan frambozen denk. Dan bedoel ik niet de rode frambozen, want wist je dat er ook gele frambozen bestaan?
De meeste mensen zijn hier waarschijnlijk niet van op de hoogte, omdat gele frambozen nagenoeg nergens verkrijgbaar zijn. Dat is jammer. Want, er is niets mis met lekkere rode frambozen, maar hun gele (wat kleinere) zusje, is zoeter en smaakt ook heerlijk. Een gemiste kans dus voor groenteboer en supermarkt!
Dus, reden te meer om het heft in eigen handen te nemen en deze struiken aan te planten op een zonnig plekje in je tuin (of op je balkon). In voedselpark de Groene Long nam ik ze ook mee in het ontwerp en koos ik voor zowel zomer- als herfstframbozenplanten, waarbij ik nu inzoom op de gele herfstframboos (bijvoorbeeld Rubus idaeus Fallgold), aangezien deze van juli tot en met -afhankelijk van het weer- oktober te plukken is. Hierdoor wordt het plukseizoen opgerekt en kun je niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst nog smullen van het park. Daarnaast verlengt deze plant ook het bijenseizoen, want hij bloeit nog tot ver in de zomer, waardoor ook onze zoemende vrienden langer te eten hebben en je zeer dankbaar zullen zijn.
Gele frambozen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond: ze zijn caloriearm, rijk aan vitamine C, vezels én antioxidanten. Hierdoor beschermen deze bijzondere besjes je cellen ook nog eens tegen vrije radicalen. Als dat geen superhelden zijn…
Wil je ze eens proberen? Kom ze dan proeven in het voedselpark. Ook kun je er een lekkere ijstopping van maken, zoals in het recept hieronder. Pluk de frambozen wanneer ze geel of lichtoranje zijn en je nog een klein beetje moeite moet doen om ze van de plant te halen. Ze zijn dan maximaal twee dagen houdbaar.
Smul smakelijk!
Vanille ijsje met gele frambozentopping
(voor 1 persoon)
  • 1 bol vanille ijs
  • 40 gram gele frambozen (te vinden op de grote grondwal in het voedselpark)
  • 1 eetlepel geleisuiker of halfzoete geleisuiker
Verhit de helft van de gele frambozen in een pan. Voeg de geleisuiker al roerende toe tot de suiker gesmolten is en de frambozen zijn veranderd in gelei. Laat het afkoelen. Schep de afgekoelde frambozentopping over het vanille ijs. Strooi de overige gele frambozen er overheen. Smullen maar!
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke tiende van de maand verschijnen- vertelt ze  over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur.  Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.45 uur te horen met haar groene  rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of www.langstraatmedia.nl/langstraat-fm/playerfm Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.
Klik HIER voor de website van Jessica Groothart