Column Jessica Groothart: 'Fruit Challenge!'

21 okt , 12:00 Columns
jessica2020

Vanaf 1 oktober ben ik gestart met een uitdaging die drie maanden duurt; mijn eetpatroon is zoals gebruikelijk, maar al het fruit eet ik lokaal.

Dit betekent dat ik vruchten uit eigen tuin eet of oogst ruil met anderen. Dus tot aan 1 januari voor mij geen zacht fruit zoals aardbeien, blauwe bessen en dus ook geen perziken, meloenen, kaki’s en bananen. Want dat komt niet van Nederlandse bodem en groeit niet in onze herfst en winter.

Een leuke uitdaging waarin van mij een mentaliteitsomslag wordt gevraagd. Dat lijkt me goed. Want wat zijn we (en wat ben ik) ontzettend verwend geraakt in onze consumptiemaatschappij. Alles is altijd beschikbaar. Hoog tijd voor een uitdaging dus!

Tot nu toe gaat dat goed. De afgelopen weken at ik verse appels, stoofperen, kweeperen, druiven, olijfwilgbessen, gele kornoeljebessen en op dit moment smul ik van de laatste vijgen. Maar hoe zal dat gaan in november en december, wanneer mijn appels misschien niet meer houdbaar zijn? Want ik bewaar ze in mijn koelkast, wat toch anders is dan een professionele koeling waardoor bijvoorbeeld appels en stoofperen lang houdbaar zijn.

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de winter is er nog steeds vers fruit van eigen Nederlandse en lokale bodem te oogsten, waarbij ik je de komende tijd mee zal nemen in wat er mogelijk  is. Daarnaast kijk ik naar oude bewaarmethoden, want hoe kwamen eerdere generaties de winter door met betrekking tot de fruitvitamientjes? Ze weckten, droogden, zorgden ervoor dat voedsel lang bewaard bleef in bijvoorbeeld koele kelders en aten met het seizoen mee. Daarnaast kun je tegenwoordig eerdere oogst natuurlijk prima in je vriezer bewaren. Eén en ander vraagt best wat creativiteit en opslagcapaciteit. Ga maar na... twee stuks fruit per dag, maal drie maanden, dat is behoorlijk wat om te plukken en te bewaren.

peren2010
Kweeperen                    Stoofperen

Toch is dit alles precies wat ik ga doen de komende maanden. Doe je mee? Zelfs zonder eigen fruittuin kun je prima meedoen. Hieronder vind je het ‘fruitchallenge recept’.

Nb: wegens ziekte van de presentator gaan mijn radiorubrieken voor LangstraatFM op dit moment niet door. Wil je toch op de hoogte blijven? Naast mijn columns voor Dongen.nieuws zal ik op mijn Facebookpagina updates geven over deze fruitchallenge.

bessen2010
Olijfwilgbessen                  Gele kornoeljebessen

Fruitchallenge recept

  • Ga na wat je zelf aan eetbare oogst uit eigen tuin kunt plukken en bewaren. Kweeperen zijn niet erg lang houdbaar, maar appels en stoofperen kun je gemakkelijk in je koelkast zes weken bewaren. Wellicht langer, afhankelijk van de appel- of perensoort en de al dan niet constante temperatuur van je koeling. Zorg dat je op de hoogte bent van desbetreffende bewaarperiode.
  • Wanneer je peren met ander fruit bewaart, versnelt dit het rijpingsproces van beide.
  • Wanneer je zelf geen of onvoldoende oogst uit eigen tuin hebt, kun je deze challenge toch doen. Lees in dat geval in de supermarkt goed de etiketten. Komt het fruit wel van Nederlandse bodem? Op dit moment heb je grote kans dat je appels, peren en stoofperen van Nederlandse bodem vindt. Vraag hoe lang dit nog beschikbaar is en maak daarbij de beslissing of je een grote hoeveelheid in moet kopen, of -wanneer het fruit voorlopig nog beschikbaar is- je bijvoorbeeld wekelijks inkoopt. In lokale biologische winkels of winkels bij de boer, vind je misschien ook lokaal gekweekte kweeperen, druiven, olijfwilgbessen en vijgen, waardoor je het scala aan vitamines dat je binnen krijgt uitbreidt. Vraag ook hierbij naar de herkomst.
  • In voedselpark de Groene Long vind je op dit moment onder meer nog de laatste bottels van de hondsroosplant. Deze zitten boordevol met bijvoorbeeld vitamine C en antioxidanten om je de herfst goed in te laten gaan.
  • Als je het leuk vindt, kun je zelfs al wat fruit in gaan maken. Daarover vertel ik volgende keer meer.
  • Ook in deze periode is er wat te wildplukken. Toch besteed ik daar in mijn columns nooit aandacht aan, aangezien je dit in hele kleine hoeveelheden moet doen en er daarnaast best wat kennis nodig is over waar je plukt, zodat dieren in de toch al schaars beschikbare natuur in ons volle land ook nog wat te eten hebben. Daarom zet ik mij niet in om belangrijke voeding weg te nemen uit te natuur, maar juist iets toe te voegen via eetbare beplanting in tuinen en openbare ruimten.
  • Je mindset! Daag jezelf uit om uit je comfortzone te gaan. Stel jezelf je doel en ga ervoor.
  • Succes!

Met groene groeten,

Jessica Groothart

jessicaklein

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Jessica’s radiorubrieken voor Langstraat FM zijn terug te luisteren via: soundcloud.com/jessicagroothart of kijk op haar Facebookpagina Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.