Vanaf 1 oktober ben ik gestart met een uitdaging die drie maanden duurt; mijn eetpatroon is zoals gebruikelijk, maar al het fruit eet ik lokaal.
Dit betekent dat ik vruchten uit eigen tuin eet of oogst ruil met anderen. Dus tot aan 1 januari voor mij geen zacht fruit zoals aardbeien, blauwe bessen en dus ook geen perziken, meloenen, kaki’s en bananen. Want dat komt niet van Nederlandse bodem en groeit niet in onze herfst en winter.
Een leuke uitdaging waarin van mij een mentaliteitsomslag wordt gevraagd. Dat lijkt me goed. Want wat zijn we (en wat ben ik) ontzettend verwend geraakt in onze consumptiemaatschappij. Alles is altijd beschikbaar. Hoog tijd voor een uitdaging dus!
Tot nu toe gaat dat goed. De afgelopen weken at ik verse appels, stoofperen, kweeperen, druiven, olijfwilgbessen, gele kornoeljebessen en op dit moment smul ik van de laatste vijgen. Maar hoe zal dat gaan in november en december, wanneer mijn appels misschien niet meer houdbaar zijn? Want ik bewaar ze in mijn koelkast, wat toch anders is dan een professionele koeling waardoor bijvoorbeeld appels en stoofperen lang houdbaar zijn.
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de winter is er nog steeds vers fruit van eigen Nederlandse en lokale bodem te oogsten, waarbij ik je de komende tijd mee zal nemen in wat er mogelijk is. Daarnaast kijk ik naar oude bewaarmethoden, want hoe kwamen eerdere generaties de winter door met betrekking tot de fruitvitamientjes? Ze weckten, droogden, zorgden ervoor dat voedsel lang bewaard bleef in bijvoorbeeld koele kelders en aten met het seizoen mee. Daarnaast kun je tegenwoordig eerdere oogst natuurlijk prima in je vriezer bewaren. Eén en ander vraagt best wat creativiteit en opslagcapaciteit. Ga maar na... twee stuks fruit per dag, maal drie maanden, dat is behoorlijk wat om te plukken en te bewaren.
Toch is dit alles precies wat ik ga doen de komende maanden. Doe je mee? Zelfs zonder eigen fruittuin kun je prima meedoen. Hieronder vind je het ‘fruitchallenge recept’.
Nb: wegens ziekte van de presentator gaan mijn radiorubrieken voor LangstraatFM op dit moment niet door. Wil je toch op de hoogte blijven? Naast mijn columns voor Dongen.nieuws zal ik op mijn Facebookpagina updates geven over deze fruitchallenge.
Fruitchallenge recept
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Jessica’s radiorubrieken voor Langstraat FM zijn terug te luisteren via: soundcloud.com/jessicagroothart of kijk op haar Facebookpagina Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.