Stephanotis draagt vrucht

Foto:

Hoewel als gevolg van de gedeeltelijke lock down de deuren van de horeca wederom gesloten zijn, is er soms toch nog wat te zien. Zo ook in Café ’t Vaartje.

Café ’t Vaartje is door de sluiting voor de tweede keer zwaar getroffen, toch is hier ook nu een bijzonder verschijnsel te zien. Daar draagt een stephanotis een gigantische groene vrucht. De stephanotis is een kamerplant bekend om zijn mooie geurige witte bloemen. De plant heeft glimmende donker groene blaadjes. In het wild is het een liaan. In de kamer wordt hij meestal in een bepaalde vorm (bijvoorbeeld een cirkel) geleid, maar ook het wild laten groeien heeft zijn charme. Er zijn zo’n vijfiten verschillende soorten.

De plant vind je vooral in de natuur van China, Madagaskar, Japan en Cuba. De stephanotis plant is het symbool van geluk. Vandaar dat je deze veel verwerkt ziet in bruidsboeketten. Stephanotis is redelijk eenvoudig door te stekken te vermeerderen. Nadere speurtocht op internet leert dat het uiterst zeldzaam is dat een stephanotis vruchten draagt. Vruchten kunnen er op duiden dat de plant bijna dood gaat. Wanneer de vrucht begint te verschrompelen en geel-bruin wordt, is deze rijp. Dit is nu nog niet het geval en kan nog maanden duren. Wanneer de vrucht rijp is kunnen de zaadjes worden gewonnen. Deze blijken vrij gemakkelijk te kiemen. Omdat de plant aan de voorkant voor het raam staat in café ’t Vaartje is de vrucht voor iedereen te bewonderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen