Na hectische openingsfase pakt Dongen in de eindfase alsnog de zege

21 nov 2023, 12:57 Sport
vvdongeningang
Een wedstrijd zoals je mogelijk als filmregisseur zou willen laten beginnen, maar ook zo laten eindigen. Spektakel aan het begin en einde! Een openingsfase waarin thuisclub Nuenen onstuimig de aanval zocht. Nog voordat het scorebord de 1e minuut had aangetikt, lag de bal na 45 seconden al achter Dongendoelman Nick Frits. Een geluk voor Dongen dat het buitenspel was, waardoor dit doelpunt niet telde.
Je zou zeggen “we zijn wakker”, maar nog geen minuut later was het dan toch raak en kwam Nuenen alsnog op 1-0. Door een slimme omzetting aan Dongenzijde door de staf, leek de angel bij Nuenen eruit. Dongen trok de wedstrijd volledig naar zich toe, maar verzuimde afstand te nemen van Nuenen. Daar waar het 2-2 werd (door een toegekende strafschop na overleg tussen scheidsrechter en zijn assistent) hoopte de thuisploeg op meer. Het kreeg in de 94e minuut de deksel op de neus. Wie anders dan Robert Mutzers, na een prima steekpass van Rijk Siemerink, zette ver in blessuretijd alles wat Dongen was in een enorme juichstemming.
Na de snelle 1-0 door Sander Tax, na een voorzet van Ed Craenen, was het aan trainer Marcel van der Sloot om in te grijpen. Hoe gek het klinkt maar zij wisselden Adam Sesay en Mart van Bree van vleugelpositie. “Dit hebben we gedaan om onze verdedigers te ondersteunen, wanneer Nuenen over de flanken wilde uitbreken,” merkte de Dongen trainer op. Dongen kreeg meer grip op het Nuenen spel. Voordat het eerste kwartier was gespeeld, tikte Adam Sesay vanaf de linkerflank de gelijkmaker binnen. Tien minuten later stond dezelfde Sesay aan de basis van de 1-2. Zijn scherpe voorzet werd op waarde ingeschat door Robert Mutzers. Net iets eerder dan zijn bewaker
tikte de topscoorder de bal onhoudbaar voor doelman Tibotius Odunze binnen.
Dongen had zich weer in een prima uitganspositie gemanoeuvreerd. Het speelde de bal prima rond. Met name op het middenveld was Dongen de baas. Zeker met een prima spelende Rijk Siemerink. Verloor hij de bal, in no time veroverde hij deze terug om weer een piekfijne, haarscherpe steekpass te versturen. Ook werd hij deze middag weer gesteund door Thom Avontuur (de man van de vele vuile meters) en Fatih Kamaci. Hij had deze dag het vizier niet geheel op scherp staan. Tot tweemaal had hij de 1-3, en dus meer, op de schoen liggen. “Ik kon wel door de grond zakken,” realiseerde hij zich toen hij de eerste mogelijkheid totaal verkeerd raakte voor een leeg doel. Zelfs de omroeper van dienst liet het signaal klinken dat er een mededeling zou volgen. Ook hij dacht dat het een doelpunt zou worden. Dongen bleef kansen creëren, maar doelpunten bleven uit. Daar waar het mogelijk 1-5 had kunnen zijn, werd het in de 85e minuut anders. Binnen de zestien van Dongen werd een speler van Nuenen omvergetrokken. Op advies van zijn assistent wees de goed leidende scheidsrechter Michel Nijdeken resoluut naar de elf meter stip. Voor Craenen was dit cadeautje een appeltje eitje. Doelman Frits had op zijn inzet geen kans, 2-2.
En met nog minimaal 10 minuten te gaan, leek de thuisploeg meer te willen. De thuisploeg koesterde het gelijkspel blijkbaar niet en zocht naar meer. Zo kwam Craenen op links op de punt van de zestien in vrije positie. Zijn schot ging hard voorlangs. En dan volgt het duveltje uit het doosje! Nuenen trainer Ruud van der Rijt kan er zich na de wedstrijd nog druk over maken. “Jullie maken de winnende 2-3, terwijl wij helemaal compleet met elf man op eigen helft staan!” Klopt! Het was weer de jagende Rijk Siemerink die een prima pass verstuurde naar de diep staande Robert Mutzers. Met zijn linker verschalkte hij de Nuenen doelman deze middag voor de tweede keer. Iedereen, maar dan ook alles wat Dongen was, vierde deze treffer alsof er een groot wonder had plaats gevonden. Een wonder? Jazeker, een van de naaste concurrenten Goes had bij Venray punten laten liggen. Daar sta je dan als Dongen. Op plaats nummer 1, 12 wedstrijden 27 punten. Gevolgd door respectievelijk Goes (11-23), UDI ’19 (11-23) en Best Vooruit (12-23).
Komende zondag komt Nemelaer naar Dongen. Deze buren uit Haaren worden getraind door een oude bekende van VV Dongen. Ronald Schuermans lag mede aan de basis van de successen vanaf 2010 van VV Dongen. Aanvang 14.00 uur Sportpark De Biezen.