Dongen moet meerdere erkennen in Venray

In Venray werd het, na een 0-0 ruststand, een 0-2 overwinning. Afgelopen zondag speelde Dongen de eerste helft een moeilijke wedstrijd tegen de sterk verdedigende Noord-Limburgers.

Door: Piet Scheepers

Ondanks het feit dat de wedstrijd in de beginfase op en neer golfde, kon Dongen geen echte vuist maken. De bezoekers trokken massaal terug op eigen helft en wachtten geduldig af wat de bedoelingen van Dongen waren. Trainer Marcel van der Sloot had gekozen voor een aanvallende tactiek, waarbij de backs ver naar voren zouden moeten spelen. Door hoog druk te zetten moest de bal veroverd worden, waar er mogelijk kansen uit zouden ontstaan.

Vooraf aan de wedstrijd werd 1 minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan het overleden lid Toon Loonen. Hij was een zeer gewaardeerde vrijwilliger, lid van de maandagmorgenploeg en fanatiek supporter van Dongen 1. Als materiaalman maakte hij deel uit van de technische staf van Dongen 1 onder trainer Ron Timmers.

De aanvalsdriften met mogelijkheden waren voor rust beperkt. Rijk Siemerink soleerde in de tiende minuut langs de achterlijn, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald door verdediger Jesse Peeters. Kort hierna gleed Luuk Hultermans ongelukkig uit waardoor Niek Versteegen in kansrijke positie kwam. Een van de gevaarlijkste spitsen in deze klasse verzuimde niet om deze geboden kans te verzilveren, 0-1. Hierna golfde het op en neer. Na een combinatie tussen Siemerink en Fatih Kamaci smoorde het schot van de laatste genoemde. Gelijk daarop was weer Versteegen gevaarlijk. Op zijn inzet reageerde Nick Frits adequaat. De Dongen sluitpost was deze middag het obstakel voor Venray. Met verschillende prima reddingen weerhield hij de bezoekers van een grotere score. Op slag van rust moest hij toch buigen. En weer was het Versteegen die vlak voor het rustsignaal de 0-2 aantekende na wederom een fout in de verdediging.

Na rust werd de ongelukkige Luuk Hultermans gewisseld. Voor hem kwam Mart van Bree jr. Verder in de wedstrijd schoof van Bree naar voren toen Sjeffie Verhagen werd vervangen Gillyan Clemens. Versteegen en zijn maatje Sjors Boots bleven handenbindertjes voorin bij Venray. Toch toonde Dongen veerkracht toen vanuit een corner Fatih Kamaci vanuit het niets de 1-2 binnenkopte, via zijn schouder. Met nog een half uur te gaan ging Dongen op jacht naar de gelijkmaker. Venray kruide achteruit, liet zijn twee spitsen voorin staan, en ving Dongen op. De hoge inzetten van Dongen waren veelal voor de verdedigende bezoekers. Daar kwam wat verandering toen Gijs Timmermans met zijn lengte Dongen voorin hoopte te versterken.

Met nog een kwartier te gaan was er de mogelijkheid op de gelijkmaker. Doorzetten van Gijs Timmermans leverde Dongen de bal op. Deze rolde richting doelman Sjors Witt die ver uitkwam. Hij had echter niet gerekend op de snelheid van Sel Bastmeijer. Deze omspeelde de Venray doelman maar zag zijn inzet, tot grote ontsteltenis van alles wat Dongenaanhang was, voor het lege doel langs lopen. De kans op 2-2! Dongen bleef aandringen. In de 83 e minuut een mogelijk voor
Dongen na een combinatie tussen Siemerink Robert Mutzers. Ook Mutzers kon het ijs niet breken en zag zijn schot in de handen van de doelman verdwijnen. De kansen stapelden zich tegen het einde van de wedstrijd op. Een inzet richting Kamaci bij de tweede paal kwam niet aan. Kort hierna stormde invaller Gillyan Clemens de zestien binnen. Op zijn inzet kon de doelman van Venray de bal niet onder controle krijgen. Een geboden kans voor Sel Bastmeijer. Hij schoot de afgeslagen bal hoog over. Weg gelijkmaker. Eindelijk kon Venray de bal uit hun zestien naar voren werken. Als aasgieren loerende op hun prooi rondde invaller Jelt Verrrijth de kans die hij kreeg van Versteegen af, 1-3. Het laatste wapenfeit was voor Fatih Kamaci die een vrije trap om het muurtje krulde, maar net naast zag gaan. Een nieuw fenomeen: Dongen verliest twee keer achter elkaar deze competitie.

Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan. Drie keer uit en twee keer thuis. Op Achilles Veen na, allemaal tegenstanders uit het rechterrijtje. Gevaarlijke klanten die
strijden om klasse behoud. Zondag is de wedstrijd uit naar Kruisland. Drie punten zijn meer dan welkom om zicht te houden op de nacompetitie.