Dongen wint inhaalwedstrijd tegen HVCH

Voor beide elftallen stond er wat op het spel. Dongen kon bij winst de tweede plaats weer innemen. De bezoekers staan in de degradatiezone waardoor punten pakken voor hun een noodzaak is voor lijfsbehoud.

Door: Piet Scheepers

Na deze inhaalzondag hebben alle ploegen 21 wedstrijden gespeeld. Koploper Goes (46 punten) loopt 5 punten uit op een groepje aasgieren: VV Dongen (41), Achilles
Veen (39) en Halsteren (38) hijgen in de nek van de Zeeuwen. Kortom de competitie ligt open. Daarbij komt het neer om de rug te rechten en geen punten gaan verspelen.

Dongen had voor deze wedstrijd voor een verrassende aanvallende opstelling gekozen. Achterin maakte Mart van Bree jr. zijn debuut als centrale verdediger naast Jan Gerrits jr. door afwezigheid van Gijs Timmermans. Luuk Hultermans nam deze dag de linksback positie in. Op rechts Sjeffie Verhagen, die deze dag meer voorin te vinden was dan rechtsachter. Ook middenvelder Fatih Kamaci was meer in de spits te vinden dan op het middenveld. Dongen speelde met hoge druk. De ver opgedrongen geelblauwen probeerden het HVCH aanvallend zo moeilijk mogelijk te maken. De bezoekers kwamen, zeker in de beginfase, niet in het spelletje voor. Dongen reeg de kansen aaneen. Vanaf minuut vijf tot zeker de 15 e minuut lagen er zeker vijf mogelijkheden tot kansen om de score te openen. Voorzetten die strak voorlangs gingen en net de precisie misten. Zo verliep de wedstrijd tot aan de rust.

Het ver opgedrongen HVCH speelde met vuur. Regelmatig werd de op kansen loerende spits Robert Mutzers teruggefloten vanwege buitenspel. Al was het maar nipt. De bezoekers konden tegen dit overwicht slechts twee keer gevaarlijk voor het doel van Senna Daver opduiken. In de vijfde minuut, toen de Dongendoelman werd omspeeld, kon hij de bal alsnog tot corner tikken. Een gevaarlijk hoge voorzet door HVCH, in de 30e minuut vanaf de rechtervleugel, bleef door de wind lang hangen. Mart van Bree jr. had zijn directe tegenstander Jari van Erp goed onder controle. Dit kansje voor de bezoekers belandde dan ook in het zijnet.

Het moest dan maar na de rust gebeuren. Na tien minuten in de tweede helft bracht Thom Avontuur de bal hoog in deze zestien van de bezoekers. Fatih Kamaci, waar haalt hij het loopvermogen vandaan?, liep op deze diepe bal. Hij werd echter onreglementair gevloerd, waardoor scheidrechter Van Dongen niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Ook vandaag liet Kamaci dit karwei aan Robert Mutzers over. Terwijl de aanvoerder behandeld werd, schoot Mutzers hard en laag de openingstreffer binnen. En toen was het wachten op doelpunt twee of meer. De kansen stapelden zich op. “We hebben het publiek getrakteerd op een mooie voetbalmiddag. Ik heb in ieder geval genoten,” merkte een glunderende Marcel van der Sloot na afloop op. Hij stak de loftrompet richting zijn spelers.

Met nog een kwartier te gaan, en vaak net in buitenspelpositie te hebben gestaan, speelde HVCH de bal slecht uit. De bal werd direct op de klaarstaande Mutzers geplaatst. Dit keer geen buitenspel, waardoor de 2-0 een niet te missen kans was. De bezoekers hadden de hele wedstrijd problemen met het vroege storen van Dongen. Ook tegen het einde van de wedstrijd nog. Zo strafte aanvoerder Kamaci geprul in de verdediging af door een afgeslagen bal op te pikken en de 3-0 achter doelman Desney Royendijk te schuiven. Een prima 3-0 overwinning die meerdere doelpunten verdiende.

Komende zondag gaat Dongen op bezoek bij Halsteren. Zoals het er nu voor staat gewoon gaan voetballen en uitgaan van je eigen kunnen.