Dongen verliest van Nemelaer met 2-3

Foto:

Het is duidelijk dat Dongen problemen heeft met het afwerken van de legio kansen die het per wedstrijd creëert. Afgelopen zondag was er geen vuiltje aan de lucht gezien de vele kansen die Dongen bijeen voetbalde.

Door Piet Scheepers

Iedereen geloofde na de 2-3 nog minimaal in een gelijkspel. Er werd zelfs gedacht aan het moment in Nuenen toen ook in blessuretijd de winst werd binnen gehaald. Het mocht allemaal niet lukken. Zeker niet in het veld. De bezoekers uit Haaren vochten als leeuwen. En alle inzetten, schoten op doel, kopballen of wat dan ook richting het doel van Nemelaar, werden hoe dan ook uit het strafschopgebied geramd. Na het eindsignaal van scheidsrechter Martin Wever droop een teleurgestelde Dongen equipe af. Promovendus Nemelaer vierde deze overwinning alsof zij weet ik niet wat hadden gewonnen.

“Ja winst op koploper Dongen, dat voelt wel lekker. Ik moet zeggen dat wij na de rode kaart van onze middenvelder veel kracht op het middenveld verloren. De jongens hebben gevochten als leeuwen voor deze overwinning,” was na afloop de reactie van Roland Schuermans, ooit trainer van VV Dongen. In de voetbalwereld zijn de wetten nou eenmaal zo dat iedereen wil winnen. En zeker in het holst van de leeuw. En zoals verwacht zakte tegenstander Nemelaer terug op eigen helft en probeerde met lange ballen Dongen te verschalken. Dongen doelman Nick Frits zou een rustige middag tegemoet gaan. Door slordig voetbal in de beginfase, tot tweemaal toe de bal in de voeten van de tegenstander spelen, werd het achterin even billen knijpen. Nog geen twee minuten later was het Frits zelf die de bezoekers in het zadel hielp. De hoog druk zettende spits Joeri Vugts liep in de baan van de uittrap van de Dongendoelman. Via de rug van Vugts caramboleerde de bal in het Dongendoel. Zo kwamen de bezoekers al vroeg op voorsprong. Nu was het aan Dongen om deze stand recht te trekken.

Ook deze wedstrijd wisselden Mart van Bree en Adam Sesay van vleugelpositie. Met name de laatste stichtte voor veel gevaar door op te stomen richting achterlijn. Zijn messcherpe voorzetten werden niet voldoende op waarde ingeschat. Het regende kansen. Zo belandde een vrije trap van Theo Martens haarzuiver op het hoofd van Jan Gerrits jr. Iedereen zag de gelijkmaker vallen. Echter de bal ging naast! Dongen bleef drukken en reeg de kansen aaneen. Nemalaar moest het hebben van uitvallen. Echt ingrijpen moest Dongen doelman Frits deze middag niet. Robert Mutzers lag aan banden bij zijn directe bewaker Nick Vugts die al snel een gele kaart moest incasseren. De hectiek achterin bij Nemelaer was duidelijk. Weg is weg met die bal, was het credo! En als Sesay het weer op zijn heupen kreeg, was het afwachten hoe dit zou aflopen. In de 37e minuut liet hij net buiten de zestien een schot op doel los. En daar stond een verdediger in weg die bal tegen zijn (gestrekte) arm kreeg. Zonder na te denken floot scheidsrechter Wever voor penalty. Bezwaren en protesten wees hij naar het land der fabelen. De kans voor Fatih Kamaci om de gelijkmaker op het scorebord te plaatsen. Zijn inzet ging hoog over het Nemelaer doel! Was dit inleiding voor een verrassende moeilijke middag? Nee, want Dongen bleef druk zetten op de bezoekers en zocht de kansen. Echter ging de opbouw in de ogen van de bezoekers veel te traag. Balletje terug, balletje achterin breed. Toch was het Kamaci die de gelijkmaker binnenschoot. Hij rondde een voorzet van Robert Mutzers af. Lang bleef deze stand niet staan. Uit een van de sporadische gevaarlijke tegenaanvallen scoorde Joeri Vugts op slag van rust de 1-2.

Na rust wisselde Dongen rechtsback Sem Uittenbogaard voor een extra aanvaller Brian Burgler. Voordat Dongen de zaken op orde had, zat het weer even tegen in de verdediging. Een glijpartij binnen de zestien, waarbij en Mart van Bree en Adam Sesay waren betrokken was voor Joeri Vugts het moment om de bal op te pakken en de 1-3 binnen te schieten. Een streep door de Dongen rekening. Het siert Dongen dat het bleef jagen, maar echt geluk met de opgelegde kansen had het niet. Totdat de bal weer in een kluwen van spelers belandde. Weer stond Robert Mutzers aan de basis. Dit keer niet egoïstisch zette hij Kamaci in scoringspositie. De 2-3 was een feit. Kort hierna kreeg Nick Vugts zijn tweede gele kaart voorgeschoteld en kon dus vertrekken met rood.

Dongen greep in. Van Bree werd gewisseld voor verdediger Gijs Timmermans. Dongen ging achterin met drie man spelen waardoor er op het middenveld een mannetje extra kwam. Dertig minuten om met een man meer alsnog een gelijkspel over de streep te trekken. Wat Dongen ook deed de gelijkmaker bleef uit. Doelman Rick Pijnenburg rammelde op de meest vreemde manieren schoten en inzetten uit zijn doel. Zoals de regiokrant schrijft: Een gemiste strafschop, het om zeep helpen van heel veel kansen en tweemaal een kans die in het netje belandde. Eindresultaat: een ferme misstap van Dongen. Marcel van der Sloot: “Vanaf volgende week beginnen we weer met een nieuwe kans om een goede serie weg te zetten. We hadden graag alle potjes tot aan de winterstop naar ons toe willen trekken. We moeten leren omgaan met dit soort tegenstanders.”
Dongen gaat komende zondag uit naar Etten Leur waar Unitas ’30 de volgende tegenstander is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen