VV Dongen wint met 0-2 bij SV Venray

Foto:

Overwinning als eerbetoon aan Peter van Hoppe

Wind, regen, zwaar veld en drie punten. Het waren de ingrediënten van een terechte overwinning op een zeer zwak acterend SV Venray. Belangrijker was dat het team van Marcel van der Sloot en leider Jan Gerrits sr. vooraf aan de wedstrijd stilstonden bij het overlijden van erevoorzitter Peter van Hoppe. De enige echte ‘Mister VV Dongen’ verliet ons op 30 oktober. De impact die hij heeft gehad op de club was te merken op deze druilerige zondag. Iedereen die bij de wedstrijd in Venray aanwezig was wist wel iets moois over deze bijzondere man te vertellen en dat had leider Jan Gerrits zijn team ook verteld. Na de minuut stilte die in acht werd genomen gaf VV Dongen vol gas en liet niets heel van de amechtige Limburgers. Aanstaande zondag 12 november vervolgt VV Dongen haar mooie reeks tegen VV Kruisland. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.00 uur.

Door Frank van Heteren

Dat de wedstrijd in het teken zou staan van Peter van Hoppe was logisch. Aanstaande zondag zal er natuurlijk ook nog eens stil worden gestaan bij het overlijden van de erevoorzitter. Sportief gezien moest er wat te halen zijn in het Limburgse. VV Dongen reeg de laatste weken al drie overwinningen op rij aaneen en dat wilde de staf nog wel even doorzetten.” We zitten in een flow en het zou enorm jammer zijn als deze zou worden afgelast.” Leider Jan Gerrits sr. checkte zijn telefoon meermaals en zag op de website van Venray geen afgelastingen. “Ja, de scheidsrechter kan hem nog steeds niet door laten gaan, we wachten maar af. “

De redelijk lange busrit werd beloond met een wedstrijd op ‘echt’ gras. Op zichzelf een mooi matje, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het voor beide teams zwaarder en zwaarder. Daar ging het voetbal onder lijden, maar de betere fysieke en conditionele gesteldheid van VV Dongen was duidelijk zichtbaar. De kansjes die SV Venray kreeg waren meer het gevolg van slordigheidjes binnen het team van de zeer gedreven en sympathieke coach Marcel van der Sloot, dan aan het eigen vermogen van SV Venray. VV Dongen had zowat de hele wedstrijd de overhand en liet SV Venray achter de bal aan rennen. Statistisch gezien was het balbezit misschien wel 75 % voor VV Dongen; misschien wel meer! “We waren slordig aan de bal en moesten vanuit de omschakeling gaan voetballen. In de diepte waren we echter niet scherp. We hebben hard gewerkt, maar Dongen heeft verdiend gewonnen,” concludeerde Venray trainer Ferdi Akankan na afloop in regiokrant De Limburger.

Toch zette deze dominantie zich niet om in doelpunten. Kansen waren er wel maar werden niet benut door de voorste linie, die te maken had met doorschietende ballen als de lange bal werd gehanteerd. Dat was eigenlijk het enige wat VV Dongen zich kon aanrekenen, want ondanks de moeilijke omstandigheden bleef het team rustig en bleef zoeken naar de openingen.

Aan de rechterkant was het rechtsback Sjeffie Verhagen die meermaals langs de lijn scheurde en het de verdediging van SV Venray lastig maakte. De nieuwbakken rechtsback is met recht een revelatie in het Dongens team; verdedigend sterk en met lef zijn actie makend. (In de tweede helft passeerde hij vanaf de laatste linie ongeveer zes man en sneed door de as van de tegenstander, maar verzuimde om de bal af te geven en schoot zelf, helaas kwam hij net wat kracht tekort, maar toch…). Ander hoogtepunt in het Dongens team is Rijk Siemerink. De nummer 11 zoekt intuïtief de ruimtes op en heeft een prachtige pass en schot in zijn benen. In ieder geval kon hij op de bewondering van het Limburgse publiek rekenen. “Op die nummer 11 moet je letten hoor!”
Toch waren het de routiniers de het tempo bepaalden. Onder leiding van aanvoerder Fatih Kamaci (“Hij zit in zijn tweede jeugd”) Theo Martens en Thom Avontuur weden de lijnen uitgestippeld. Laatstgenoemde is zo ontzettend belangrijk voor VV Dongen. Een kenner zei na de wedstrijd dat Thom Avontuur wellicht de meeste kilometers maakt in de wedstrijd. “Die vuile meters die hij loopt, geven anderen de ruimte om beter te voetballen”

En zo was het. VV Dongen kreeg in de eerste helft twee, misschien wel drie opgelegde kansen om SV Venray pijn te doen. Zowel Sel Bastmeijer als Robert Mutzers hadden het vizier nog niet op scherp staan. Met een 0-0 stand werd de rust bereikt en er was niemand aan Dongense Kant die twijfelde aan de uitkomst. “Maar ja, je kan wel goed voetballen, maar ze moeten er wel in. En met dit veld en met die regen kan het zomaar heel anders lopen. Pas nou maar op!!” De angst was wellicht niet helemaal onterecht, maar gezien het zeer matige voetbal dat SV Venray op de mat legde zou het een enorm drama zijn als er wat punten in Limburg achter zouden blijven.

Dat gebeurde uiteindelijk niet, want na een aantal grote kansen was het in de 65e minuut eindelijk raak. Een afstandsschot werd door “Man of the Match” (volgens de speaker van SV Venray) keeper Sjors Witt losgelaten. Het spreekt voor Robert Mutzers dat híj dan altijd op de juist plek staat. Met een simpele voetbeweging scoorde hij zijn zoveelste doelpunt van dit seizoen. (0-1 in de 65e minuut). Dat de keeper tot de man van de wedstrijd werd uitgeroepen was tekenend voor het onvermogen aan de kant van SV Venray. Zij probeerden het nog met een slotoffensief, maar de inventiviteit reikte niet verder dan een verdwaald schot in het zijnet en een schot waar VV Dongenkeeper Nick Frits zijn kwaliteiten kon tonen.

In de laatste minuut van de blessuretijd was het slotakkoord voor VV Dongen. Een onderschepte aanval van SV Venray werd omgekeerd en invaller Adam Sesay kon ongehinderd op Sjors Witt aflopen. Zijn afronding was perfect en daarmee vond de goed fluitende scheidrechter Rick Sturm het ook welletjes. Een meer dan verdiende 2-0 overwinning. “Zakelijk!” was het woord dat trainer Marcel van der Sloot eraan gaf.

Een keurig eerbetoon aan Peter van Hoppe, die aanstaande zondag 12 november voor de wedstrijd tegen VV Kruisland op zijn eigen Spotpark herdacht zal worden. Aanvang 14.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen