Precisieschieten 2023

Foto:

Een keer per jaar houdt Jeu de Boules Club Dongen onder haar leden een bijzonder toernooi, namelijk het precisieschieten. Bij dit toernooi is het aantal inschrijvingen niet bijster groot, maar er waren desalniettemin toch 17 deelnemers.

Gezien de weersverwachting had de WECO vooraf al besloten om deze activiteit in de hal te laten plaatsvinden. Achteraf gezien had het ook buiten kunnen gebeuren, want het was best een zonnige dag. Bij het precisieschieten moeten de deelnemers vanaf 4 afstanden (6m – 7m – 8m en 9 m) een bepaald doelwit raken. Zo’n doelwit is een boule of een but (ook wel cochonnet genoemd of gewoonweg “het kleine balletje”) welke in een bepaalde situatie is weggelegd:

  • het doelwit is alleen een herkenbare boule
  • het doelwit is een herkenbare boule voor het butje
  • het doelwit is een herkenbare boule tussen twee andere boules
  • het doelwit is een herkenbare boules achter een andere boule
  • het doelwit is alleen het but.

Elke deelnemer moet dus steeds het doelwit zien te raken zonder de andere obstakels te raken. Begin er maar aan, hoor ik jullie nu al denken. En dat is ook zo, want je moet dus vanaf 4 afstanden steeds het doelwit zien te raken: bij elkaar 20 x schieten dus!

Er werden twee groepen gemaakt om “de vaart” erin te houden. Er werd dan ook geen onderscheid gemaakt tussen dames en heren. Iedereen moest hetzelfde protocol afwerken. Er waren twee “boulenjongens” aangesteld die steeds de configuratie oftewel de situatie in orde moesten maken en bovendien de geschoten boules terugrollen naar de speler: Wim en Henk Na twee rondes (een voorronde en een kwartfinale) werd door ons enige jurylid Jacqueline de resultaten verwerkt om te bepalen wie er van de spelers in de halve finale zouden eindigen. Bij de dames waren dat Jacqueline Braat, Willemieke van Gils, Corrie Koreman en Karin Jansen. Bij de heren kwamen Jan Verbeek, Wim de Wit, Wil van Belkom en Hubert van der Horst in de eindstrijd.

Iedereen begon weer op nul en de beste twee uit elke groep zouden de finale bereiken. Die ging bij de dames uiteindelijk tussen Karin Jansen en Willemieke van Gils en bij de mannen tussen Jan Verbeek en Wil van Belkom. Als winnaars van dit precisieschiet toernooi kwamen Karin Jansen en Jan Verbeek naar voren. Zij waren achteraf gezien ook beiden de beste schutters van deze dag. Naast een wisselbeker en een barkaart kregen zij ook een uitnodiging om zich (kosteloos) in te schrijven voor het NK Precisieschieten op 16 december 2023. De locatie is helaas nog niet bekend, maar het duurt nog even.

Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun bijdrage en niet te vergeten de vrijwilligers achter de bar en de WECO-leden. Op maandag 10 april (Tweede Paasdag) is er bij Jeu de Boules Club Dongen een heus Bondstoernooi. Er hebben zich inmiddels 40 teams ingeschreven, dus dat belooft vast weer een gezellige dag te worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen