Dongen JO23 pakt 9 punten binnen een week.

De eerste helft van de JO23 competitie zit erop. Dongen staat, na twee uitglijders, op de tweede plaats. Drie punten achter nummer 1 Gemert.

Werd daar de competitieopening niet tegen gewonnen op een koude dinsdagavond in februari? Laten we hopen dat de koude periode achter ons ligt, waardoor we halsreikend uitkijken naar de komende warmere dagen die moeten komen. Wel is zeker dat de selectie rondom de JO23 weer op oorlogssterkte is. Volgens Roman Talboom, terug van een hardnekkige blessure, is het lek boven. Hij maakte afgelopen zaterdag tegen Echt de 90 minuten vol. “Ik heb zestien weken met een blessure gelopen. Ik hoop dat alles over is en ik weer voluit kan spelen.” Ook Mike Merkx staat na 20 maanden blessureleed weer op het wedstrijdformulier. De eerste wedstrijd tegen DOVO, een invalbeurtje van 10 minuten, vielen zwaar.

Door Piet Scheepers

Trainer Lars Jansens is blij dat hij weer kan terugpakken op zijn oude vertrouwde selectie. Met name is hij te spreken over de invalbeurten van de wissels, met als hoogtepunten die van Timo van der Schans. Hij was, de wedstrijden eerder tegen TEC en DOVO, de matchwinnaar door tegen het einde te scoren waardoor Dongen de volle winst pakte. Daarnaast is Jansens een blij man over de inbreng van Chivarno Pansa vandaag. “Een fijne jongen die in dit elftal past en zich helemaal inzet voor het team en de club. Een echte teamplayer die vandaag als invaller de winnende maakt. De wissels hebben de afgelopen weken geduld moeten hebben en soms plaats moeten maken voor jongens van 1 die terugkomen. Dat is niet altijd gemakkelijk en verdiend, maar deze jongens zijn onwijs belangrijk. Gelukkig gaat de groep daar goed mee om. We hebben iedereen echt keihard nodig!”

Dongen trok tegen het laaggeplaatste TEC op het laatst de volle winst naar zich toe. Vanaf het beginsignaal zetten zij de bezoekers uit Tiel onder druk, hetgeen een 2-0 voorsprong opleverde. TEC bleef volharden en door een mindere periode aan Dongenzijde kwamen de bezoekers langszij. Invaller Van der Schans was het goudhaantje en bezorgde Dongen de uiteindelijk 3-2 zege.

Enkele dagen later, op dinsdagavond, kwam de JO23 van zaterdagvereniging DOVO uit Veenendaal naar Dongen. Voor Dongen een geheel onbekende tegenstander, maar deze tegenstander huisde op dat moment wel op de tweede plaats. “Een van de beste ploegen die we de eerste helft hebben ontmoet,” merkte Lars Jansens op. Al snel in de wedstrijd opende Dongen via Giovanni Bombarda de score. “We stonden met name verdedigend goed. DOVO is niet zomaar een tegenstander die je even wegtikt,” was ook de mening van Roman Talboom. Uiteindelijk kwamen de bezoekers in de 68e minuut langszij. Het was aan de invallers om de volle buit in Dongen te houden. Op aangeven van Gijs de Leeuw scoorde Timo van der Schans in de 89e minuut de 2-1. “Deze was wel heel lekker,” smulde Jansens na afloop.

En toen kwam afgelopen zaterdag VV Echt naar Dongen. Een wedstrijd met verschillende gezichten. Zo stond er een gelegenheidsachterhoede, omdat om uiteenlopende redenen de gehele Dongen achterhoede afwezig was. Het was even wennen daar achterin. Vanaf het begin was het Echt wat de klok sloeg. In de 4e minuut openden de Limburgers de stand op 0-1. En alsof het niet genoeg was, stond een kwartier later 0-3 op het scorebord. De 0-3 was een eigen doelpunt van Saban Cemrek, hetgeen typerend was voor de scherpte van Dongen in het eerste deel van de wedstrijd.

Kort voor rust kwam Dongen via Giovanni Bombarda op 1-3 vanaf de elfmeterstip. Een goedmakertje voor de 0-2, ook via de stip, volgens de grensrechter van Echt. De scheidsrechter zou in deze wedstrijd een opvallende rol gaan spelen. Opmerkingen over zijn beslissingen bestrafte hij resoluut met een indirecte vrije trap. Waar ook op het veld, maakte niet uit. Dongen hield zich in, terwijl de spelers van Echt volop commentaar leverden de tweede helft. De ploeg uit Limburg was hierin tegen zichzelf aan het spelen. En dat mag de ploeg zich aanrekenen. Dongen kwam na de rust geheel anders uit de startblokken. Feller in de duels en met de drang naar voren was de ploeg duidelijk op zoek naar eerherstel. “Ik schiet niet vaak uit mijn slof, maar vandaag helaas wel. Deze eerste helft was schandalig van onze kant. Van alle punten die we besproken hadden kwam werkelijk niets terug. Dat ik iets anders wilde zien qua beleving en inzet heb ik de spelers duidelijk gemaakt. Over veranderingen in tactiek en dergelijke hebben we niet eens gesproken, want van heel onze tactische afspraken of plan om de tegenstander te bespelen was niets te zien de eerste helft”

Eerst maakte Doguhan Ercan er weer een wedstrijd van door de 2-3 wat gelukkig binnen te schieten na een mooie aanval. Daarna trok Rijk Siemerink vanaf de punt zestien meter de stand gelijk, door een afstandsschot in de uiterste verre hoek over de doelman van Echt te plaatsen. Knap van Dongen dat van zo’n achterstand terug kon komen. Bombarda maakte de vreugde alleen nog maar plezieriger door de 4-3 te scoren vanaf elf meter. De wedstrijd was echter nog lang niet gespeeld. In de 87e minuut maakte Echt weer gelijk. Vanuit een corner wisten zij de bal binnen te koppen en 4-4 op het scorebord te zetten. Deze 4-4 stand werd in de 90e minuut te niet gedaan door invaller Chivarno Pansa. Door sullig verdedigen bij Echt en attent reageren van Pansa, pikte de invaller de bal op en scoorde de winnende 5-4. Dit bekroonde hij met enkele salto’s en hij werd vuitbundig geknuffeld door zijn teamgenoten. De tweede helft begint met een uitwedstrijd naar nummer drie Blauw Geel.