Geplaagd door de blessures bij Dongen 1 zondag moest de JO23 veel spelers aan het vlaggenschip afstaan. Het gevolg was dat de ploeg van trainer/coach Lars Jansens de afgelopen competitie degradeerde uit de Divisie 1.

Door Piet Scheepers

Hetzelfde overkwam de JO23 van Gemert. Zowel de jeugd van Dongen als Gemert staan nu weer volledig op oorlogssterkte. Oorzaak? Dongen 1 is verlost van blessures en Gemert trok nog een paar spelers van buitenaf aan, waardoor de jeugd weer kon terugvloeien naar hun eigen JO23 elftal. Op een doordeweekse avond ging Dongen JO23 op bezoek bij Gemert. Daarbij geruggesteund door de hondstrouwe aanhang.

Gemert – Dongen 1-3 (0-1)
Gemert had op het middenveld een paar baasjes in huis als het ging om storen of afjagen. Ook schroomde het tweetal, Sidi Kourouma en Hazem Ben Rouba, niet daar waar nodig stevig in te grijpen. De op dreef zijnde Rijk Siemerink kan daaroveer meepraten. Dongen zette vanaf het eerste fluitsignaal de thuisploeg flink onder druk. Dit resulteerde in verschillende kansjes. Het wachten was echter op de 31e minuut. Rijk Siemerink werd op de rand van zestien gevloerd. Kaasje voor de man die de corners en vrije trappen voor zijn rekening neemt. Zo ook deze avond. Hij krulde vanaf links de bal in de uiterste hoek van het doel. Doelman Romeo Okonkwo had hierop geen antwoord. Dongen bleef aandringen en Gemert probeerde fysiek Dongen te ontregelen.

Na de rust kwam de thuisploeg als herboren uit de kleedkamer. Het aandringen werd beloond met een corner voor Gemert. Deze voorzet werd hard via de lat binnengekopt door spits Wout Barten. Hij was ook de gevaarlijke man voorin. Dongen herpakte zich. Het verre opdringen zou de thuisploeg duur komen te staan. Een verre uittrap van Senna Daver bereikte Giovanni Bombarda die de bal doorkopte op de snelle Burak Erbek. Met een geplaatste lob passeerde hij de ver uitgekomen doelman van Gemert: 1-2. Het definitieve slotakkoord was voor de ingevallen Chivarno Pansa. Na veel gepingel en gedraai legde Siemerink de bal panklaar op Pansa om binnen te schieten. “Lekker deze eerste wedstrijd bij de concurrent te winnen,” was na afloop het commentaar van Jansens.

Unitas ’30 – Dongen. 1-3 (1-3)
“Koploper Unitas ’30 trad met wat andere spelers aan dan destijds in voorbereiding. Een aantal spelers met kwaliteiten ontbraken. Ik vermoed dat zij bij het eerste elftal zitten.” Een conclusie die Lars Jansens trok. Over zijn eigen elftal merkte hij op: “Wij zijn sinds de winterstop weer wat completer. De blessuregolf bij Dongen 1 is achter de rug.” Toch was het Unitas dat de boventoon voerde vanaf het beginsignaal dat om 18.30 uur klonk. Al na twee minuten verwerkte Gijs Timmermans een bal van doelman Senna Daver niet goed. De spits van Unitas kreeg de 0-1 op een presteerblaadje aangeboden en verzilverde deze prachtkans: 1-0. Dongen was wakker geschud en nam het heft in handen. Hoogdruk van Dongen op de tegenstander zorgde voor fouten achterin. Dongen strafte dit vrijwel direct af. Chivarno Pansa speelde Giovanni Bombarda prima aan. De spits stond in de positie waarin hij het liefst opereert, in de zestien van de tegenstander. Hij zette zijn tegenstander opzij en schoof hard de gelijkmaker binnen.

Unitas kon niet lang genieten van hun voorsprong. Het restant van de eerste helft was er eigenlijk maar een ploeg die wilde winnen en dat waren de spelers uit Dongen. Waar Unitas, met af en toe met een speldenprik, counter of profiteerde van een slordigheidje aan Dongenzijde, probeerde eruit te komen, was het Dongen dat de thuisploeg terugdrong in hun eigen zestien. Het gevolg van dit heersen was dan ook dat de doelpunten die vielen, van grote schoonheid waren. Zo was de 1-2 van Timo van der Schans eentje om in te lijsten. Bombarda liet de bal quasinonchalant over zijn tegenstander vallen waar Van der Schans al was doorgelopen. Deze nam de bal direct uit de lucht op zijn pantoffel. Op deze inzet had de doelman geen kans. Dongen drukte door. Een vrijde trap, nu van Dilaver Solak, werd op het hoofd geplaatst van Bombarda die de bal hard binnenkopte: 1-3.

Dongen probeerde na de rust de wedstrijd echt te beslissen. Het was duidelijk dat Unitas niet terug in de wedstrijd mocht komen. Zo kreeg Van der Schans de mogelijkheid om de score op te voeren, maar hij en miste scherpte. Later wist hij een voortreffelijke actie niet om te zetten in een doelpunt. Hetzelfde overkwam Solak en Bombarda. “Waar wij eigenlijk de wedstrijd gecontroleerd wisten te winnen, was het de tussenstand die nooit voor echt ontspannen gezichten zorgden.” De thuisploeg werd in de tweede helft nog teruggefloten uit een kansrijke buitenspelsituatie. “Hieruit toonde het de klasse af en toe vanaf de zijkant.” Beide partijen vonden dit een terechte uitslag.

“Met wat geluk of pech was de uitslag groter of kleiner geworden. Dit was een goede weergave van het spel dat beide teams op het veld lieten zien aan de meegereisde supporters. “Goed begin na de winterstop. Een frisse ploeg die laat zien voor elkaar te willen werken,” besloot een tevreden Lars Jansens. Komende zaterdag komt Blauw Geel, de nummer drie op de ranglijst, op bezoek op sportpark De Biezen. Aanvang 13.00 uur!