Beker-Avontuur eindigt voor VV Dongen met ‘opgeheven hoofd’.

“Ze zitten er helemaal doorheen en zijn flink teleurgesteld.” Dat was het antwoord van trainer Osman Erbas richting de vele enthousiaste aanhangers direct na de wedstrijd van VV Dongen. ‘Ze’ waren de spelers die uitgeput in de kleedkamer zaten. Aan het bekomen van een wedstrijd die niemand zo had verwacht.

Door Piet Scheepers

Ook al gezien de stand in de huidige competitie hoopte het publiek op een kleine nederlaag en alsjeblieft geen fikse afstraffing. Sportpark De Biezen had dit seizoen nog niet zoveel publiek rondom het nieuwe hoofdveld mogen ontvangen. En dat was blijkbaar de injectie die de Kanaries nodig hadden. Want wie deze wedstrijd heeft mee mogen maken, heeft een team gezien dat beslist niet onder deed voor de nummer 7 uit de Keukenkampioen Divisie. De Kanaries zongen met de regelmaat van de klok het hoogste lied. Met name in de eerste helft, na de snelle 1-0 van Thom Avontuur, brak de elf van trainer Erbas vanuit een gesloten formatie meerdere keren gevaarlijk uit. VVV mocht blij zijn dat het met de rust nog maar 1-0 was. Dongen kon standhouden tot de 73e minuut. Toen viel onverwacht de 1-1. En pas in de laatste minuut, iedereen hoopte op een verlenging, voorkwam Venlo een blamage door de 1-2 op het scorebord te zetten. Jammer, dit Beker-Avontuur smaakte naar meer!

De kersverse VVV-trainer Rick Kruys koos voor een opstelling waarin vele vaste krachten rust kregen. Zo kregen Joep Kluskens, Richard Sedláček, Levi Smans, Yahcuroo Roemer en Kristófer Kristinsson een basisplaats. Aanvoerder Sven Braken mocht op de bank ‘rustig’ toekijken. VVV begon allesbehalve overtuigend. Door nonchalance in de achterhoede, een (duur) misverstandje tussen doelman Ennio van der Gouw en Richard Sedláček, kwam Dongen in de 12e minuut op 1-0. De centrale verdediger had niet gerekend op de snelheid van Thom Avontuur. De Dongen middenvelder onderschepte de bal en kon vrij inschieten. Hierop had niemand gerekend. Sportpark De Biezen barstte uit zijn voegen! Wat een weelde! En dit na alle tegenslagen de afgelopen weken in de reguliere competitie. En wie dacht dat Dongen deze voorsprong zou gaan verdedigen, had het mis. Daar waar mogelijk voetbalde de ploeg er vrolijk op los. Op rechts was Adam Sesay de smaakmaker. Met de regelmaat van de klok liet hij zijn directe tegenstander Bryan Koglin zijn hielen zien. Daarbij werd Sesay de publiekslieveling als hij zijn ‘brommer’ startte en langs de zijlijn vloog.

En VVV?
Daar waar Dongen verzuimde uitgespeelde kansen om te zetten in doelpunten kwam VVV niet verder dan een kopbal van Rick Ketting en een afstandsschot van Koglin dat net over vloog. De bezoekers mochten zelfs blij zijn dat de achterstand niet groter werd. Zo werden mogelijkheden van Mart van Bree, Fatih Kamaci en Sesay ternauwernood onschadelijk gemaakt door Ketting en door de VVV-doelman. Na de rust greep VVV in. Drie wissels, Simon Janssen, Sven Braken en Tristan Dekker maakten hun opwachting. Hierbij bleef het niet. Daar waar Dongen slechts zes wissels op papier had staan (overigens allemaal spelers van de O23) had trainer Kruys een heel elftal tot zijn beschikking op de reservebank. Dongen wisselde heel brutaal: zo werd verdediger Joel Longo gewisseld voor aanvaller Giovanni Bombarda. Gewoon blijven aanvallen!
Verdedigend had Dongen het deze avond dan ook prima voor elkaar!

De wedstrijd kabbelde richting het einde. En daar zag je het verschil in niveau. De vermoeidheid begon aan Dongenzijde parten te spelen. Krampjes, pijntjes hier en daar en snakken naar adem, zorgden er voor dat Dongen ongewild hun eigen zestien werd in gedrukt. En dan slaat VVV toe. Vanuit een corner kwam de bal bij invaller Thijme Verheijen. Deze draaide op de rand van de zestien weg van zijn tegenstander en schoot de bal in de verre hoek binnen, 1-1.
Doelman Swen Heystee had hier geen antwoord op. Hij had Dongen tot dit moment op voorsprong gehouden door vele prima reddingen en zou als Man-of-the-Match kunnen worden uitgeroepen. Eigenlijk zou het hele team hiervoor in aanmerking kunnen komen. Zou het verlenging worden?

Sven Braken voorkomt blamage.
De tijd begon te dringen voor de bezoekers, terwijl alles wat Dongen was hoopte op een verlenging. Dongen kreeg de bal niet weggewerkt uit een corner. Invaller en aanvoerder Sven Braken schoot de bevrijdende 1-2 binnen.mDongen probeerde in blessuretijd alsnog voor een stunt te zorgen. VVV overleefde het slotoffensief en plaatste zich met pijn en moeite voor de volgende ronde. Of zoals Rick Kruys nuchter probeerde te verwoorden: “Wij zitten in de koker voor de volgende ronde!” Alsof VVV deze wedstrijd met twee vingers in de neus had gewonnen? Complimenten aan het gehele Dongen team!

Komende zondag om 14.00 uur speelt Dongen de thuiswedstrijd tegen UDI’19/CSU. Deze tegenstander bevindt zich ook in de onderste regionen. Maar met de instelling zoals tegen VVV moeten de eerste punten binnen te halen zijn. Ook zondag proberen de Kanaries weer het hoogste lied te zingen! Met weer veel publiek en positieve energie weten we waar “onze jongens” toe in staat zijn. Zorg dat je erbij bent!