Dongen O23 pas in blessuretijd langszij.

Aan de voorbereiding, lees tactische bespreking vooraf aan de wedstrijd, kan het niet gelegen hebben. De spelers waren op de hoogte dat zeg maar de as, met Gijs Timmermans, Omar Abdallah en Roman Talboom, in Voorburg zouden ontbreken. Ook Raphael Narty was niet van de partij.

“Dat houdt in dat er van de huidige selectie meer dan 10 tot 20 % meer inzet wordt gevraagd,” merkte Lars Jansens op. En vervolgt: “Forum doet het verrassend goed, maar Dongen moet laten zien dat we voor de punten gaan!” Terug van weggeweest was Dilaver Solak. En ook terug van een blessure Timo Schipper. De selectie werd aangevuld met twee debutanten: Gijs de Leeuw en doelman Senna Daver. De opdracht was: scherp in de duels en hoog druk zetten! Want we willen toch meedoen om de eerste plaats?

Door Piet Scheepers.

Hoog druk zetten, een spelsysteem waarmee het Nederlands Elftal in 1974 de finale van het WK haalde, en dat weer heel veel op de voetbalvelden is terug te zien. Het is dan ook niet vreemd dat ook gastheer Forum koos voor deze tactiek. Dongen had het hier in de beginfase van de wedstrijd moeilijk mee. De thuisploeg zocht vooral over de linkervleugel de aanval, waar spits Bilgi Suleyman (nummer 17) een gevaarlijke klant was. Overigens was het moeilijk te volgen wie wie was aan Forumzijde? Geen rugnummers, slechts centimeter hoge nummertjes op borst en broek. Na twintig minuten de eerste grote mogelijkheid voor Burak Erbek om voor Dongen de score te openen. Zijn inzet werd door de Forumdoelman Oscar Benson gepareerd. Dongen probeerde door te drukken. Maar steeds stond deze doelman in de weg of kwam Dongen net te laat om de bal af te ronden.

En dan, na een half uur spelen. De handige spits van Forum stormt de zestien binnen met de bal. Op dat moment kruisen zijn weg en die van een Dongenspeler elkaar. De gretig vallende spits kreeg van scheidsrechter Pieter Verwijs wat hij wenste: een strafschop. De spits pakte zelf dit kadootje uit: 1-0. Hierna was het aan Dongen. Forum kruide massaal terug en speelde slechts met een spits. De thuisploeg koesterde hun 1-0 voorsprong al vroeg. Op slag van rust de mogelijkheid voor Dongen om op gelijke hoogte te komen. De weggestuurde Burak Erbek kwam oog in oog met de ver uit zijn doel gekomen doelman. Vakkundig lobde de Dongenaanvaller de bal over de doelman heen. Daar werd de bal door een Forum verdediger net voor de lijn tot corner verwerkt.

De tweede helft aan Dongen de opdracht om alsnog het tij te keren. Dongen creëerde een aantal mogelijkheden. Het veldspel speelde zich voornamelijk af op de helft van Forum. Daarbij moet gezegd worden dat de thuisploeg met een aantal gevaarlijke uitvallen de kansen om de voorsprong te vergroten liet liggen. Hierin had ook doelman Senna Daver een groot aandeel door verschillende inzetten prima te stoppen. Ook Dongen kreeg mogelijkheden om te scoren. Rijk Siemerink faalde een-op-een met de doelman. Kort daarna liepen Siemerink en de ingevallen Oguzhan Turkyilmaz elkaar in de weg bij een grote kans. De meegereisde Dongen supporters moesten op de gelijkmaker wachten tot in blessuretijd. Een vrije trap vanaf de linkervleugel door Dilaver Solak genomen, raakte de kruin van Oguzhan Turkyilmaz en verdween achter de verbaasde doelman van Forum.

Na afloop baalde Forum spits Suleyman.: “Wij hadden onze kansen zorgvuldiger moeten afmaken. Daardoor bleef Dongen in de wedstrijd.”
Lars Jansens had duidelijk een andere mening. “Het klopt dat hij vindt dat zij ons in de wedstrijd houden. Maar dat is ook te danken aan het feit dat wij zelf onze kansen niet afmaken. En als je naar het veldspel kijkt dan verdienen wij minimaal een punt. Het feit dat zij na de 1-0 deze voorsprong gingen verdedigen en de tweede helft constant onder druk hebben gestaan, geeft de verhoudingen en intenties van de wedstrijd goed weer. En dan is het inderdaad dat we met pech zouden hebben verloren, maar met wat meer geluk hadden we ook gewonnen.” Gijs de Leeuw en Senna Daver kunnen beiden tergblikken op een geslaagd debuut. Vlak voor tijd vielen Gijs van Tilburg (hamstring) en Gillyan Clemens (tik van tegenstander op zijn voet) geblesseerd uit.