VV Dongen wint seizoensouverture

Afgelopen zondag ging het eindelijk van start. De competitie! Alles en iedereen die het amateurvoetbal een warm hart toedraagt kon eindelijk weer eens genieten van de geur van het malse gras en de walm van vette kroketten.

De Kanaries uit Dongen speelden in het verre Haaksbergen hun eerste wedstrijd tegen het gerenommeerde HSC 21. De busrit van ruim tweeëneenhalf uur was niet tevergeefs, want de drie punten konden worden mee teruggenomen. Thom Avontuur en Nassim Asrih waren verantwoordelijk voor de beide doelpunten in een matig duel. Aanstaande zondag treedt VV Dongen aan tegen OFC die in de in de 95e minuut afrekende met Westlandia. OFC won met 3-2. Aanvang op Sportpark de Niezen is 14.00 uur.

Door Frank van Heteren, Foto: Jenny Rommens

Op het sportpark van HSC 21 was er alles aan gedaan om de Corona-regels te respecteren. Lange tafels, een partytent naast de kantine en zelfs een aparte ruimte voor de bezoekers. Het is een andere wereld waarin we leven en clubs dienen voorbereid te zijn op de nieuwe regels. Het maakt het er allemaal niet gezelliger op, maar beter dit dan helemaal niets. Onder die omstandigheden traden HSC 21 en VV Dongen aan op het prachtige hoofdveld.  VV Dongen had voor het eerste keer sinds de voorbereiding de beschikking over een complete selectie. Anouar Moukouh, de gevierde rechtsbuiten van vorig seizoen begon op de bank, omdat hij na een fikse voetblessure nog niet helemaal 100 % fit was voor 90 minuten voetbal. Verder koos trainer Osman Erbas voor de bekende namen en speelde met een middenveld waarin de teruggekeerde Fatih Kamaci de 10-positie innam achter spits Nassim Asrih. Thom Avontuur was de verbinder en Luuk Hultermans de stofzuiger voor de verdediging.

De eerste helft werd vooral gekenmerkt door aftasten en zeker geen fouten maken. In combinatie met het lage tempo viel er voor de neutrale toeschouwer weinig te beleven. HSC 21 kon niet beschikken over een aantal sterkhouders. Blessures en schorsingen waren daarvan de oorzaak en derhalve moest trainer Daniel Nijhof hier en daar improviseren.  Zo’n eerste duel wil niemand verliezen. Dat er nog geen automatisme in het spel zit valt nog wel te begrijpen, maar de manier waarop VV Dongen en HSC 21 de wedstrijd benaderden was niet 3e Divisie-waardig. Foute passes, lange ballen en veel kleide overtredingen waren schering en inslag. Optisch gezien had VV Dongen de overhand, maar echt gevaar stichten deden ze niet. Het was wachten op de fout van de ander.

Die kwam er in de 29e minuut toen de rechtsback van HSC 21 een verkeerde pass afleverde door het centrum van het veld. De bal werd opgepikt door Mohammed Mansaray die direct de voorwaartsen aan het werk zette. Mart van Bree en Thom Avontuur vonden elkaar in een combinatie, die echter niet geheel vlekkeloos verliep. Het laatste passje van van Bree miste elke richting maar deflecteerde tegen een voet van een HSC 21 – verdediger waardoor Avontuur de bal voor zijn voeten kreeg en geen moment aarzelde. Hij schoot diagonaal in de lange hoek de 0-1 binnen. Op basis van balbezit was dat een verdiende voorsprong.  VV Dongen kwam geen moment onder druk te staan en de voorsprong zou hen daarbij kunnen helpen aangezien HSC 21 iets moest gaan doen. Het lag echter aan de Dongenaren dat ze zo’n vijf minuten voor het rustsignaal in de problemen kwamen. Ze liepen te ver achteruit en de behendige voetballers Cenk Uguz en Coplan Sounaro van HSC 21 maakten daar gretig gebruik van. De twee middenvelders van HSC 21 roken de kans en dwongen keeper Wessel Sprangers tot een paar ultieme reddingen. VV Dongen kreeg de bal niet meer weg en mocht blij zijn dat de uitstekend leidende arbiter Daan Schaper voor het rustsignaal floot.

“We moesten wat doen na rust. “ Verliezend coach Daniel Nijhof wilde na rust het een en ander forceren en liet zijn team hoger voetballen en druk zetten. VV Dongen beperkte zich tot compact verdedigen en hoopte op een uitbraak of counter. Het hardwerkende HSC 21 creëerde twee grote kansen. Een daarvan was zelfs zo groot dat VV Dongen in de handen mocht knijpen dat de bal niet achter Sprangers in het netje lag. Een indraaiend schot vanaf de rechterkant van HSC 21 werd nog maar net gekeerd door de uitblinkende keeper van VV Dongen. De bal had echter zo’n effect dat hij de bal weer losliet. Twee inkomende HSC – aanvallers zagen de bal tussen hun door rollen en de verdediging van VV Dongen kon opruimen.

VV Dongen kwam niet echt meer tot voetballen. De kansen lagen er wel, zeker aan de buitnekanten, maar de scherpte in de eindpass ontbrak, waardoor er heel veel lange ballen in de loze ruimte verdwenen. “Dit hadden we slimmer kunnen uitspelen.” aldus winnende coach Erbas. Een spaarzame aanval van VV Dongen had de wedstrijd kunnen beslissen. Na een onderschepping op het middenveld wisten Asrih ne Kamaci elkaar blindelings te bereiken. Na een snelle een-twee kwam Kamaci alleen voor keeper Wouter Lankheet. “Wij telden hem al op de bank.” Kamaci faalde oog in oog met de rustig blijvende keeper en schoot tegen de goalie op waardoor HSC 21 in de race bleef.

Beide trainers wisselden. Moukouh maakte zijn rentree ten koste van de moegestreden Shenty Saez en Tom Wijkmans kwam later voor Kamaci in het veld. Nijhof van HSC 21 had geen andere optie dan aanvallend te wisselen. VV Dongen hield uiteindelijk eenvoudig stand en kwam, mede door de rustgevende keeper Wessel Sprangers, niet echt in de problemen. In de slotfase van het duel maakte HSC 21 de tweede fout waardoor VV Dongen optimaal kon profiteren. Bij een vrije trap aan de rechterzijde van VV Dongen ontsnapte Moukouh stilletjes aan zijn bewaker Caglar Uguz. De vrije trap kwam zijn richting en de rechtsbuiten kreeg een vrije loop richting de ‘zestien’. Hij kapte de bal naar zijn linkervoet en schoot richting het doel. Voor de tweede keer deze middag deflecteerde de bal en kwam voor de voeten van de geheel vrijstaande Nassim Asrih, die de wedstrijd met zijn doelpunt besliste. (0-2 in de 89e minuut).

Zondag 13 september komt OFC op bezoek op Sportpark de Biezen. Een geduchte tegenstander die elk seizoen ambities heeft om kampioen te worden. Aanvang is om 14.00 uur.