We gaan beginnen!

Foto:

Na een half jaar komt het er eindelijk van: We gaan beginnen!! De competitie gaat van start en elk team staat te trappelen om de punten te gaan verzamelen. Lekker voetballen, echte strijd, emotionele ontknopingen, billenknijpers, prachtige doelpunten en evenzo mooie assists. De liefhebbers van het amateurvoetbal hebben zes maanden moeten wachten op dit moment en zondag is het dan zover! VV Dongen mag beginnen in het verre Haaksbergen tegen de plaatselijke HSC ’21. Aanvang is 14.30 uur.

Door Frank van Heteren

Toen Corona Nederland overmeesterde stond in maart eigenlijk deze wedstrijd op het programma. Op 15 maart hadden HSC en VV Dongen de 23e wedstrijd van de vorige competitie moeten spelen, nu zal het gebeuren in het openingsduel. De wereld is veranderd, we leven in onzekerheid zeker met de komst van de herfst en winter. Gaan we dit seizoen wel helemaal uitspelen?  Het programma is overvol en de uitwijkmogelijkheden zijn beperkt. Liefst 34 speelronden worden er afgewerkt, dus elke uitgestelde of afgelaste wedstrijd zal ergens ingepropt moeten worden. Ja, uitgestelde duels zullen er zeker bijkomen naast de afgelastingen door weersomstandigheden. Een Corona-geval binnen een selectie mondt automatisch uit op een periode van quarantaine van minimaal tien dagen, dus zeg het maar. Publieke belangstelling is beperkt, kantines mogen maar een beperkt aantal mensen herbergen; de sfeer wordt er niet beter op en het gaat gewoon enorm veel inkomsten schelen. Toch wil ik het niet allemaal somber gaan schetsen, want we mogen gelukkig weer voetballen en dat is al heel wat in vergelijking met afgelopen maart. Dus laten we ons daar maar aan vasthouden.

HSC ’21 en VV Dongen gaan elkaar voor de achtste keer ontmoeten. Ik ben eens gaan kijken wat er onderling tegen elkaar is gedaan en dan valt op dat er per seizoen of HSC ’21 of VV Dongen de maximale score behaalde (uit- en thuisduel). Tijdens de allereerste ontmoeting (11 september 2016) was Eddy Boerhof nog trainer van de club uit Haaksbergen. HSC ’21 promoveerde naar de 3e Divisie omdat ze een 9e plaats wisten te behalen in de op te heffen Topklasse. VV Dongen promoveerde dat jaar en was debutant op dit niveau.  Met Mart van Bree, Luuk Hultermans en Jan Gerrits toen al in de gelederen won VV Dongen overtuigend met 4-1. Het duel in Haaksbergen werd met 0-2 gewonnen, maar dat had VV Dongen meer te danken aan de fouten die HSC ’21 maakte dan dat het zelf zo fantastisch speelde.

Het seizoen 2017 – 2018 nam HSC ’21 revanche en won beide duels. Vooral het optreden in Dongen werd door voormalig trainer Ron Timmers als ‘het slechtste VV Dongen dat ik ooit heb gezien’ betiteld. Beide ontmoetingen werden met 3-1 gewonnen door HSC ’21. De edities van 2018 -2019 werden weer door VV Dongen gewonnen. In Haaksbergen wist Tom Kolkert al na 10 minuten het duel te beslissen. Het was achteraf een overwinning waar het schaamrood op de wangen van de VV Dongen staf stond. Het was zo slecht dat je als supporter wellicht blij was met de drie punten, maar de manier waarop was niet om aan te zien.

Dat is ook voetbal, want de laatste ontmoeting tussen de beide kemphanen viel uit in het oordeel van het team van Daniel Nijhof. De trainer die aan zijn vierde volledige seizoen begint sprak na de 0-1 overwinning op de Biezen over ‘bonuspunten’. Terwijl VV Dongen nog geen overwinning op zak had pakte HSC ’21 de koppositie. Trainer Osman Erbas zag dat VV Dongen tot aan de ‘zestien’ goed voetbalde maar de overtuiging voor het doel ontbrak op dat moment nog.

Uiteindelijk veranderde dat en ging VV Dongen winnen waar HSC ’21 in een vrije val dreigde te raken. Bij het scheiden van de markt in maart bezette HSC ’21 de 9e plaats.
Hoe staat er nu voor? Zowel VV Dongen als HSC ’21 verloren vorige week in de voorronde van de KNVB beker. Het verhaal van VV Dongen kennen we. HSC ’21 nam het op tegen nieuwkomer in de 3e Divisie zaterdag, Staphorst. In het Overijsselse onderonsje was het Staphorst dat met twee doelpunten uit twee corners de Haaksbergenaren versloegen. Opvallend was dat HSC ’21 startte met een compleet nieuwe voorhoede. De drie aanvallers speelden vorig seizoen allemaal nog in de 2e klasse. Net als VV Dongen kampt de selectie met kleine en grote blessures. Toch zal dat geen excuus mogen zijn voor eventuele gevolgen, uiteindelijk staan er 22 spelers op het veld. Al met al een ouverture om naar uit te kijken.

Huishoudelijke mededelingen
De bus naar Haaksbergen vertrekt om 11.00 uur vanaf de kantine. Zorg zelf voor een mondkapje. Er worden gewoon toeschouwers van VV Dongen toegelaten bij HSC ’21. Je dient bij de toegang van het sportpark van HSC ’21 een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze kan je ook downloaden op hun site.

Reacties