VV Dongen uit de KNVB beker

Zonder Oguzhan Kazanci, Thom Avontuur, Anouar Moukouh en keeper Wessel Sprangers moest VV Dongen afgelopen zaterdag aantreden tegen DVS ’33 in de eerste kwalificatieronde in het KNVB bekertoernooi.

De zaterdagamateurs uit Ermelo hadden het voordeel van een thuiswedstrijd en waren bovendien niet onbemiddeld in het aantal spelers waarover trainer Peter Wesselink kon beschikken. Liefst acht wisselspelers stonden op het wedstrijdformulier waar VV Dongen met drie spelers van O-23 haar selectie complementeerde tot vijftien man. Het mag dan ook niet als een verrassing klinken dat VV Dongen de underdog-rol kreeg toebedeeld. Tot aan de 76e minuut mocht VV Dongen hopen op een resultaat, maar het klassenverschil werd uiteindelijk (terecht) omgezet in een 3-1 winst voor DVS ’33. Hiermee is het bekeravontuur alweer ten einde en zal VV Dongen zichzelf aanstaande zondag 6 september moeten revancheren in de seizoen-ouverture tegen HSC ’21. De wedstrijd in Haaksbergen begint om 14.30 uur.

Trainer Osman Erbas was teleurgesteld over het resultaat, maar had toch een aantal goede dingen teruggezien op het veld. “Van te voren weet je dat je speelt tegen een top – 3e Divisionist die ambities heeft om naar de 2e Divisie te promoveren. Daarnaast gaat het maar om één wedstrijd dus je past je tactiek daarop aan.” Erbas liet zijn team in een verdedigend concept spelen. DVS ’33 mocht het spel maken en werden rond de ‘zestien’ opgevangen door een compact spelend VV Dongen. “Dat vergt afstemming, want een voetballende ploeg als DVS zal altijd wel ergens het gaatje vinden.”

VV Dongen beperkte zich vooral in de eerste 15 minuten tot verdedigen en counteren. De tactiek werkte, want DVS ‘pielde’ overmatig lang rond het zestienmetergebied waardoor het voor VV Dongen makkelijk was om overeind te blijven. Ze kregen zelfs de beste kans om de boel op de wagen te zetten.

Een corner vanaf de linkerkant werd door Mart van Bree geheel vrijstaan naar de hoek gekopt. Keeper Daan Hulsekamp was verslagen maar hij werd gered door een medespeler die de bal van de lijn haalde. Een corner daarna werd door de verdediging van DVS goed verwerkt en de bal werd opgepikt door ex-prof (?) Stefan Nijland. Die zette de counter in en via de spits werd de razendsnelle linksbuiten Benjamin Roemeon aan het werk gezet. Hij werd achtervolgd door Mohammed Mansaray en Robert Roosen. Beiden kwamen een meter tekort en Roemeon scoorde uit een bijna onmogelijke positie de 1-0 in de 20e minuut.

DVS had kunnen doordrukken want de spelers van VV Dongen waren het even kwijt. Ze pakten echter de draad weer op en kwamen zo nu en dan voor het doel van Hulsekamp. Laatstgenoemde hielp VV Dongen in het zadel toen hij een terugspeelbal niet onder controle kreeg. Opgejaagd door van Bree en Fatih Kamaci leverde hij de bal in waardoor het voor Mart van Bree en koud kunstje was om de geheel vrijstaande Kamaci in stelling te zetten. Kamaci aarzelde geen moment en zette zijn ploeg op 1-1 in de 33e minuut.

Vanaf dat moment was VV Dongen de gevaarlijkste partij. Niet met briljant middenveldspel maar met snelle acties aan de buitenkant. Shenty Saez ontdeed zich meerdere malen van zijn directe tegenstander. Zo ook in de blessuretijd van de eerste helft. Saez sneed naar binnen en net voordat hij wilde aanleggen werd hij een meter voor het strafschopgebied getackeld door Tarik Evre. Mart van Bree kreeg de uitgelezen kans om VV Dongen op voorsprong te schieten. Zijn fraaie inzet spatte op de kruising uiteen. Daarmee gingen de beide teams met 1-1 de rust in.
“Ik zei tegen mijn team dat ze compact moesten blijven voetballen en wilde wat meer afwisseling zien in de opbouw. Tot aan de 60e minuut lukte dat en kregen we zelfs de beste kans om op 1-2 te komen.” Erbas verwees naar een kans voor Saez nadat hij met een crossbal van aanvoerder Jan Gerrits in een één-op-één situatie als overwinnar uit de strijd kwam en alleen op keeper Hulsekamp mocht afgaan. De jongeling zou normaliter de bal hebben aangenomen en deze loeihard in de kruising hebben geschoten. “Ja man, ik had al kramp in de rust en na deze loopactie schoten mijn kuiten weer vol waardoor ik geen kracht meer had om de bal te controleren. Zo jammer!” Saez schoot de bal voorlangs en liet zich een paar minuten later wisselen voor nieuwkomer Rafael Nartey.

Daarmee was de angel uit het spel van VV Dongen gehaald. DVS zette een tandje bij en drukte VV Dongen verder achteruit. Grote kansen werden verprutst en het mocht een wonder heten dat het zo lang 1-1 bleef. “Ik zei tegen mijn staf dat we in de 88e minuut zouden gaan scoren als het zo zou blijven.” Erbas’ wishful-thinking werd in de 77e minuut wreed verstoord door Ali Akla. Een snelle omschakeling werd door DVS perfect afgerond. Op het middenveld spleet Nijland de zaak open met een steekbal richting de onbewaakte rechtsback van DVS. Linksback Pieter-Jan Scheerlinck kwam daardoor tegen twee man te spelen en moest Akla toestaan om keeper Swen Heijstee voor de tweede keer te passeren. (2-1 in de 773 minuut)

Er zat voor Erbas niets anders op dan al zijn troeven op tafel te gooien en wisselde aanvallend. Verdedigers Luuk Hultermans en Robert Roosen verlieten het veld voor aanvaller Sil van Herwijnen en Gijs Timmermans, die ook naar het front werd gedirigeerd. Met de moed der wanhoop werd een slotoffensief ingezet maar de beste kansen waren voor DVS. Pas ver in de blessuretijd dacht Jan Gerrits zijn team naar de verlenging te schieten maar het was DVS 33 die er met de terechte winst vandoor ging toen Loukili in de 96e minuut de 3-1 binnenschoot.
VV Dongen had zich goed verweerd tegen een kwalitatief betere ploeg en zal, ondanks de nederlaag en het grote aantal absenties, terugkijken op de positieve elementen. Gelukkig kan Erbas aanstaande zondag weer beschikken over Sprangers, Kazanci en Avontuur. Zondag 6 september wordt er om 14.30 uur afgeraapt in Haaksbergen tegen HSC ’21.