Keeper OFC schenkt VV Dongen drie punten

Foto:

VV Dongen blijft verrassen in de 3e Divisie. Na de 2-1 overwinning op runner-up OFC mag VV Dongen gaan denken aan een toppositie, want mochten ze de twee inhaalwedstrijden winnend afsluiten dan staan de Kanaries op de 2e plaats in de rangschikking.

Een scenario waar niemand aan het begin van het seizoen over durfde dromen. Het collectief van Erbas bewijst het tegenovergestelde en blijft nuchter onder de behaalde successen. Het seizoen duurt namelijk nog lang en de ploegen zijn doorgaans aan elkaar gewaagd.

De belangen waren groot afgelopen zondag op Sportpark de Biezen. Het slechte weer was de veroorzaker van de minimale belangstelling voor het topduel tegen OFC. Wellicht zal de aandacht rond het Coronavirus ook zijn effect hierop gehad hebben. Voor de supporters die er wel waren ontspon zich een interessant en spannend duel. VV Dongen speelde als vanouds compact en georganiseerd. Met veel druk en pressie werd OFC bestreden. De technische voetballers van OFC vonden het blijkbaar niet fijn om op echt gras te voetballen. Hun kwaliteiten komen vooral op kunstgras goed tot hun recht en daar wist VV Dongen op het natuurlijke veld goed gebruik van te maken.

OFC had moeite om de bal in de ploeg te houden en VV Dongen raasde als een opgevoerde BMW achter de bal aan. Het resulteerde in een boeiend gevecht waar beide teams elkaar in het eerste half uur aftasttenen en niet veel grote kansen werden genoteerd. Pas in de 30e minuut werd het duel opengebroken. Thom Avontuur mocht aan de linkerkant van VV Dongen aanleggen voor een vrije trap op zo’n 35 meter van het doel van routinier keeper Atam Koruglu (41). De scherp ingesneden vrije trap zeilde in de rechterbovenhoek achter de verbouwereerde goalie. Volgens de kenners had hij de bal gewoon uit de lucht kunnen plukken. Met een gelukje kwam VV Dongen derhalve op 1-0.

OFC had in de eerste helft een aantal fases het betere van het spel en het lag aan de verdediging van de thuisploeg dat de makkelijk combinerende ploeg gevaarlijk in het zestienmetergebied opdook. Ze profiteerden niet van de weggegeven ruimtes en VV Dongen had de macht om zichzelf daarna weer te organiseren. Foutjes werden gecompenseerd met keihard werken en elkaar scherp houden.
Daar waar iedereen dacht dat de rust met 1-0 bereikt zou worden had het verkeerd. In de slotfase van de eerste helft vocht VV Dongen zich onder de druk van OFC vandaan en kwam een paar keer in de buurt van het zestienmetergebied van de Oostzaners. Bij een van deze momenten was het de keihard werkende Robin de Man die Mart van Bree op zo’n 18 meter van het doel van Koruglu vrijzette. De middenvelder produceerde een rollertje en wilde zich al omdraaien voor de omschakeling. Niet alleen hij maar ook alle spelers en het publiek zagen Koruglu voor de tweede keer deze middag enorm in de fout gaan. Het rollertje gleed langs zijn natte handschoenen tergend langzaam in zijn doel waardoor VV Dongen ineens met 2-0 voorstond.

VV Dongen wist dat het spel nog iet gespeeld was en dat er nog niet was gewonnen. Meteen na de pauze was er de kans om de wedstrijd te beslissen. Een ongelooflijk mooie en snelle combinatie tussen Nassim Asrih en Anouar Moukouh werd door Asrih geheel vrijstaand voor Koruglu net naast geschoten. De 3-0 had ongetwijfeld een einde gemaakt aan de dadendrang van OFC maar dat gebeurde niet.  OFC drong steeds meer aan en VV Dongen kon zich alleen maar richten op verdedigen en hopen op een verloren bal richting de aanvallers die de gehele tweede helft één-op-één stonden. Er ontstonden mogelijkheden om de boel op slot te gooien maar telkens was de buitenspelval de sta-in-de-weg voor de aanvallers van VV Dongen.

Scheidsrechter Stevens vond na een tijdje dat VV Dongen wel heel erg opzichtig aan het tijdrekken was. Met alle mogelijke middelen probeerden de Dongenaren OFC uit hun spel te halen. Inmiddels was de aanvalslinie van OFC ernstig versterkt en VV Dongen kreeg het moeilijker en moeilijker om de druk te weerstraan. Een fout op het middenveld werd dan ook ongenadig afgestraft. Een snelle omschakeling werd door OFC op de doellijn afgerond (2-1 in de 80e minuut) en met nog 10 minuten (exclusief blessuretijd) werd het onvervalst billenknijpen op Sportpark de Biezen. In de allerlaatste minuut redde de lat van keeper Wessel Sprangers de drie felbegeerde punten. OFC-topspits Tim Freriks schoot een bal uit de heup richting de kruising maar hoorde het staal van de lat zijn poging uiteenspatten. In de daaropvolgende slotminuten was het pompen of verzuipen. Alle vrije ballen vlogen alle kanten op en na 97 minuten maakte Stevens een einde aan een zeer boeiend en spannend duel.

Aanstaande zondag 15 maart speelt VV Dongen in Den Haag tegen de nummer 13 Quick. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

Reacties