JO19 krijgt loon naar werken

De mannen van JO19 speelden vandaag een spannende jeugd-derby tegen plaatsgenoot v.v. Dongen. Voorafgaande aan het voorjaarsseizoen hebben de twee clubs een tweetal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Eenmaal was de partij onbeslist: gelijk spel en eenmaal een winst voor de Groen-Witten.

Nu is een derde v.v. Dongen team de tegenstander en is het voor beide teams voor het echie. Gedaan met grappen, grollen en dollen. Aan de bak en de bal laten rollen.
Het tempo is meteen hoog en de druk die op de thuisploeg gezet wordt liegt er ook niet om. De v.v. Dongenaren vliegen over het veld. Bijna zelf de goal van hun gasten in. Wat er zeker in knalt, in amper 5 minuten speeltijd, is de bal. Balen! 0-1 Het spel wordt hervat en de getergde DVVC-ers zijn uit op wraak. Er wordt gestreden op het scherpst van de snede. Een 20minuten later valt er weer een goal, en nu heeft v.v. Dongen het nakijken. De stand is gelijk. 1-1

Nieuwe pogingen, van de gasten om weer op voorsprong te komen, doen zich snel en veelvuldig achter elkaar voor. De verdediging van de thuisploeg zet alles op alles om te voorkomen dat de v.v. Dongen aanvallers dusdanig kunnen doorbreken dat ze weer op voorsprong komen. Daarbij komt het ongelukkigerwijze tot een clash van een Dongen aanvaller, een DVVC veldspeler en zijn eigen doelman. Laatst genoemde krijgt nog net geen knietje in zijn nek maar beide GroenWitte komen wel knalhard ten val. De doelman blijft even naar adem happend plat liggen.
Even een ademhalingsoefening, de kaken op elkaar en terug de goal en het veld in.

Dat je dat wat gebeurd is soms snel achter je moet laten blijkt wel als er een paar minuten later weer een vervaarlijke aanval, vanuit een corner, op de thuisgoal is. De bal komt net iets te hoog aan en meer dan de vingertoppen kan de DVVC sluitpost er niet onder zetten. De bal komt heel dicht bij het hoofd van een v.v. Dongen aanvaller die hem naar binnen probeert te koppen. Dat lukt niet en de bal valt, in de wirwar van spelers van beide teams voor de goal op de grond. Gelukkig is daar een groen gesokte voet die een ongelooflijk harde knal aan het ronde leer kan uitdelen en het spel verwijderd zich weer van de goal vandaan en uit het 16mtr gebied.

Het spel golft weer op en neer, met aanvallen, verdedigingen en uithalen aan beide kanten. De gasten hebben nog een zeer snelle spits in de aanbieding die een DVVC verdediger bijna te slim af is. Deze gaat net over het randje om de aanvaller te stoppen en doet dat helaas met de scheidsrechter op zijn hielen en op het verkeerde plekje. Dat is geel en een penalty erbij.
De spanning, ook langs de kant, is te snijden. Koelbloedig staat de schutter achter de bal. Een harde trap … een katachtige sprong en twee gebalde vuisten doen de bal ver buiten de goal suizen. Fantastisch wat een redding. De thuisgoallie wordt dan ook terecht omhelsd door zijn teamgenoten. Dit was een absoluut genietmoment. Schitterend gedaan.
En dan is het eindelijk tijd voor de thee. Beide ploegen hebben de rust wel even nodig.

In die tweede helft ruiken beide ploegen kansen. De eerste 20minuten vooral DVVC die vaak heel dichtbij het doel van de gasten is. Zo dichtbij dat het tot 3x toe een koppoging was om de bal tegen de touwen aan te krijgen. Tot frustratie van de aanvaller was dat 2x mis, daarom was die 3e poging ook zo mooi. In een draai raakt hij de bal en met grote vreugde ziet hij deze achter de doellijn op de grond komen. Dat brengt de stand op 2-1. Na de aftrap gaat het snel weer richting doel van de gasten. In de grote kluwen wordt de bal dusdanig weggewerkt dat er een corner voor DVVC volgt. En nog één. En nog één. En, zuchten spelers van Dongen, alweer één? Ja, de scheids kan er niets anders van maken, hij staat er met zijn neus boven op en ziet het telkenmale gebeuren. De v.v. Dongenaren willen maar 1 ding: De bal weg van de goal. Dat lukt ze steeds maar wil je geen corner zal de bal anders geschoten moeten worden dan nu het geval is. Na een 4 of 5 corners gaat de bal dan eindelijk weer het veld in.

Beide teams laten mooi samenspel zien. Geregeld zijn er mooie combinaties en heel wat passes komen ook op de juiste plaats aan. Dan is het zaak om dat zoveel mogelijk te proberen te verstoren, sluw te spelen, aanval in te zetten, en slinks te kunnen onderscheppen. Want: “Als wij de bal hebbe kenne zij niet scoren”, aldus een wijsheid van een zeer bekende voetballer.
Tijdrekken door de bal onnodig hard en ver uit te schieten of langdradig op te gaan halen zijn nutteloos, weten beide teams. Houdt de bal in het spel en in teambezit. Voor DVVC met de 2-1 voorsprong is dat een uitgemaakte zaak. V.v. Dongen, die nog minimaal op een gelijk spel aast, een noodzakelijke prioriteit.

Een uitbraak van v.v. Dongen, opstomend naar het DVVC doel, wordt gestopt maar levert de aanvallende ploeg wel een vrije trap op. Gelukkig voor de thuisploeg wordt deze aanval verderop alsnog gekeerd en zijn de rollen plots weer omgedraaid. Want eenmaal die bal voor de voeten van groene sokken levert een explosie van kracht en snelheid op en zijn de vers ingevallen wissels nog helemaal fris om een lange rush naar het v.v. Dongen doel te ondernemen. Het spel gaat zich weer, op de voor DVVC, goede helft van het veld afspelen. Te dichtbij de goal van de gasten vind een verdediger van die ploeg. Een voorval daar levert ditmaal een gele kaart voor een speler in een geel gestoken shirt op.

Zoals vlak voor rust v.v. Dongen niet kon profiteren van een numerieke meerderheid op het veld zo heeft het voor DVVC nu ook niet het, op papier, beoogde voordeel. De 9 over gebleven mannen persen er nog genoeg pit uit om meer tegengoals te voorkomen. De kouwkleumende en natgeregende fans langs de kant halen opgelucht adem als het laatste fluitsignaal klinkt. Op naar de warme kantine. De koude lijkt op de DVVC-spelers veel minder vat te hebben. Zij hebben 3 punten op zak door deze zwaar bevochten overwinning. Een welverdiende beloning voor het hele team waarbij ze loon naar werken hebben gekregen. Fantastisch gewerkt mannen, gefeliciteerd. Volgende week uit tegen FC Tilburg. Succes.

Ook voetballen? Kom dan eens kijken bij een training van een van de jeugdteams of een wedstrijd. Jullie zijn van harte welkom!