Spanning en sensatie in Amsterdam

Toen de zeer matig leidende arbiter Hof het laatste fluitsignaal gaf konden de kruitdampen optrekken. ASV de Dijk en VV Dongen speelden met 4-4 gelijk in een wedstrijd waarbij de hartslag van de gemiddelde supporter opliep tot boven de 200. Man of the Match Jaap van der Waarden scoorde twee maal en was in de slotfase de redder toen hij als keeper een onnavolgbare redding pleegde. Keeper Jordy Zielschot kreeg direct rood bij een overtreding in de 85e minuut, terwijl VV Dongen al drie keer had gewisseld. Voor VV Dongen voelde het verdiende punt als een overwinning, want het moest tot twee keer toe terugkomen van een achterstand.

VV Dongen begon de wedstrijd met een viermans-blok tegen de twee supergevaarlijke spitsen van De Dijk. Topscoorder Dennis Kaars was voor aanvang van de wedstrijd al goed voor 12 doelpunten en stond na het duel op 14. De andere spits, de irritante Nabil El Gourari scoorde ook twee maal, waardoor de trainer van VV Dongen zag dat het gevaar niet compleet te elimineren valt. “Je kan hameren wat je wilt en als je door een steekbal of op een andere voetballende wijze een tegendoelpunt krijgt heb ik daar vrede mee, maar deze doelpunten hadden voorkomen kunnen worden en dat geeft direct aan dat het niveau van deze divisie toch anders is dan de Hoofdklasse. Hie draait het om details.”

In de eerste helft stond VV Dongen redelijk en gaf weinig weg. In een laag tempo probeerden de ploegen elkaar af te tasten. VV Dongen verzuimde of was niet in staat om met lef te voetballen. Er waren maar weinig combinaties en de echte wil om vooruit te voetballen ontbrak. De Dijk kon het gaatje ook niet vinden waardoor het schouwspel wat saai leek. In de 26e minuut kwam daar verandering in toen VV Dongen zich voorin meldde. Een misverstand in de verdediging van De Dijk werd genadeloos afgestraft door Tom Kolkert, die keeper Jeroen Verhoeven achter zich liet en vrij kon inschieten. (0-1 in de 26e minuut). De rust werd met deze stand bereikt en het was afwachten wat de tweede helft in petto had.

Welnu, er kwam van alles! De aftrap was nog maar net genomen toen Jorik Mijnhijmer zijn man liet lopen. Tot in de 16-meter kon hij hem niet bijhouden en in een uiterste poging ging hij voor de bal. Hij nam zijn man mee waardoor arbiter Hof niets anders kon doen dan naar de stip te wijzen. Keeper Jordy Zielschot bracht redding op de slappe inzet van El Gourari, maar nog geen 60 tellen later lag de bal toch achter hem. Een duel op de achterlijn werd gewonnen door Maarten Woudenberg en die leverde de bal af op de lopende Dennis Kaars, die voor zijn man kwam en binnenknalde (1-1 in de 47e minuut).

VV Dongen zette na de aftrap meteen aan en zocht de linkerkant. Linksback Paul van Zon kon de achterlijn halen en leverde een scherpe voorzet af die paniek opleverde in de defensie van De Dijk. De bal kwam plotseling voor de voeten van Jaap van der Waarden die zich geen moment bedacht. Keihard schoot hij de bal in het dak van het doel (1-2 in de 48e minuut). Het publiek wist niet was het zag en kon amper bijkomen, want in de 53e minuut werd een corner van De Dijk niet goed verdedigd. Een duwfout van een speler van De Dijk werd over het hoofd gezien door Hof en de bal kwam op het hoofd van Dennis Kaars. (2-2 in de 53e minuut). Nog geen twee minuten later kwam De Dijk op voorsprong toen middenvelder Chakib Tayeb ook de achterlijn wist te bereiken. Hij won zijn duel en kon een voorzet afleveren. Deze werd met een schitterende halve omhaal binnengewerkt door El Gourari. (3-2 in de 55e minuut).

Wie dacht dat de 10 minuten spektakel tot een einde zou zijn gekomen kwam bedrogen uit, want weer wist VV Dongen de rug te rechten en weer was het een aanval vanaf de linkerkant die voor de gelijkmaker zorgde. Wederom was het Paul van Zon die een scherpe voorzet afleverde. De bal kwam bij Kools die direct aflegde op Jaap van der Waarden. Hij schoot laag en beheerst binnen en keeper Verhoeven kon door zijn gewicht de hoek niet meer halen. (3-3 in de 57e minuut).

Niemand op het sportpark aan het IJ wist waar dit zou eindigen. De Dijk legde het tempo hoog en zocht de gaten door snel te combineren. VV Dongen verdedigde met man en macht en zocht kansen voor een snelle counter. In de 62e minuut gaf arbiter Hof een onterechte vrije trap nadat Paul van Zon in een correct duel de bal van zijn tegenstander had afgenomen. De dwaling van de leidsman had gevolgen want de ingebrachte bal vloog richting tweede paal. Zielschot en verdediging twijfelden en El Gourari ging er met de buit vandoor. (4-3 in de 62e minuut). VV Dongen leek gebroken.

Waar niemand meer op had gerekend gebeurde toch toen Mijnhijmer een voorzet afleverde op de lopende Koenen. Bij de eerste paal tikte hij de bal op zijn verdediger Kevin Westmaas. Via hem ging de bal binnen en Verhoeven was voor de vierde keer verslagen. (4-4 in de 77e minuut).

De slotfase van de wedstrijd was spannend, sensationeel en niet te beschrijven. De Dijk wilde haar 6e overwinning op rij boeken en gaf vol gas. Een grote fout op het middenveld van VV Dongen werd afgestraft door de snelle middenvelders van De Dijk. De steekbal op Kaars zette hem vrij voor keeper Zielschot. In een ultieme poging om de aanvaller af te stoppen liep Zielschot Kaars er net voor het strafschopgebied onderuit. Direct rood, een vrije trap en van der Waarden onder de lat. De vrije trap leverde niets op. De defensie van VV Dongen speelde als Leeuwen en hield de mannen van trainer Twisker buiten de 16-meter. Elk schot zou gevaarlijk kunnen worden.
Het schot kwam er toch. “Ik heb nog nooit van mijn leven in het doel gestaan en toen ik die bal zag komen dacht ik niets. Ik zette gewoon mijn handen erachter.” Door deze geweldige reflex redde Jaap van der Waarden het verdiende punt voor VV Dongen en kon ASV de Dijk haar eerste verliespunten noteren.

Zondag 25 september speelt VV Dongen op Sportpark de Biezen tegen het Utrechtse Magreb ’90. Aanvang 14.30 uur.

door: Frank van Heteren