VV Dongen mazzelt en wint bij UDI 19

In de 88e minuut scoorde Glenn Kools de bevrijdende 1-3. Opluchting maar ook een hoop zelfkritiek want VV Dongen had het genoegen van een berg mazzel die een koploper soms toekomt. UDI 19 was de betere ploeg en VV Dongen was de meest effectieve. Waar een remise op zijn plaats was geweest kreeg VV Dongen de volle buit en morsten de concurrenten (op EHC na) kostbare punten. VV Dongen heeft 3 punten voorsprong op EHC en Vlissingen, dat gelijkspeelde bij VV Gestel, volgt op 5 punten. De nummers 4 van het klassement staan inmiddels op 9 punten, waardoor VV Dongen zich na dit weekend spekkoper mag noemen en ongeslagen aan kop gaat in de Hoofdklasse B.

Na de enerverende show van vorige week tegen Vlissingen waren de verwachtingen hoog gespannen. UDI 19 is voor VV Dongen een geduchte en gerespecteerde tegenstander met veel voetballend vermogen. De mannen van trainer Bas Goesgens startten fel en ongecompliceerd. VV Dongen daarentegen oogde flegmatiek en liep vanaf het begin achter de feiten aan. Weinig scherpte, lankmoedig optreden in de duels en slappe passing bij VV Dongen resulteerden in een aantal grote kansen voor UDI 19. Uit dode spelmomenten werd het in de eerste 15 minuten spannend voor het doel van doelman Jordy Zielschot. Dat VV Dongen op de been bleef had te maken met pech aan de kant van UDI 19 ( bal op de binnenkant van de paal, kopballen in de verkeerde richting) en met het uitstekende keeperswerk van Zielschot aan VV Dongen-kant.

dongen09112

Waar UDI 19 heerste trachtte VV Dongen het spel van de Udenaren te ontregelen met kleine overtredingen en verbaal geweld. Revy Rosalia kreeg al vroeg in de wedstrijd een gele kaart vanwege commentaar op de erg aanwezige scheidsrechter Coppens uit Nijmegen. Meerdere spelers gingen onnodig op de bon waardoor het leek dat er niet sportief werd gevoetbald.

UDI 19 had in de 27e minuut op voorsprong moeten komen toen een afgeslagen bal in de defensie van VV Dongen voor de voeten kwam van de geheel vrijstaande Timen de Ruiter. Voor een leeg doel schoot hij hoog over. VV Dongen mocht blij zijn dat het nog 0-0 stond er dat er met die stand gerust mocht worden. Bij een van de spaarzame uitvallen van VV Dongen wist Jan Gerrits jr. in scoringspositie te komen. Zijn schot leverde een corner op en in de 45 minuut stond VV Dongen ineens onverdiend met 0-1 voor. Rosalia tekende voor de treffer nadat de bal uit de corner door de verdediging van UDI 19 schoot.

dongen09113

Het cadeautje werd meegenomen naar de kleedkamers waar trainer Timmers wellicht zijn mannen wat scherper probeerde te krijgen. UDI 19 wist dat het nog wel kansen zou krijgen als men het spelpeil van de eerste helft kon oppakken.

In de eerste minuten na rust leek dat ook zo maar VV Dongen voetbalde zich onder de druk uit en wist combinerend voor de goal van UDI 19 keeper Sander Maas te komen. Een schitterende combinatie op het middenveld werd afgesloten met een messcherpe steekpass van Remon Koenen op de lopende Jaap van der Waarden. Laatstgenoemde kwam vrij voor Maas en poeierde de 0-2 in de bovenhoek van het doel.

dongen09114

Met nog 25 minuten op de klok zou je verwachten dat VV Dongen geconsolideerd de overwinning binnen zou slepen. UDI 19 rechtte de rug en ging nog aanvallender voetballen. Goesgens liet nog meer aanvallers opdraven en de druk van UDI 19 werd alleen maar groter. De 1-2 door Patrick Phillippart was meer dan terecht en eigenlijk was het wachten op de terechte 2-2. Normaal zou je zeggen dat een team met spitsen als Phillippart, Wolf en Sam Wassenberg dat klusje wel even zouden klaren. UDI 19 heeft in het scorend vermogen op papier wel de mensen, maar op een of andere manier willen de ballen er niet in.

dongen09115

De ‘billenknijpperiode’ hield ruim 10 minuten aan. De stormloop van UDI 19 wed niet beloond en zoals het altijd gaat in het voetbal wordt er aan de andere kant gescoord. Zo ook nu toen Mart van Bree vanuit een counter Glenn Kools op maat bediende. VV Dongen mocht in de handjes knijpen zeker gezien de andere uitslagen in de Hoofdklasse. Mentaal zal de overwinning haar werk zeker gaan doen.

Aanstaande zondag 15 november is het weer een Middagje VV Dongen. Dan wordt er gespeeld tegen promovendus Halsteren. Aanvang 14.30 uur

Tekst: Frank van Heteren
Foto’s: Jeffrey Oomens