Zilver voor Jan Andries bij Kustmarathon Zeeland

Foto:

Sinds 2003 vindt in oktober in Zeeland jaarlijks de Kustmarathon plaats. Deze staat bekend als de zwaarste marathon van Nederland en dat is niet alleen vanwege de wind die aan de kust altijd waait. Ook het parkoers vraagt het nodige van het doorzettingsvermogen van de lopers. Grote delen van de route gaan over de Zeeuwse stranden. In het verleden heeft dit een aantal keren tot heroïsche taferelen geleid toen de elementen parkoers en deelnemers teisterden. Dit jaar waren de weersomstandigheden echter goed: een zonnetje, ongeveer 17 graden en weinig wind.

Atledo had zaterdag 3 oktober twee lopers aan de start staan: Jan Andries (mannen masters 65+) en Toine van Gils (mannen masters 45+). Beiden zijn ook trainer bij Atledo, wat dat betreft geven ze hun lopers het goede voorbeeld. Voor Jan was het alweer de vijfde keer dat hij meedeed.

Klokslag 12.00 uur was de start in Burgh-Haamstede. De deelnemers telden traditiegetrouw de klokslagen hardop mee en direct na de twaalfde werd het startschot gelost. Het eerste deel ging via het bos en de duinen bij Westerschouwen naar de Oosterscheldekering. Bij Breezand moesten de lopers het strand op. Gelukkig voor hen was het dit jaar eb, zodat ze niet door het mulle zand hoefden te ploegen! Na ruim zeven kilometer (!) mochten ze het strand weer af en via de duinen ging het op en neer richting Domburg, waar het 30-km-punt was). In Domburg ging het voor de lopers via de hoger trap richting Westkapelle. Vanaf daar waren het nog zeven zware kilometers tot de finish in het centrum van Zoutelande: door de duinen, trappen op en af, nog een kilometer strand en dan de laatste trap van 30 treden op voor de laatste 500 meter naar de finish.

Met zijn ervaring doorstond Jan de zware beproeving. De mooie (prijs)uitreiking van een echte Zeeuwse kei door de burgemeester was hiervan het gevolg. Toine was minder tevreden, maar zal moeten constateren dat de vele afwisselende zware lopen de laatste maanden in combinatie met het werk dat hij bij Atledo verzet, hun tol eisten.

Ruim 1.800 lopers hadden zich ingeschreven, waarvan er ongeveer 1.500 de finish binnen de maximum tijd van 6 uur hebben bereikt. Winnaar werd de Marokkaanse titelverdediger Hamid El Mouaziz die in een tijd van 2.29,53 uur finishte.

Reacties