Geflatteerde 5-1 nederlaag in Meppel tegen MSC

Voor de lezer die deze wedstrijd niet gezien heeft, lijkt het alsof Dongen is weggespeeld. Niets is minder waar. Door een drietal persoonlijk fouten in verdedigend opzicht kon MSC naar hartenlust scoren. Ook dient gezegd te worden dat deze uitslag nog hoger uit had kunnen vallen, terwijl ook Dongen meerdere doelrijpe kansen liet liggen. De ploeg van Ron Timmers had in de eerste helft grote problemen met enkele boomlange spelers van MSC. De ploeg hanteerde de hoge bal voor het Dongendoel, waarbij Dongen weinig of geen enkel duel kon winnen. Statisch spel van MSC. Hoog de bal van achteren op de lange spits Camiel Fidon die de bal dan naar zijn opkomende ploeggenoten doorkopte.

Dongen begon gehavend aan deze wedstrijd. Achterin blijkt Dongen kwetsbaar zonder Revy Rosalia (geschorst) en zonder Floris Wouters (vakantie). In de voorhoede werd Sander de Bont (schorsing) gemist. Hun vervangers deden hun uiterste best, maar werden vele malen afgetroefd. De Dongenspelers durfden of wilden het directe duel niet aan te gaan. Hierdoor was voor rust het middenveld voor de thuisploeg. Voetbaltechnisch gezien, als Dongen de bal over de grond in snel tempo rond speelde, was de ploeg van Ron Timmers de betere ploeg. Het schortte weer eens aan het afronden. De thuisploeg koos niet voor niets hun doelman tot man-of the-match.
Na het beginsignaal en dan afwachten en elkaar aftasten was er in Meppel niet bij. Na 3 minuten spelen lag de bal al op de elf meterstip. Slecht terug koppen van Mathieu Kops op doelman Timen Beijes leidde deze bijzondere vrije trap in. Beijes moest rennen om bij de bal te komen, maakte een glijdende beweging waarbij zijn tegenstander tegen de grond ging. Resoluut wees scheidsrechter Cairo naar de elf meterstip en een gele kaart voor de Dongendoelman. Andere scheidsrechters zouden direct rood trekken. Marcel Linthorst twijfelde geen moment en Dongen keek al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Dongen moest nu achter de feiten aan gaan lopen. Dit hoefde echter niet lang. Remon Koenen kreeg de mogelijkheid in de schoot geworpen na een prima voorzet van Robert Mutzers om de gelijkmaker binnen te tikken. Teleurstelling alom in de Dongen dug-out.
Dongen kwam onder druk te staan, werd onzeker en passes kwamen niet aan. De Dongenverdediging had grote problemen met de hoge voorzetten. Daaruit ontstonden diverse gevaarlijke situaties voor het Dongendoel. Doelman Beijes bleef vaak op zijn doellijn staan als ingrijpen misschien beter was geweest. Ook Mitchell van der Stappen kroop door het oog van de naald, toen hij een doorgebroken MSC-speler met een sliding neerlegde. Slechts geel kreeg de centrale verdediger voorgeschoteld. Uit deze vrije trap scoorde Benne Sparenberg met een kopbal de 2-0. Lang zou deze voorsprong niet op het scorebord prijken. Een splijtende pass van Jaap van der Waarden  bereikte de weg sprintende Fatih Kamaci. Als aanvoerder zorgde hij dat zijn ploeg weer in de wedstrijd kwam, 2-1.
Op slag van rust vergat Dongen op links in te grijpen. De harde voorzet van rechts was doelman Beijes al gepasseerd, maar werd onfortuinlijke met de linker buitenkant door Safi Esmati in eigen doel gewerkt, 3-1.
Kort na rust kwam een ander Dongen uit de kleedkamer. Meer druk op de tegenstander leidde tot snel balverlies en meteen de kans op de aansluitingstreffer. De voorzet van Mutzers werd door Kolkert tegen de paal geschoten waarna de volgende inzet door doelman Holterman werd gestopt. Dongen paste hierna enkele wissels toe. Esmati werd vervangen door Tom Waltman, waardoor Van der Waarden naar de rechtsachter positie schoof. Bij MSC kwam met Jos Fidom voorin nog meer lengte in de ploeg. Dongen leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar moest toezien hoe MSC binnen twee minuten via Camiel Fidom en Carlos Lopes Macedo op 5-1 kwam. Ook hier ging de verdediging niet geheel vrijuit. Dongen kreeg hierna nog een tweetal mogelijkheden om de uitslag wat draaglijker te maken. Het bleef bij de 5-1 nederlaag.
Komende zondag komt MSC naar Dongen om het karwei af te maken. Een moeilijke opgave om vier keer te scoren om te verlengen. Dan mag MSC echter niet een keer scoren. Niets is onmogelijk. De technische staf zal een verrassende tactiek uit de hoge hoed moeten toveren. Wie weet? Zondag 1 juni om 14.30 uur op sportpark De Biezen. Deze wedstrijd zal door Radio/TV Drenthe rechtstreeks worden uitgezonden.