Dikke 5-1 winst Dongen; er zat meer in!

Vreugde alom bij de Dongen aanhang. De daverende 5-1 zege op Venray moest dus uitgebreid gevierd worden. Vriend en vijand zijn het met elkaar eens; dit Dongen kan nog meer! Het eerste doelpunt, overigens eentje van wereldklasse door sturende en stuwende kracht Revy Rosalia, viel eigenlijk te vroeg. Dongen ging een beetje achterover hangen en werd gemakzuchtig. Daar stond een machteloos Venray tegenover. ,,Door schorsingen en blessures missen wij een zestal basisspelers,” verontschuldigde een woordvoerder van Venray zich. De ploeg blijft in de malaise delen. Want komen volgende week weer enkele spelers terug van een schorsing, dan zit Jordy Wismans aan de kant omdat hij met direct rood, vanwege het neerleggen van Floris Wouters binnen de zestien, het veld kon verlaten.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de jonge (23 jaar) ambitieuze scheidsrechter Horst uit Eindhoven zette Dongen de toon. Bezoekers die deze wedstrijd niet hebben gezien, hebben de daverende openingstreffer van centrale verdediger Rosalia gemist. ,,Ik rukte vanaf de middellijn met de bal op, passeerde enkele Venray spelers en wilde een speler van ons vrij voor het doel zetten. Hun linksback trapte in een schijnbeweging waardoor ik ineens vrij voor hun doelman kwam. En toen schoot ik hem binnen,” vertelt Rosalia met een brede grijns en besluit: ,,Het belangrijkste is dat wij vandaag weer gewonnen hebben.”
Dat de score hoog uit zou gaan vallen was vanaf het begin al duidelijk. Dongen had in het begin nogal eens last van en de scheidsrechter en zijn assistent Kaya. Zo werd Sander de Bont in de 7e minuut terug gefloten voor buitenspel. Hetzelfde overkwam Robert Mutzers en Remon Koenen. Dongen kakte na de snelle openingstreffer even in en Venray kon niet beter. Mooie snelle aanvallen werden afgewisseld door slordige momenten aan Dongenzijde. De kansen stapelden zich op. Sander de Bont had deze middag zijn vizier niet echt scherp staan.
dongen17032
Vlak voor rust was het dan toch raak via Remon Koenen. Terwijl kort hiervoor Rosalia via een achtervolging en prima sliding de doorgebroken Freek Heesen van de gelijkmaker afhield. Na de rust liep Dongen binnen een kwartier van 2-0 naar de 5-0. In 49e minuut was het Robert Mutzers die zijn hard werken beloond zag met een keurig doelpunt. Gerommel rond de middellijn ging hieraan vooraf. Remon Koenen kwam als winnaar uit deze kluwen van spelers, lanceerde zichzelf en zijn strakke voorzet was voor Mutzers maar intikken. Vijf minuten later kantelde de wedstrijd helemaal. Koenen zette de opgekomen Floris Wouters aan het werk. Deze soleerde het strafschopgebied binnen en werd daar niet correct gestopt. Doelkans ontnomen via een overtreding binnen de zestien is volgens de regels rode kaart en penalty. Trainer Marco van Basten van Heerenveen overkwam zondag hetzelfde tegen Feijenoord. Furieus was hij over deze regel. Zo ook de trainer van Venray Harry Blokhuis. Fatih Kamaci zette zich achter de bal en joeg de 4-0 in het net. Nog geen drie minuten later mocht Kamaci vanuit dezelfde positie weer aanleggen voor de 5-0.
Dongen probeerde hierna de score op te voeren. Het liet echter Venray ook voetballen. De ere treffer van de bezoekers was een geschenk van de scheidsrechter. Floris Wouters stond zo’n dertig centimeter buiten het strafschopgebied en werd gepasseerd door een Venrayspeler, die over de voet van Wouters struikelde. Het fluitsignaal klonk en gedecideerd wees de leidsman naar de 11 meterstip. Wouters stond perplex en stofstijf op de plaats van delict: buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter Horst liet zich niet vermurwen. Schutter Roy Tulmans redde de eer voor de bezoekers. Met nog ruim 20 minuten te gaan mochten Tom Kolkert, Mounir Maamar en Stijn Biemans minuten in de hoofdmacht maken. Zij kwamen voor Daan Poelmans, Robert Mutzers en Sander de Bont. ,,Ik wilde nog graag een doelpuntje meepikken maar kreeg de kans niet meer,” merkte De Bont na afloop op. Komend zondag reist Dongen naar Groene Ster in het verre Zuid Limburg.
Foto’s: Jeffrey Oomens