Matige derby NEO -ONI

Foto:

Daar waar de ogen gericht waren op een felle derby tussen NEO en ONI, kregen de vele aanwezigen een matige wedstrijd voor geschoteld en was de meeste opvallende man van de wedstrijd de scheidsrechter maar dan wel in negatieve zin. In het laatste halfuur maakte de dienstdoende man in het paars er een one man show van en maakte hij de meest onbegrijpelijke beslissingen voor beide teams. ONI was het grootste slachtoffer van het laatste half uur, waarin het al met een 2-0 achterstond ook nog eens 2 spelers, Jori Broeders en Maikel Jolie, met direct rood van het veld zag vertrekken.

Tel daar de 4 gele kaarten die men ook in deze laatste 30 minuten toebedeeld kreeg bij op en men kan stellen dat dit laatste halfuur een hectisch en onbegrijpelijk halfuurtje was.
Voor dat de kaarten met bakken uit de lucht kwamen vallen, was er niets aan de hand. Beide teams speelden met respect voor elkaars ledematen en maakten er meer een spannende dan goede voetbalmiddag van. Na afloop gaf de leidsman toe dat hij enigszins bevangen was door de druk en de hectiek en dat het hem soms allemaal teveel werd en dat de aanwezigheid van een rapporteur hem tot deze beslissingen heeft doen komen.
Ondanks dit alles werd er ook gewoon gevoetbald, en begon ONI te slap aan de wedstrijd, dit resulteerde al in de 4e minuut in een treffer voor Neo, een schot werd niet goed verwerkt en de spits van Neo was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken. In de 20 minuten hierna was het steeds Neo dat feller en alerter was en het meeste gevaar stichtte, en kwam daarbij enkele malen gevaarlijk voor het doel van ONI. Vanaf de 25e minuut kwam ONI toch beter in het spel en zat er nu wel boven op, en schiep zich enkele kleine mogelijkheden, zonder echt gevaarlijk te worden.
Ondertussen was ook duidelijk geworden dat beide grensrechters konden vlaggen wat ze wilden, maar als één van hen naar rechts wees met de vlag dan wees de man in het paars pardoes de andere kant op. Verder viel er tot dan toe niets aan te merken op de leidsman.
Met een 1-0 achterstand voor ONI behaalden beide teams de rust en was het afwachten wat de 2e helft zou brengen. Deze bracht voldoende stof tot napraten bleek achteraf. Niet dat de teams de sterren van de lucht speelde of dat de teams elkaar het voetballeven zuur maakten met grove overtredingen, integendeel zelfs, het bleef een zeer sportieve uitvoering van DE Derby en het was wachten op de kansen die er zouden komen. De eerste de beste kans was voor de ingevallen Jelle Horsten, een goed schot van hem zeilde rakelings naast en dat was het eerste sein dat ONI zich niet gewonnen gaf. Niet lang hierna werd een inzet van Maikel Jolie van de doellijn gehaald en klopte ONI aan de deur bij Neo.
Maar zoals zo vaak viel de treffer uit het niets aan de andere kant, een bal keurig binnen gehouden aan de achterlijn werd voor het doel gebracht en verdween op een miraculeuze manier via de binnenkant van de paal in het doel. ONI met 2-0 achter in de 50 minuut en men moest volle bak in de achtervolging. Tot aan de 60e minuut deed ONI wat het kon, kreeg enkele mogelijkheden en was men gelijkwaardig aan Neo. Maar dan vanaf minuut 60 sloeg het noodlot toe voor ONI, de leidsman vond het noodzakelijk om Jori Broeders met een directe rode kaart van het veld te sturen omdat hij met een gestrekt been op zijn tegenstander zou zijn afgegaan, nadat één tel hiervoor hij zelf een overtreding kreeg te verduren, in zijn poging om weer in balbezit te komen ging hij opnieuw het duel aan en raakte de tegenstander, gele kaart hoorde je iedereen roepen, ook de trainer van Neo beaamde dit, maar alles en iedereen kon duidelijk zien dat de kleur toch echt rood was die in de lucht werd gestoken, einde wedstrijd voor de spelverdeler van ONI en ONI met 10 man opjacht naar een treffer.
En inderdaad ONI was het meeste in balbezit, NEO kruide achteruit en wachte geduldig op zn kansjes middels de counter. In de dadendrang die ONI ten uitvoer legde was niet Neo de meeste sta in de weg, nee vanaf dat moment was het de man in het paars die de meest vreemde beslissingen nam en ONI duidelijk benadeelde met een karrevracht aan gele kaarten om de meest vreemde futiliteiten. Te vroeg inlopen bij een penalty voor Neo leverde geel op, terwijl de bal via de lat terug het veld inkwam, opnieuw nemen was het besluit van de leidsman. Ook de 2e pingel werd gemist, spreekt men hier van gerechtigheid.!? Een bal die stil werd gelegd en opgepakt werd door de doelman van ONI werd gezien als terugspeelbal, dat kan, maar dan is de straf een indirecte vrije trap, neee zei de goede man, doe het maar ineens.
De zeer vreemde beslissingen volgden elkaar vanaf dat moment in rap tempo op en deed alles wat langs de zijlijn stond en op de tribune zat de wenkbrauwen fronsen. Ook de trainer en leider van Neo waren unaniem in hun bewoordingen, wat hier gebeurt kan niet mensen waren de woorden. Maar ONI was duidelijk de gebeten hond en kon niets goeds meer doen, en men moest de gifbeker helemaal leeg drinken zoals als bleek op een 4 minuten voor tijd.
De werkelijk op alle plaatsen van het veld sleurende Maikel Jolie was in volle achtervolging op de doorgebroken speler van Neo, in het duel wat volgde zette hij eerst zijn schouder in het lichaam van zijn tegenspeler en raakte vervolgens met zijn schoen de hak van speler, deze kwam ten val en de eerder beschreven penalty was een feit.
Daar waar iedereen dacht geel en een pingel tegen is zwaar genoeg gestraft omdat ONI toch al met 10 man stond, deed de leidsman precies het tegenover gestelde en gaf ook Maikel Jolie direct rood. Zoals beschreven miste men tot twee keer toe deze pingel en bleef de stand bij 2-0. ONI verloor hier door drie hele dure punten die men vorige binnen wel binnen had gehaald en eindigde deze derby in een anti climax voor ONI. Men zal nu de wonden moeten gaan laten helen en zich gaan voor bereiden op een moeilijk maar niet onoverkomelijk slot van de competitie. Met nog 10 wedstrijden voor de boeg moet ONI de strijd aan met Zuilichem, Blc en Bvv in het gevecht om plaats 13 en hoger.
Met plaats dertien ben je veroordeeld tot na competitie maar heb je nog een kans, alles hier boven geeft veiligheid en behoud. De eerst volgende tegenstander op 15 Februari is titel kandidaat Sleeuwijk. Een prachtige uitdaging voor het geplaagde ONI om voor een stunt te zorgen doet de hoop levend houden.
PROGRAMMA ONI
DONDERDAG 6 FEBR
20.00    ONI 1 – DVVC 1
ZATERDAG 8 FEBR
15.00    ONI 2 – TERHEIJDEN
14.30    ONI A – GOODLUCK
12.00    ONI C1 – VIOLA
12.00    ONI C2 – MADESE B
10.15    ONI E1 – JEKA
10.00    ONI D – DESK
09.00    ONI F2 – DONGEN
09.00    ONI MP – OLYMPIA
12.45    BLC – ONI B
09.45    GROEN WIT – ONI F1
08.45    INTERNOS – ONI E2
 
Foto: Het moment van de wedstrijd; De rode kaart word getoond aan Jori Broeders.