Spannende waterpolowedstrijden voor ZV De Vennen

Foto:

Afgelopen zaterdag was er behoorlijk wat spanning bij een viertal wedstrijden van teams van ZV De Vennen. Een nederlaag en een overwinning met één doelpunt verschil en twee gelijke spelen doen in ieder geval vermoeden dat de ploegen weinig voor elkaar onderdeden.

De nederlaag kwam voor rekening van heren 1, dat tegen het Sittardse Hellas-Glana direct vanaf het begin achter de feiten aanzwom. Een onverklaarbaar slordig begin resulteerde binnen 2,5 minuut in een 0-3 achterstand. Een door Lars van Oosterbosch afgeronde uitbraak en een raak schot in de korte hoek door Tom Wolf zorgden er voor dat de eerste periode op 2-3 werd afgesloten. Wie hoopte op een vervolg van die inhaalrace kwam in de tweede periode bedrogen uit, de gasten straften slordig balverlies en een uitsluiting aan Vennenzijde goed af en brachten de marge weer op 3. Opnieuw een schot in de ongedekte linkerhoek door Mark Lodewijks en een geslaagde midvooractie van Lars van Oosterbosch hadden tot gevolg dat ook bij de kantwisseling een nog kansen biedende geringe achterstand (4-5) op het bord stond. Nadat een kansrijke uitbraak door een slordige pass teniet was gegaan was het opnieuw Hellas-Glana dat als eerste scoorde. 
Een raak afstandsschot van Tom Wolf en een fraaie boogbal door Raoul van Ginneken brachten de stand voor het eerst sinds het wedstrijdbegin weer in evenwicht, 6-6. De Vennen verzuimde op dat moment door te drukken en moest toezien hoe de bezoekers opnieuw met een voorsprong de laatste pauze in mochten. Die werd in de slotperiode eerst verder uitgebreid voordat De Vennen via Geert Huijben en Lars van Oosterbosch opnieuw langszij kwam, 8-8. Amper 20 seconden later was het echter weer 8-9, een beeld dat herhaald werd nadat Raoul van Ginneken van afstand voor 9-9 had gezorgd. Een dubieuze strafworp op 1.53 minuut voor het einde bracht de Limburgers opnieuw op voorsprong en in die laatste minuten kwam daar geen wijziging meer in, een 9-10 nederlaag dus.
De meiden onder 15 hebben in hun poule alleen tegenstand te dulden van het Tilburgse TRB/RES en in iets mindere mate van het Bredase SBC2000. De eerste positie op de ranglijst werd gedeeld met TRB/RES, waarvan eerder 1 x gewonnen en 1 x verloren werd, waarbij het doelsaldo in Dongens voordeel sprak. Zaterdag troffen de teams elkaar voor de derde en laatste keer dus er stond de nodige spanning op het duel. Dat was ook in de wedstrijd goed te zien, aan beide kanten ging er het nodige mis en het was dan ook eerder een spannende dan een goede wedstrijd. In de beginfase nam De Vennen via benutte overtalsituaties door Daphne Schalk en Ilse Mulder een 2-0 voorsprong maar op dat moment had keepster Sacha Kimenai al enkele reddingen verricht. Ook zij kon echter niet verhinderen dat TRB/RES profiteerde van twee maal onoplettend verdedigen door De Vennen en nog in de eerste periode de stand gelijk trok. In de periodes 2 en 3 werd er vooral veel gezwommen en veel foutief gepast, in de score kwam dan ook amper wijziging. De gasten namen een 2-3 voorsprong in de 2e periode maar in de 3e periode wist Ilse Mulder met een benutte strafworp de 3-3 op het bord te brengen. In de slotperiode had een ongelukkige actie van een Vennenspeelster een definitieve uitsluiting en strafworp tot gevolg, ook hier liet de schutter de keepster kansloos, 3-4. De zenuwen gierden door de kelen van speelsters en toeschouwers maar gelukkig voor De Vennen bleef Ilse Mulder cool toen ze voor de tweede maal deze wedstrijd voor een strafworp mocht aanleggen. In de 4-4 stand kwam de laatste 2 minuten, waarin Sacha Kimenai haar ploeg in de wedstrijd hield, geen wijziging meer zodat de ploegen gedeeld eerste blijven. Het betere onderling resultaat en doelsaldo spreekt nog steeds in het voordeel van De Vennen. Het is nu zaak verder geen punten meer te verspelen in de resterende 7 wedstrijden.
Dames 1 ging in Helmond op bezoek bij Lutra, een geduchte tegenstander waarvan thuis met 2-4 verloren was en die vooral bekend staat om het fysieke en soms ronduit gemene spel. De dames van De Vennen lieten zich dit keer echter niet de kaas van het brood af eten en namen het initiatief. Twee treffers van Merel v.d. Heijkant in de beginperiode brachten De Vennen aan de leiding en die voorsprong werd in de tweede periode uitgebreid door Fleur Wolf. Vervolgens bleken lange tijd de verdedigingen sterker dan de aanval en waren de doelpunten duur. Voor De Vennen wist alleen Laura Evers nog een keer het net te vinden maar keepster Naomi van Bragt hoefde ook nog maar twee treffers toe te staan zodat met de 3-4 eindstand de volle 3 punten mee terug gingen naar Dongen, punten die de dames nu op de derde plaats doen belanden.
De laatste puntendeling van deze dag kwam voor rekening van dames 2 dat op bezoek moest bij DIO 1 in Etten-Leur. In het smalle en deels ondiepe bad had de thuisploeg lange tijd zicht op de volle winst maar een goede eindsprint van de Dongense dames leverde hen toch nog een verdiend punt op, 5-5.
foto boven: Sacha Kimenai brengt redding namens het meisjesteam onder 15