Stichting Ons Dongeland verbloemt

jul 11 2022, 21:40 Nieuws
dongeland1107
Deze zomer heeft Dongen er een prachtig bloemenveld bijgekregen van maar liefst 15.000 m², waar Stichting Ons Dongeland inheemse kleurrijke weidebloemen heeft ingezaaid.
Peter Verschure van Ons Dongeland legt uit: "De bloemenweide bestaat uit meer dan 30 verschillende soorten bloemen die gaan bloeien tot laat in de herfst. Iedere periode heeft zijn eigen bloemenkleur. Om te beginnen zal de hoofdkleur lila-blauw zijn van de Facelia, later geel van het mosterdzaad en daar boven uit zullen de zonnebloemen staan pronken met daartussen allerlei soorten en kleuren veldbloemen."
bvk 7813
Het bijna drie voetbalvelden grote perceel, ligt rechts van de Rijensebrug richting Oosterhout net voorbij de manege en sluit mooi aan op het natuurbos van 'Het Blik', net voor de plek waar straks de nieuwe brug gepland staat. Binnenkort worden er bij de entree van Ons Dongeland twee grote naamborden geplaatst, die aangeboden en gerealiseerd zijn door het Dongense bedrijf van Uitert.
"De bijtjes, vlinders en alle andere fladderaars, insecten en vogels, genieten zoemend en fluitend van zo'n bloemenpracht. Op deze manier helpen we de biodiversiteit te vergroten, alleen moeten de weersomstandigheden ons dan natuurlijk wel een beetje helpen" aldus Peter Verschure. "De start is veelbelovend want momenteel groeit het de pan uit!"
Een gedeelte is machinaal ingezaaid, andere grootzadige soorten zijn door Verschure met de hand ingezaaid. Ook voor de winter zijn wintergranen ingezaaid zodat er dan voldoende voedsel is voor vogels als de patrijs en fazant. "De zaden van uitgebloeide bloemen zullen deze en andere vogelsoorten de winter helpen overleven want zeker de patrijs is een indicator voor een goede biotoop en de muisjes die op de zaden afkomen vormen op hun beurt weer een lekkernij voor de roofvogels en uilen die we hier in Dongen rijk zijn."
od223
Tussen de bloemen wandelen is mogelijk, want er zijn slingerpaden aangelegd dwars door het bloemenveld, zodat je niet alleen vanaf de Kanaaldijk de bloemen kunt bewonderen maar ook vanaf de 'Baan van Breda' het perceel in kunt wandelen. Het is de bedoeling dat het nieuwe padenplan op termijn aansluit op het nu bestaande Ecologische pad zodat er een prachtige wandelroute ook langs de oevers van de Dong gerealiseerd kan worden - iets waar Stichting Ons Dongeland zich voor inzet.
Inmiddels is er al volop leven te zien; vele vogelsoorten, enkele ganzen en ook reeën hebben het Dongeland al ontdekt, en later in de herfst wordt een gedeelte definitief met inlandse bomen en struiken beplant met als resultaat een blijvend natuurgebied wat in samenwerking met Brabants Landschap, gemeente Dongen en provincie Noord-Brabant is gerealiseerd. Burgerinitiatief Ons Dongeland is de kartrekker van dit plan. "Zo blijft het gebied voor iedereen toegankelijk. Een prachtig initiatief dus om Dongen 'groener' te maken."
In de fotoserie bovenaan dit artikel zie je al een impressie van het prachtige bloemenveld, maar natuurlijk is iedereen van harte uitgenodigd om 'live' te genieten van de vele kleuren tijdens een wandeling door dit eerste wapenfeit van Stichting Ons Dongeland.