Start aanleg nieuwe N629 tussen Oosterhout en Dongen duurt nog minimaal 3 jaar

16 okt , 13:48 Nieuws
n629visual
De aanleg van de nieuwe N629 ligt nog steeds stil als gevolg van de stikstofproblematiek en dat kan ook nog wel even zo blijven, zo blijkt uit een memo van Stijn Smeulders, gedeputeerde van Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit. "Voor wat betreft de planning kan ik u alleen melden dat een eerste, hele ruwe inschatting uitgaat van een voorbereidingstijd van zo’n drie jaar alvorens met de fysieke realisatie kan worden aangevangen." 
Dat betekent volgens Smeulders echter niet dat er niets gebeurt. Achter de schermen wordt hard gewerkt door de Provincie Noord-Brabant, in samenwerking met de gemeenten Oosterhout en Dongen, om te kijken naar mogelijke vervolgstappen
Herziening stikstofberekeningen in 2024
In januari 2024 hebben de betrokken partijen afgesproken om de stikstofneerslag opnieuw te berekenen. Uit de nieuwe berekeningen blijkt dat de N629 alleen kan worden aangelegd als het principe van 'extern salderen' wordt toegepast. Dit houdt in dat een bedrijf dat stikstof uitstoot wordt opgekocht en beëindigd, waardoor een deel van de stikstofwinst ten goede komt aan de natuur. Het resterende deel kan worden ingezet voor de aanleg van de weg. Extern salderen is echter gebonden aan strikte voorwaarden. De Raad van State heeft de afgelopen jaren meerdere zaken over wegenprojecten rondom stikstof beoordeeld. Vorige week kwam er een belangrijke uitspraak in het ViA15-project, waarbij de Raad van State extern salderen toestond. Experts onderzoeken nu welke impact deze uitspraak heeft op Brabantse infrastructuurprojecten, waaronder de N629.
Besluit over aanleg N629
Ondanks de onzekerheid worden stikstofberekeningen bijgewerkt, met de nieuwste modellen voor zowel stikstof als verkeer. Ook wordt rekening gehouden met de mogelijke verlaging van de maximumsnelheid. Een definitief besluit over de toekomst van de N629 wordt eind 2024 of begin 2025 verwacht, afhankelijk van de uitkomsten van de nieuwe berekeningen en de uitspraken van de Raad van State over andere stikstofdossiers. Ondertussen vordert het werk op andere fronten. Zo is inmiddels het grootste deel van de benodigde grond aangekocht, zowel voor de weg als voor de aanleg van nieuwe natuur. De onderhandelingen over de laatste stukken grond bevinden zich in de afrondende fase. 
Los van het definitieve besluit over de realisatie van de nieuwe N629 moet volgens Smeulders onderhoud gepleegd moet aan de huidige N629. "Op basis van een analyse van de staat waarin deze weg verkeert, is groot onderhoud voorzien medio 2027. De vraag welk onderhoud noodzakelijk is en wanneer dat wordt uitgevoerd, zal in nauw overleg met de gemeenten worden bepaald. In verband met realisatie van de ontsluiting Everdenberg-Oost zal voorts worden bekeken in hoeverre het zinvol en mogelijk is delen van het onderhoud naar voren te halen."