Raad wil alcoholgebruik onder minderjarige Dongense jongeren stevig aanpakken

jul 05 , 8:49 Nieuws
alcohol24 1
De gemeenteraad wil dat het College extra maatregelen neemt om het alcoholgebruik onder minderjarige jongeren in Dongen aan te pakken. Ze heeft daartoe gisteren unaniem een motie aangenomen.
De raad vindt dat de gemeente zo snel mogelijk met een nieuw Preventie- en Handhavingsplan Alcohol moet komen. De raad was geschrokken van de uitkomsten van de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD uit 2023. De cijfers van die monitor liegen er niet om. Dongense jongeren onder de 18 jaar drinken meer dan leeftijdsgenoten in de andere gemeenten van Hart van Brabant. En die alarmerende cijfers waren voor alle partijen reden om aan te dringen op maatregelen.
Door: Bernadette Klerx
Zorgen over gezondheid jeugd
De fractie van D66 sprak vorige week al haar zorgen uit over het welzijn van de Dongense jeugd. ‘D66 maakt zich al langere tijd zorgen om de lichamelijke en psychische gezondheid van een deel van de jongeren in Dongen. Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat de jongeren in Dongen op veel vlakken slechter scoren dan gemiddeld in de regio Hart van Brabant. Ze roken en vapen meer, gebruiken vaker drugs, het percentage binge drinkers ligt hoger, er is meer schoolverzuim en met het percentage psychische klachten onder middelbare scholieren scoren we in de hoogste categorie’, wist D66-raadslid Marieke Schouten te melden. ‘Tel daarbij op dat het percentage risicojongeren, en jongeren met minimaal één drugsverdachte in de familie heel hoog ligt, en dan wordt duidelijk waarom wij ons zo’n zorgen maken, ’ vervolgde ze. En de andere partijen deelden haar zorgen: ook CDA, VVD, Dongen Plus en Volkspartij Dongen willen dat het terugdringen van het alcoholgebruik hoge prioriteit krijgt.
Gemakkelijk
Waarom de minderjarige Dongense jongeren zo veel meer drinken dan hun leeftijdsgenoten komt volgens de monitor van de GGD onder meer omdat het voor hen vrij gemakkelijk is om aan alcohol te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de horeca en sportkantines in Dongen het niet zo nauw nemen met de naleving van de leeftijdsgrens. En veel ouders hebben er niet zo veel problemen mee als hun minderjarige kinderen alcohol drinken.
Handhaven
De raad vindt nu dat het voor de gezondheid van de Dongense jongeren noodzakelijk is om steviger in te zetten op vermindering van het alcoholgebruik door minderjarigen. Een nieuw Preventie- en Handhavingsplan is daarvoor het perfecte middel, vindt de raad. Gemeentes zijn ook verplicht om hun acties en doelstellingen op preventie en handhaving vast te leggen in een beleidsplan. Maar het plan in Dongen dateert nog van 2018 en is daarna niet meer vernieuwd. Hoog tijd om dat nu zo spoedig mogelijk alsnog te doen, vond de raad. Wethouder Denise Kunst was het daar helemaal mee eens. ‘Natuurlijk gaan we ons beleidsplan actualiseren’, beloofde ze. En om de raad alvast een beetje gerust te stellen: ‘We doen al best het nodige om het alcoholgebruik terug te dringen. Het is niet zo dat we niks hebben gedaan omdat het plan niet vernieuwd is.’