Profielschets nieuwe burgemeester op 6 december bekend: ‘Welk type burgemeester zoekt Dongen?’

28 nov 2023, 17:09 Nieuws
nieuweburgemeester
Door het vertrek van Marina Starmans is Dongen op zoek naar een nieuwe burgemeester. Daarvoor moet de gemeenteraad een profielschets vaststellen. De gemeenteraad heeft de inwoners van Dongen gevraagd wat voor type burgemeester zij zoeken.
Meer dan 400 inwoners hebben hun mening hierover gegeven. Deze input is meegenomen in de profielschets. De profielschets wordt op woensdagavond 6 december vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna wordt deze overhandigd aan de commissaris van de Koning Ina Adema. Dit gebeurt vanaf 19.30 uur tijdens een openbare raadsvergadering in het gemeentehuis.
Profielschets
De eerste stap in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is het opstellen van de profielschets. Hierin staat kort, maar krachtig, wat de belangrijkste kwaliteiten van de nieuwe burgemeester moeten zijn. De profielschets is de basis bij het selecteren van de meest geschikte kandidaten.
Resultaten inwonersvragenlijst
De gemeenteraad heeft inwoners gevraagd welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben. Raadsleden zijn hiervoor twee zaterdagen de straat op gegaan. Inwoners konden ook digitaal, telefonisch of per post de vragenlijst invullen. Alle 420 reacties van inwoners zijn verwerkt in een rapportage. Deze rapportage is betrokken bij de opstelling van de profielschets. De gemeenteraad is blij met de getoonde betrokkenheid van de Dongenaren!
Vervolgstappen
Na het vaststellen en overhandigen van de profielschets wordt de vacature gepubliceerd. Een afvaardiging van de gemeenteraad (de vertrouwenscommissie) selecteert de kandidaten met wie ze gesprekken gaat voeren. Hierna brengt de vertrouwenscommissie een advies uit aan de gemeenteraad met de aanbeveling wie de nieuwe burgemeester van Dongen moet worden. De gemeenteraad besluit hier vervolgens over in beslotenheid. Op basis van de aanbeveling benoemt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de nieuwe burgemeester bij Koninklijk besluit. De beëdiging vindt daarna tijdens een openbare raadsvergadering plaats.
Openbare vergadering: 6 december
U bent van harte welkom op woensdagavond 6 december bij de raadsvergadering waarin de profielschets wordt vastgesteld. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Commissaris van de Koning Ina Adema zal aanwezig zijn om de profielschets in ontvangst te nemen.