Plan van aanpak voor centrum Dongen

20 feb 2013, 12:42 Nieuws
vryb7vmvffj637otc09uwb3ve 213453

Het college heeft ingestemd met een plan van aanpak voor het centrumgebied van Dongen. Dit plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Het plan voorziet in een opwaardering van het centrum, op basis van deelprojecten. Er is een onderverdeling gemaakt in acht deelgebieden, een volgorde van uitvoering en een financiële indicatie van de kosten per deelgebied.

Het college heeft ingestemd met een plan van aanpak voor het centrumgebied van Dongen. Dit plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Het plan voorziet in een opwaardering van het centrum, op basis van deelprojecten. Er is een onderverdeling gemaakt in acht deelgebieden, een volgorde van uitvoering en een financiële indicatie van de kosten per deelgebied.

Uitgangspunten
Het project heeft als doel het centrum van Dongen een verbeterd gezicht te geven. Het visiedocument/beeldkwaliteitsplan centrumgebied geldt daarbij als uitgangspunt. Oud meubilair verdwijnt en daarvoor in de plaats komt eigentijds en uniform straatmeubilair. De huidige bestrating wordt vervangen door nieuw gebakken materiaal. Het centrum wordt voorzien van nieuwe ledverlichting en oude speeltoestellen worden door nieuwe exemplaren vervangen. Voorop staat dat het centrum een ontmoetingsplek moet zijn voor Dongenaren en bezoekers van buiten.

Participatie
Hoe het centrumgebied wordt ingericht, welke materialen er worden geplaatst en welke sfeer het centrum krijgt, is nog niet bekend. Daarvoor gaat de gemeente in gesprek met diverse partijen, zoals Platform Centrum, Wijkraad Centrum, Dongen Promotion, winkeliers en bewoners in het centrumgebied, marktkooplui, Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen, WMO-adviesraad en Adviescommissie Wonen. Met deze partijen wordt gekeken naar onderwerpen als ruimte voor voetgangers en fietsers, evenementen, horeca, de weekmarkt en laden en lossen, maar bijvoorbeeld ook naar de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden.

Planning
De volgorde waarin delen van het centrum worden aangepakt ligt redelijk vast. Ruimtelijke ontwikkelingen als de nieuwe Multifunctionele Accommodatie en nieuwbouw op de voormalige Gerba Windsor-locatie, noodzakelijke rioolreconstructies en de kwaliteit van de openbare verlichting en de wegen bepalen in grote mate de planning.

Hoge Ham
Vanwege de slechte kwaliteit van het riool staat de Hoge Ham bovenaan de lijst. Dit jaar nog wordt de Hoge Ham tussen de Geer en de Dr. Willem Dreeslaan opnieuw ingericht. In de begroting van 2013 is al een bedrag gereserveerd voor het vervangen van het riool en voor de wegreconstructie. De nutsbedrijven beginnen waarschijnlijk na april met hun werkzaamheden, zodat na de zomervakantie de riolering kan worden vervangen en de weg opnieuw kan worden ingericht. In dit deel wordt nog hetzelfde profiel toegepast als in het deel tussen de Mgr. Poelsstraat en de Mgr. Ariënsstraat.

Autoluw of autovrij
In 2014 staat de Hoge Ham tussen de Dr. Willem Dreeslaan en Biezen op de planning. Dit deel wordt autoluw of autovrij ingericht. De (her)inrichting van de voortuin van restaurant Winkk en eventueel het pleintje aan de overzijde worden hierop afgestemd en gelijktijdig meegenomen. Ook wordt onderzocht of het verplaatsen van de weekmarkt naar dit deel van de Hoge Ham mogelijk en wenselijk is. Eind 2013 moeten de inrichtingstekeningen met wensen van betrokken partijen klaar zijn; in 2014 worden de plannen naar verwachting uitgevoerd.

Looiersplein
In 2015 wordt het Looiersplein aangepakt. Naar verwachting kan Park Vredeoord in 2016 worden opgewaardeerd en het Aldi/terrein in 2017. De overige vier locaties zijn
Biezenplein, het parkeerterrein Looiershof, de Dr. Willem Dreeslaan inclusief parkeerplaats en het Wilhelminaplein inclusief de Nieuwstraat. De planning voor deze projecten is afhankelijk van ruimtelijke ontwikkelingen op of nabij deze locaties. De volgorde van uitvoering wordt op een later tijstip bepaald. Met de herinrichting van het centrumgebied is ruim 6 miljoen euro gemoeid.