Op weg naar het Oranjeparkfestival: TenTemPiés

09 apr 2016, 9:43 Nieuws
ttp1
Op 26 en 27 april staat Park Vredeoord weer gevuld met de beste artiesten voor het jaarlijkse Oranjeparkfestival. dongen.nieuws.nl licht regelmatig een van de artiesten of acts uit. Deze keer: TenTemPiés. Deze band is te zien en te horen op 27 april van 16.30 uur tot 17.30 uur op het Autopodium.
TenTemPiés
Muziek voor het hoofd en muziek voor het lichaam. Dat hoor je niet meer elke dag. De Amsterdamse band met het Chileense bloed in de aderen zet je tegelijk aan het denken en aan het dansen. En niet zo’n beetje ook. Zanger Maurino Alarcón Seguel is een ‘rebelucionario’. De barricaden op, maar wel met dansschoenen aan.
In de muziek van TenTemPiés zit zoveel. Politiek, maar niet te zwaar, passie en heel veel lol. Luister eens naar de single Quiero Saltar. Zelfs met een beetje ‘vakantie Spaans’ kom je er wel wijs uit. Opgesierd met catchy handgeklap dat doet denken aan de Gipsy Kings zingt Maurino dat hij ‘zingt om te bevrijden.’ Het is een nummer dat de punch heeft om een cross-over naar een breder publiek te maken zoals de ‘Mestizo’ (‘mix’) muziek van Mano Chao. Ze noemen het weleens ‘Damsko Mestizo’, slang voor ‘Amsterdamse mix’ (ska, cumbia, rock, reggae en punk). Want dat ze uit Mokum komen, willen ze weten.
TenTemPiés begeeft zich in meer dan een opzicht in twee werelden. Maurino is geboren in Nederland in een Chileense familie in ballingschap. Zijn ouders ontvluchten hun vaderland na het verdrijven van president Allende na de staatsgreep van 11 september 1973, die andere invloedrijke 911 uit de wereldgeschiedenis. Samen met Jouke Schwarz – half Schots, half Nederlands – richt hij de band op. Jouke is juist opgegroeid in Chili waar zijn vader dan als sterrenkundige werkt. Hij is pas zes jaar in Nederland. De ‘culture clash’ in de band is voelbaar. Twee werelden geven de artistieke wrijvingskracht van dansen op een vulkaan. Het resultaat: muziek voor de bovenkamer én het onderstel.