Ontspannen vakantie in het buitenland – Zo doe jij dat!

13 jul , 8:42 Nieuws
koffer1
Ingezonden Het is weer vakantietijd…tijd om de dagelijkse beslommeringen even achter ons te laten en heerlijk te genieten van rust en ontspanning in een andere omgeving. Maar om ervoor te zorgen dat we geen last krijgen van het fenomeen ‘vakantiestress’ is het raadzaam dat je deze periode goed voorbereidt.
Vooruit plannen
Voorpret is altijd een van de leukste bijkomstigheden van je vakantie. Je ziet jezelf al liggen op een hagelwit strand of wandelen in een pittoresk stadje. Om ook echt zorgeloos te kunnen genieten van alle nieuwe indrukken die je opdoet is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je alles goed vooruit plant. Het begint natuurlijk met de bestemming. Wil je een culturele vakantie of liever een strandvakantie? Of wellicht een mix van beide? Als je dat eenmaal bepaald hebt, dan kun je je vluchten en accommodatie(s) vastleggen zodat je zeker weet dat deze voor jou gereserveerd zijn. Het zoeken naar activiteiten en attracties in de omgeving waar je verblijft is vaak al een feest op zich. Zorg wel dat je je reisschema een beetje flexibel maakt, zodat je altijd nog wat kunt ‘schuiven’ met je plannen.
Documentatie en formaliteiten
Als je dit allemaal gedaan hebt, wordt het tijd om je documenten even goed na te kijken. Is je paspoort/ID nog geldig? Heb je een visum nodig voor het land waar je naar toe gaat? Maak kopieën van alle belangrijke documenten, zoals paspoort/ID, tickets, (hotel)vouchers, boarding cards enz. Vergeet niet de contactgegevens van je bank en je reisverzekering, mocht je die onverhoopt nodig hebben tijdens je vakantie. Check ook even of je reisverzekering de juiste dekking heeft, want ga je buiten Europa, dan moet je deze wellicht aanpassen.
koffer3 1
Slim inpakken
Heb je al deze zaken op orde, dan kun je je aandacht richten op de kleding en overige spullen, die je allemaal mee wilt nemen. Maak een checklist voor het inpakken, zodat je niks vergeet. Zorg ervoor dat je kleding meeneemt die geschikt is voor verschillende activiteiten en weersomstandigheden en vergeet niet de noodzakelijke medicijnen en toiletartikelen op de inpaklijst te zetten. Het is natuurlijk handig als je ervoor zorgt dat je deze zaken in reisformaat bij je hebt zodat ze niet teveel ruimte innemen.
Vliegen
Grote kans dat jij een vlucht hebt geboekt naar je vakantiebestemming. Zorg ervoor dat je thuis op tijd vertrekt zodat je ook tijdig op het vliegveld arriveert. Dan kun je in alle rust je koffers inchecken en heb je nog tijd genoeg om daar op je gemak rond te kijken. Een vraag die je regelmatig hoort: mag je eten meenemen in het vliegtuig
. Het antwoord: ja, dat mag zeker! Als je op bovenstaande link klikt vind je een heldere uitleg hierover zodat je precies weet hoe het zit.
Gezondheid en veiligheid
Check ook even of je wellicht vaccinaties nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. In sommige landen, voornamelijk buiten Europa, zijn sommige vaccinaties vereist, die je in Nederland niet nodig hebt. Het is ook verstandig om je, voordat je op reis gaat, enigszins te verdiepen in de plaatselijke gewoonten en wetten van het land waar je naar toe gaat. En bij een goede voorbereiding hoort ook, dat je jezelf op de hoogte brengt van contactpersonen ter plaatse voor noodgevallen en plaatselijke gezondheidszorg.
Financien beheren
Voor wat betreft het financiële gedeelte doe je er goed aan om je bank te informeren over je reisplannen. Misschien hebben zij nog tips over het geldverkeer op jouw bestemming. Het is sowieso handig om een mix van contant geld en betaalkaarten (bankpas/credit card) mee te nemen zodat je je ook op dat gebied altijd kunt redden. Bovendien is het slim om je uitgave bij te houden zodat je regelmatig kunt kijken of je binnen je budget blijft.
Verbonden blijven
De kosten van het gebruik van internet zijn overal weer anders. Ga je naar een land wat bij de Europese Unie aangesloten is, dan kun je je normale bel- en internetbundel gebruiken. Daarbuiten moet je wat voorzichtiger zijn met internetten en bellen om onverwacht hoge rekeningen te voorkomen. Op de meeste plaatsen is wifi beschikbaar, daar zul je op dat gebied geen problemen hebben. Let echter goed op als je buiten je hotel of camping komt, want daar heb je meestal geen wifi, en dan kunnen de kosten aardig oplopen. Houdt familie en vrienden op de hoogte van je reisroute en gebruik lokale reisapps voor navigatie en lokale informatie.
Als je bovenstaande zaken meeneemt in je voorbereiding, dan kun je je vakantie zorgeloos tegemoet zien en genieten van je welverdiende weekjes ontspanning. Zo zorg je zelf voor een vakantie waar je straks met een heerlijk gevoel op terugkijkt.