Nog steeds te veel zwerfafval in Dongen: raad wil extra voorlichting

jul 05 , 14:17 Nieuws
zwerfafval1
De gemeenteraad vindt dat er meer en betere voorlichting gegeven moet komen over de aanpak van zwerfafval. Ze heeft het College dan ook als huiswerk meegegeven om met een concreet voorstel te komen bij de behandeling van de begroting in november. Volgens de raad is er in Dongen nog te veel zwerfafval, ondanks al het goede werk van de ZAPpers( Zwerfafvalpakkers). Dat zijn inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen als ze bijvoorbeeld een rondje lopen, of de hond uitlaten.
Door: Bernadette Klerx
De raad was unaniem van mening dat er nog extra stappen gezet kunnen worden op de weg naar een schone leefomgeving. Ook al leefden er bij VVD en D66 wel wat twijfels of extra voorlichting daar wel de meest geschikte manier voor is.
Kwestie van gedrag
‘Het is toch vooral een kwestie van gedrag’ constateerde VVD-raadslid Frans den Broeder. ‘We hebben daarom wel even getwijfeld of voorlichting wel de beste manier is om dit aan te pakken, want we doen al heel veel aan voorlichting. ’ Precies diezelfde twijfel had D66. Joeri de Jong: ‘Je kunt niet zoveel meer doen dan voorlichting; met voorlichting kun je een mindset veranderen, maar het is altijd maar de vraag of dat uiteindelijk ook helpt. Als ik zie hoeveel zwerfafval er nog in Dongen is en hoeveel zakken er nog elke week door ZAPpers bij de milieustraat worden ingeleverd, denk ik dat er nog een hele grote opgave is’.
Aanpassen aan tijd en situatie in Dongen
Volkspartij Dongen-raadslid Cees Zwaal had nog wel wat nieuwe ideeën voor de aanpak van zwerfafval. ‘Ja, we doen al heel veel aan voorlichting, ’zei hij als reactie op de twijfels van VVD en D66. ‘Maar ik denk dat de voorlichting iets anders aangepakt moet worden. De voorlichting is nu alleen maar in het Nederlands en we zien toch ook heel veel buitenlanders naar Dongen komen. En als we kijken naar de hoeveelheid dumpafval bij de containers, zeg ik dat we onze voorlichting aan moeten passen aan de huidige tijd en de situatie in Dongen.’
Eigen jeugd opvoeden
Dat vond Joeri de Jong een goed idee, maar hij wees daarnaast ook vooral op het belang van opvoeding van de jeugd. ‘Voorlichting in andere talen is een prima idee, maar laten we ook niet vergeten dat we onze eigen jeugd op moeten voeden. Als ik zie hoeveel blikjes redbull en verpakkingen van broodjes er allemaal langs de kant liggen, dan denk ik niet dat dat komt door mensen die onze taal niet spreken’.
Voor de extra voorlichting is al geld gereserveerd in de begroting. De afgelopen jaren heeft Dongen € 34.000 subsidie gekregen van het Rijk voor de bestrijding van zwerfafval. Dat geld is nog niet gebruikt en daarvan wil de raad nu in ieder geval een deel gaan inzetten voor extra voorlichting.