Mathieu Hermans in actie voor de Hartstichting: ‘Vieren dat we zelf gezond zijn’

jun 30 , 7:55 Nieuws
mh
Dongenaar Mathieu Hermans (61) won als voormalig wielrenner vele wedstrijden en was vooral bekend als sprinter. Ook tijdens de Tour de France behaalde hij verschillende podiumplaatsen. Zondag 30 juni klimt hij, samen met een aantal BN’ers en Dongense vrienden, in het zadel om geld op te halen voor de Hartstichting.
Aan de tourtocht ‘CYCLE NL’, waarbij deelnemers zo’n 60 tot 180 km fietsen, doen ruim 600 mensen mee. Mathieu heeft zich aangemeld met het Sterrenteam, een groep presentatoren, acteurs en bekende sporters die een aantal keer per jaar tourtochten rijden voor het goede doel, zit ook GTST-acteur Bas Muijs, die recent geconfronteerd werd met een hartinfarct. Dat raakt Mathieu: “Hij is jong, heeft drie jonge kinderen en dit gebeurde heel onverwacht. Het maakt voor ons als fietsclubje erg duidelijk dat dit iedereen kan overkomen en dat maakt dat ik hier graag aan deelneem”, vertelt de oud-tour de France rijder.
Fietsen voor een ander
Hij kijkt ernaar uit om zondag samen op de fiets te stappen, maar merkt ook dat er een andere kant zit aan dit soort fietstochten: Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer twee in Nederland en 1,7 miljoen mensen lijden aan de ziekte. Als we niets doen, komen daar de komende jaren nog een miljoen mensen bij. “Daarom wil ik me inzetten voor de Hartstichting. We hebben het geluk dat we gezond zijn en dat wij geld op kunnen halen voor de mensen die dat niet zijn.” Dat is volgens Mathieu ook confronterend aan meerijden met zo’n tocht, vertelt hij. “Iedereen die daar rijdt, heeft iemand in de familie verloren aan hart- of vaatziekten of vecht er zelf tegen. Als je daar rijdt en ook deze mensen ontmoet, is dat heel beladen.” Het maakt een grote impact op hem: “Je beseft je daardoor des te meer dat we moeten vieren dat we zelf gezond zijn”, zegt hij.
Meerijden?
Zondag rijdt Mathieu met onder andere Bas Muijs, schaatsster Marianne Timmer en Chantal Beltman de route in Apeldoorn. Het is voor plezierfietsers mogelijk bij hen aan te haken en mee te fietsen. Inschrijven kan nog tot zaterdag 29 juni 23:59 uur via cyclenl.nl. Ook is het mogelijk om het Sterrenteam te steunen met een donatie voor het goede doel.