Leerzame tweede bijeenkomst 'Samen zicht op Eenzaamheid'

02 jul 2022, 21:46 Nieuws
swod22
Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) is eind 2021 gevraagd aan de slag te gaan met het thema eenzaamheid onder ouderen. De opdracht heeft als doel te komen tot een vernieuwende aanpak gericht op een structureel resultaat. We hebben een projectplan geschreven en zijn inmiddels volop gestart met de uitvoering.
Na een geslaagde Startbijeenkomst op 14 april heeft woensdag 22 juni een tweede bijeenkomst plaats gevonden in het kader van het project Samen zich op Eenzaamheid. Onderdeel van het project is het verbreden van kennis en inzichten over (de aanpak van) eenzaamheid. Op deze manier kunnen meer mensen nog beter geholpen worden.
Eenzaamheid is een gevoel
Deze keer waren vrijwilligers uitgenodigd van diverse organisaties binnen onze gemeente die tijdens hun werkzaamheden in contact staan met ouderen. Onder leiding van een specialist op het gebied van eenzaamheid zijn nieuwe inzichten gedeeld over eenzaamheid en de gevolgen daarvan. Zo leerden we dat eenzaamheid een gevoel is en geen feitelijke situatie. Iemand met voldoende contacten kan zich eenzaam voelen. En iemand zonder contacten kan dit prima vinden en geen gevoelens van eenzaamheid hebben.
Eenzaamheid is normaal; last van eenzaamheid niet
Ook werd inzichtelijk gemaakt dat gevoelens van eenzaamheid normaal zijn. Als je weet wat je daar zelf aan kunt doen, kun je dit tijdelijke gevoel oplossen. Als je echter langdurig kampt met gevoelens van eenzaamheid wordt het een last en kan het leiden tot (ernstige) mentale en fysieke problemen. Oftewel: “Eenzaamheid is normaal, last van eenzaamheid niet”.
We leerden dat er bij langdurige gevoelens van eenzaamheid een zogenaamd “probleembrein” ontstaat. (Alleen) contact aanbieden, een kopje koffie of een knuffel is dan niet voldoende op dit op te lossen. Het brein heeft een draai nodig. Dit is iets waar mensen zelf (waar nodig met hulp van anderen) iets aan kunnen doen.
Samen aan de slag!
In het project gaan we samen met partner organisaties hiermee aan de slag. Met als doel een hulpaanbod te bieden dat aansluit bij deze uitgangspunten. Dit aanvullend op het mooie aanbod van diensten en activiteiten dat er in Dongen al is voor ouderen.
In dit kader is de volgende training al gepland op 19 juli 2022. Vrijwilligers zullen handvatten krijgen gericht op het naar boven halen van signalen en bespreekbaar maken van eenzaamheid tijdens hun werkzaamheden. Dit om de ouderen waarmee ze in contact komen nog beter te kunnen helpen.
Verbindende bijeenkomst tijdens Zomeractiviteiten
Als onderdeel van de zomeractiviteiten van SWOD wordt op 12 augustus een verbindende bijeenkomt georganiseerd voor ouderen waarbij een specialist op het gebied van eenzaamheid u op een interactieve meeneemt in kennis over eenzaamheid en de waarden die voor u belangrijk zijn in het leven. Heeft u interesse om deel te nemen, aanmelden kan via onze website www.swodongen.nl of het boekje van de zomeractiviteiten. Dit kan nog tot 8 juli.
Wilt u meer weten over het project, kampt u met gevoelens van eenzaamheid of wenst u zelf een bijdrage leveren aan dit thema? Stuur dan een mail naar
.