Na de restauratie van de Lourdesgrot en een vakkundige redding van de St. Joseph torenspits zijn de pijlen van de Heemkundekring gericht op een stukje onderwijsgeschiedenis en wederopbouwkunst in de voortuin van het Cambreur college.
Recht voor de deur van het nieuwe schoolgebouw is, naar een nieuw ontwerp van Rik Holierhoek, het oude kunstwerk van Marius de Leeuw dat uit de muren van de school gered werd, in ere hersteld. Het oude mozaïek is gevat in een oersterk stalen frame.
Er is maanden hard gewerkt om de mozaïeken uit de muren los te maken, ze vakkundig te herstellen, schoon te maken om de kleuren op te halen, te behandelen tegen graffiti en als laatste van de juiste nieuwe bevestigingen te voorzien. Een proces dat in stilte en rust heeft plaatsgevonden door een vijftiental vrijwilligers van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen.
Als hoofdsponsoren voor het kunstwerk plaatsten vertegenwoordigers van TROBAS Gelatine B.V., Foresco (voorheen Dongen Pallets), Ardagh Group, Van den Noort, Van den Bosch Makelaars en ECCO Leather vrijdagmiddag symbolisch het laatste paneel van het kunstwerk.
Vanaf nu komt de focus op de algehele afronding van dit project zoals de bekleding in cortenstaal, een afneembare aluminium winterjas ter bescherming van het liggend kunstwerk, een chaise longue met daarboven een spiegel zodat ook het liggende mozaiek in volle glorie te bewonderen is en een uniek sponsorbord aangeboden door van Schijndel Metaal B.V.
Ranko Hamelink van Heemkundekring De Heerlyckheit doorliep in zijn woordje de afgelopen vijf jaar, waarin het mozaiek vakkundig verwijderd werd van de muren van het oude Cambreur College en teruggeplaatst op de huidige locatie. Jaren waarin het mozaiek ook nog op andere locatie in Dongen werd voorzien, namelijk Park Vredeoord. Met de huidige plaats, voor het nieuwe Cambreur College, toonde Hamelink zich meer dan tevreden. "Het is gebleven op de plaats waar het thuishoort" aldus Hamelink. Om daaraan toe te voegen: "het belang van ons cultureel erfgoed zichtbaar in gebouwen en kunstwerken staat voor menig Dongenaar hoog in het vaandel en dat geven we graag door aan de komende generaties." Ook directeur Jordi Reijnders toonde zich trots op het resultaat. "Het is belangrijk dat de huidige leerlingen zich op deze manier ook bewust worden van de geschiedenis van het gebouw en het onderwijs in Dongen."