Grote toestroom arbeidsmigranten vraagt om nieuw huisvestingsbeleid

06 okt 2017, 7:20 Nieuws
raadzaal2

De gemeente Dongen moet heel snel nieuw beleid gaan maken voor de huisvesting van de grote groep arbeidsmigranten die de komende jaren naar de regio Hart van Brabant komt. Op dit moment heeft de gemeente onvoldoende handvatten om in te spelen op de woningbehoefte van deze sterk groeiende groep werknemers. De uitwerking van nieuw beleid zal zeker enkele maanden in beslag nemen. Tot die tijd worden er geen vergunningen afgegeven.

In Hart van Brabant werken Dongen, Gilze-Rijen, Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek en Tilburg samen om dit probleem op te lossen. Het komt er op neer, dat alle gemeenten een deel van de huisvesting op zich nemen.

Economische groei en voorspoed

Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol bij de economische groei en voorspoed van de regio en daar profiteren alle gemeenten van. De instroom van arbeidsmigranten uit met name Midden- en Oost-Europa zal de komende jaren onverminderd doorzetten. Pas na 2025 lijkt de groei een beetje af te vlakken. Dit blijkt uit een onderzoek dat bureau Companen, een adviesbureau voor woningmarkt en leefomgeving in opdracht van Hart van Brabant heeft gemaakt. Companen heeft onderzocht aan welk soort woningen behoefte is. De resultaten daarvan zijn donderdag in een raadsinformatieavond gepresenteerd.

Uitdaging

De grootste uitdaging van de Hart van Brabant- gemeenten zit in de huisvesting van de migranten die hier kort verblijven (tot 6 maanden) en de migranten die semi-permanent verblijven( tot maximaal 3 jaar). Want die groepen groeien het snelst. Extra lastig is het dat de gemeenten geen goed zicht hebben op de plaatsen waar die mensen gehuisvest zijn en onder welke omstandigheden; vaak heeft de werkgever of een uitzendbureau voor huisvesting gezorgd en dat blijft dus buiten de radar van de gemeente. Maar het is voor de gemeenten wel belangrijk om dit scherp in beeld te hebben, want alleen dan kan er gericht ingespeeld worden op de vraag naar huisvesting. Voor migranten die kort in de regio verblijven, is de kwaliteit van een woning vaak niet zo belangrijk. Zij willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen en nemen daarom genoegen met een sobere huisvesting. Migranten die hier langer verblijven, stellen vaak meer eisen aan hun woning; zij doen meestal een beroep op een woning in de sociale huursector. Dat soort woningen zal in de toekomst dan ook meer gebouwd moeten worden.

Als een speer nieuw beleid maken

CDA-raadslid André Vonk uitte zijn bezorgdheid over de ontwikkeling dat particulieren steeds vaker huizen kopen om ze vervolgens te verhuren aan (zo veel mogelijk) migranten. Eigenlijk is daar een vergunning voor nodig. Maar omdat het om particulier bezit gaat, heeft de gemeente daar geen goed zicht op en is het ook moeilijk om te handhaven of in te grijpen. Voor wethouder Driek van Griensven nog maar eens aanleiding om de raad op te roepen snel aan de slag te gaan. ‘Juist dit soort situaties willen wij voorkomen en daarom moeten we als een speer nieuw beleid gaan maken, want het probleem wordt levensgroot. Het is daarbij belangrijk dat de huisvesting van goede kwaliteit is en dat er draagvlak is in de omgeving.’

Door: Bernadette Klerx