Gemeente Dongen organiseert noodopvang asielzoekers

18 dec 2023, 12:04 Nieuws
gemeentehuisnieuw
De gemeente Dongen gaat de komende weken noodopvang regelen voor asielzoekers uit het volle aanmeldcentrum in Ter Apel. De locatie voor de noodopvang is nog niet bekend. De noodopvang wordt zo spoedig mogelijk geregeld; eind januari moet de opvang gereed zijn voor de eerste asielzoekers. De noodopvang wordt opgezet voor de duur van vier tot maximaal zes maanden.
Alle gemeenten in Nederland krijgen momenteel het nadrukkelijke verzoek om mogelijkheden te onderzoeken voor de opvang van asielzoekers. De situatie in aanmeldcentrum Ter Apel vraagt om snelle oplossingen. Naast langdurige opvang zijn op zeer korte termijn meerdere noodopvanglocaties nodig in heel Nederland. “We vinden als college van burgemeester en wethouders dat we mensen niet buiten kunnen laten slapen en dat we hier als Dongen een bijdrage moeten leveren”, aldus Bakermans, waarnemend burgemeester gemeente Dongen.
Locatie noodopvang
Deze noodopvang moet ruimte bieden aan maximaal 150 asielzoekers. Mogelijke locaties worden de komende weken in kaart gebracht. De verwachting is dat de locatie voor de noodopvang begin januari bekend is.
Langdurige opvang asielzoekers
De noodopvang staat los van de langdurige opvang van asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders is ook op zoek naar een geschikte opvanglocatie voor asielzoekers voor de duur van 8 tot 10 jaar in de gemeente Dongen. Donderdag 18 januari 2024 mag de raad zich uitspreken over de voorwaarden voor die opvanglocatie. Daarna gaat de gemeente met inwoners in gesprek.
Vervolg
De gemeente informeert inwoners zo snel mogelijk als de locatie voor de noodopvang bekend is. Dit gebeurt via de website www.dongen.nl/opvang
, bewonersbrieven en in de informatiekrant. Als de locatie bekend is, vindt er een inwonersbijeenkomst plaats.