Er zijn geen extra maatregelen noodzakelijk voor de brandveiligheid van zonnepark Tichelrijt. Dat is het resultaat van een overleg tussen gemeente, brandweer en de exploitant naar aanleiding van de grote brand begin oktober bij het zonnepark.
Dat antwoordde wethouder René Jansen op vragen van D66-raadslid Joeri de Jong. Het raadslid was bezorgd over de gevolgen voor omwonenden als er onverhoopt nog een keer brand zou uitbreken.
Door: Bernadette Klerx
Op 4 oktober spoten er forse steekvlammen uit de grond bij het zonnepark in aanbouw. Na onderzoek bleek kortsluiting de oorzaak. ‘ Veel mensen zullen zich de beelden nog wel herinneren. Gelukkig viel het deze keer mee, maar wat als er een grotere brand ontstaat? Wat zijn dan de gevolgen voor de omwonenden’?, vroeg Joeri de Jong zich af. Het raadslid wilde daarom ook nog weten of er een maaibeleid is voor de omgeving om eventuele brand te vertragen en of er een veiligheidsplan is.
Wethouder Jansen liet weten dat niet de gemeente, maar de exploitant veantwoordelijk is voor het maaibeleid. En volgens de wethouder houdt die zeker rekening met de hoogte van het gras als het zonnepark straks klaar is. ‘Dan zal de exploitant ook een professioneel bedrijf aanstellen die de staat van het terrein gaat monitoren en daar hoort ook de hoogte van het gras bij.’
De wethouder meldde ook nog dat er een veiligheidsplan is en dat er met de brandweer afspraken zijn gemaakt over wat te doen bij eventuele calamiteiten.
Overigens loopt de gemeente als eigenaar van de grond niet echt veel risico als zich onverhoopt een calamiteit voordoet. ‘We hebben in de akte met betrekking tot het recht van opstal de risico’s zoveel mogelijk bij de vergunninghouder neergelegd. We denken dat we daarmee alles afgedekt hebben, maar er kunnen zich natuurlijk altijd onvoorziene zaken voordoen.’