Foto van de week (week 38)

16 sep , 16:13 Nieuws
foto1609
Deze week laat Fotoclub Dongen jullie wel een heel bijzondere foto zien. "Wellicht is dit in eerste instantie aan de foto niet te zien, maar als je het achterliggende verhaal hoort/leest, dan hoor ik jullie nu al zeggen: Ja, dat is wel heel bijzonder!"
We laten eerst de fotograaf  (Marion de Ruijter) maar eens aan het woord:
Deze foto is er een van een serie, waarbij ik glazen of flesjes gecombineerd heb met tekeningen, knipwerk en behang.  Ik ben naar Hornbach gegaan om een aantal stukken behang van hun proefrollen te knippen die me geschikt leken voor mijn doel.  Met geschikt bedoel ik dat ze als een min of meer neutrale achtergrond konden dienen en ik wilde zowel lichte als donkere kleuren.  De serie in kleur heb ik als volgt gemaakt en geloof me, dat is echt iets om ook eens te proberen! Je neemt twee even grote stukken behang met nagenoeg hetzelfde patroon
Uit één stuk snijdt of knip je de vorm die je wil 'uitlichten'. (Ik knipte een soort schenkkannetje dat schuin omlaag wees en waar een straaltje uit leek te lopen.)   Je legt de twee stukken over elkaar en plakt ze met schilders tape tegen een raam dat veel licht en een vensterbank heeft. Je plaatst er een object voor op de plaats die klopt met je uitsnede. Ik zette er een mooi glas voor. Het resultaat was dat de zon fel door mijn uitsnede scheen maar dat het licht getemperd werd door het behang dat er voor zat. Het leek daardoor net of het kannetje zonlicht in mijn glas schonk.  De kleuren van het behang zelf werden ook enorm 'opgehaald' door de zon erachter.
Voor de zwartwit foto die je hier ziet, heb ik een enkele laag behang gebruikt. Ik volgde met een zwarte stift heel precies een lijn in het behang en maakte zo een 'takje'. Met een priem maakte ik gaatjes zodat het leek of het witte bloemetjes waren. Vervolgens sneed ik met een mesje langs de lijn van het takje. Ik plakte het behang tegen het raam en zette het vaasje op goede plek. Omdat de gesneden kant ietsje naar voren kwam, ontstond er een mooi strijklicht.  Het was echt leuk om te doen, je begint met een vaag idee aan iets maar je weet niet wat het resultaat zal zijn want hoe het licht zich gedraagt kun je alleen zien op het moment zelf. 
Zo’n verhaal had niemand verwacht toch?! Eén brok creativiteit en handigheid. Schrijven met LICHT in optima forma! Bedankt Marion.
Tot volgende week.
Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]